• Empresa
  • Com sol·licitar els ajuts directes per a empreses i autònoms afectats per la covid-19?

Com sol·licitar els ajuts directes per a empreses i autònoms afectats per la covid-19?

El Banc Sabadell ofereix un simulador per comprovar si es compleixen els requisits i quin seria l'import

Dels 3.474 nous aturats a Catalunya, 2.589 procedeixen del sector serveis | ACN
Dels 3.474 nous aturats a Catalunya, 2.589 procedeixen del sector serveis | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
28 de Juny de 2021

L'economia impactada per la pandèmia intenta renéixer aprofitant tots els recursos que té a la seva disposició. Els diferents paquets d'ajudes han permès a moltes empreses i persones autònomes tirar endavant, cobrir deutes o establir les bases per a la recuperació posterior. Aquests dies, està oberta la sol·licitud dels 7.000 milions d'euros en ajuts directes que va anunciar el Govern espanyol. Són els governs autonòmics que s'encarreguen de tramitar-los i la Generalitