• Empresa
  • Sans: "Sense empreses no és possible un món millor"

Sans: "Sense empreses no és possible un món millor"

El president d'Aijec reclama als governs dignificar la figura de l'empresari líder en temps de covid-19

Ruben Sans és el fundador d'Elstir i president d'Aijec . | Àngel Bravo
Ruben Sans és el fundador d'Elstir i president d'Aijec . | Àngel Bravo
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
23 de Maig de 2020
Act. 25 de Maig de 2020

Ruben Sans (1981) és el fundador d'Elstir, president de l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec) i de la comissió d'Emprenedoria de Foment del Treball. La seva aventura empresarial va començar als 22 anys amb Elstir especialitzada en solucions IT, cloud i ciberseguretat. Actualment, també és soci d'Ecomotive-Solutions dedicada a la innovació en la gestió electrònica de motors i a la mobilitat sostenible. VIA Empresa es va trobar amb Sans a les oficines d'Elstir coincidint amb el seu nomenament com a president d'Aijec i tot just un parell de dies abans de què es decretés el confinament pel coronavirus. La pandèmia ho ha canviat tot, però l'esperit de lluita i perseverança dels joves empresaris es manté més viu que mai. 

 

Com ha viscut el confinament? 

A nivell professional, amb moltíssima feina a Elstir, treballant per adaptar les infraestructures de tots aquells clients que encara no havien fet el pas a la transformació digital en seguretat, teletreball, comunicacions, continuïtat de negoci, i assistència tècnica remota.

 

Com a president entrant d’Aijec, tampoc hem tingut gaire temps per avorrir-nos i tota la junta hem hagut de dedicar moltes hores a participar en reunions d'’àmbit institucional, representant als joves empresaris i fent que se’ns escolti. També hem posat en marxa iniciatives com l’oficina de finançament, que hem llançant de forma conjunta amb la resta d’associacions de joves empresaris de tot l’Estat, i mantenint als socis informats i al dia de tots els decrets, ajudes i estudis econòmics i legals que han anat sortint aquests dies per tal de facilitar la comprensió de tants canvis i tan ràpids.

Com valora el mandat d'Eloi Palà, l'anterior president? 

De forma positiva, ha aconseguit donar-li continuïtat a l’Aijec. Hem complert 35 anys com a Associació de Joves Empresaris de Catalunya. A l’Eloi només li puc agrair la feina feta, quatre edicions de premis referents amb uns candidats excepcionals. Donar-li continuïtat i mantener el bon ambient dins l’associació té molt mèrit.

"Ens estem trobant amb tots els problemes! Problemes d’incertesa permanent amb informació i legislacions que canvien diàriament, burocràcia lenta, finançament que no arriba, treballadors afectats per ERTO que no cobren..." 

Els joves empresaris han aguantat el primer cop sanitari. Amb quins problemes s’han trobat?

Ens estem trobant amb tots els problemes! Problemes d’incertesa permanent amb informació i legislacions que canvien diàriament, burocràcia lenta, finançament que no arriba, treballadors afectats per ERTO que no cobren, i, en la majoria d’empreses amb un volum, autònoms societaris, i en major o menor mesura tothom, amb una sostinguda alta càrrega fiscal.

Com s'ha afrontat tot plegat?

El secret ha estat haver fet prèviament els deures. L’elevat grau de digitalització i la ràpida adaptabilitat dels joves a les situacions canviants, ens ha ajudat a que la situació no sigui encara pitjor. Sigui com sigui, tots ho estem passant malament, amb l’afegit que ja portem moltes setmanes treballant jornades maratonianes de pràcticament 24 hores, set dies a la setmana, per tirar endavant les empreses.

Ruben Sans Aijec

Fotografia d'Àngel Bravo

Quines mesures reclameu a la Generalitat i al Govern espanyol? 

Minimitzar en la mesura del possible les incerteses, baixada d’impostos, el pagament a tots els treballadors, i un finançament molt ràpid amb uns interessos reals baixos. Un cop més ens ajudaria que es dignifiqués més la figura de l’empresari. És un problema que a altres països no passa, però aquí sí. Els empresaris hem escollit la via més difícil, emprendre és costós i et ve tot de nou. No t'ho ensenyen a l'escola o a la universitat perquè majoritàriament et preparen per ser treballador. Una empresa ha de ser un mecanisme per realitzar un objectiu.

Què poden aportar els nous empresaris a la societat actual?

Moltíssim! Molt més dinamisme, una forma de veure els negocis des de la sostenibilitat, els valors o la integració. Ara, es valoren moltes coses i no únicament la producció. D'aquesta forma, les empreses són més estables, generen més riquesa. A les noves generacions no les captes només amb diners, necessites valors i entorn.

El salari emocional.

Hi ha salari emocional i un tema d’ego, de sentir-se importants amb tot allò que fan. Són importants

"L’empresari de la copa i el puro no té cabuda en el món actual"

“Es pot guanyar diners sense oblidar l’ètica en els negocis”, assegurava Eloi Palà en una entrevista a VIA Empresa. 

L’empresari de la copa i el puro no té cabuda en el món actual. L’empresari ha de col·laborar amb el seu sector i l'entorn. Aquell que no ho faci no li anirà bé. L'empresari del segle XXI s'ha d'adaptar, ha de ser dinàmic i ha de tenir una part social molt important... En temps de coronavirus es necessiten empresaris líders i que tinguin en compte tant l'entorn dels treballadors com la seva comunitat. 

“La crisi està als ulls dels qui no veuen les oportunitats”, assegurava en un article d’opinió recent. Quines oportunitats tenim ara mateix per endavant?  

Qualsevol moment de canvi és moment de noves oportunitats. Els joves empresaris estem fent lo possible per tirar endavant les nostres empreses sense deixar ningú pel camí i aquesta “crisi” és una oportunitat per modernitzar-nos, per fer-nos més eficients, per adaptar-nos a nous models de teletreball i conciliació familiar, i també consolidar més els nostres negocis en un món més digital.

Ruben Sans (Aijec) i Víctor Costa

Fotografia d'Àngel Bravo

Quins són els reptes del nou mandat d’Aijec?

Els reptes que tenim és fer front a aquesta pandèmia i aconseguir captar més socis. Aijec és un lloc ideal per compartir formació i experiències, créixer i consolidar empreses. És enriquidor que algú que s'està trobant ara amb els mateixos problemes que jo m'expliqui com ho està afrontant i solucionant. Tenim recursos i s'han d'utilitzar. 

Quins canvis heu fet com a junta?

Hem fet una junta més executiva que presidencialista. Està liderada per àrees, a l'estil del consell d'adminsitració d'una empresa per intentar que el soci s'involucri més en l'associació. Àrees de governance, comunicació, atenció al soci, convenis, relacions amb altres col·lectius i associacions, esdeveniments i actes o de lobby i representació amb altres institucions. 

"És moment de moure el cul, fer un esforç més i treballar fort per protegir els nostres negocis i els nostres treballadors"

Us definiríeu com a lobby?​

Aijec ha de traslladar les necessitats dels seus socis i dels joves empresaris davant dels òrgans socials, siguin sindicals o patronals, i davant dels governs. Aijec ha de fer d'altaveu i ens hem de posar tots d'acord i anar a la una. Tenim un exemple fantàstic amb l'acord entre Foment del Treball i Pimec que s'hauria d'extrapolar a altres associacions. Què més volem que anar tots a la una? Per als joves empresaris és molt important.

Quin consell donaria als joves empresaris en temps de covid-19? 

És moment de moure el cul, fer un esforç més i treballar fort per protegir els nostres negocis i els nostres treballadors, per poder atendre quan abans es pugui els nostres clients de la millor forma possible. No només tenim una responsabilitat amb els nostres, sinó també amb el conjunt de la societat per tirar endavant l’economia i el benestar. Sense empreses no és possible un món millor i és la nostra responsabilitat treballar per construir aquest món per a les properes generacions. S'han de tenir les idees clares, treballar i lluitar molt. S'ha de perseverar. 

Ruben Sans Aijec

Fotografia d'Àngel Bravo 

Lluitar i perserverar. 

La barrera és el desconeixement, la burocràcia és lenta i informa molt poc. Quan vols crear una empresa has de buscar per Internet com un desesperat. Hi ha una falta de cultura empresarial. Afortunadament, estem en un entorn emergent i amb una comunitat molt activa. No parlem de competència, parlem de col·laboració i això ara ho hem de potenciar arreu del territori.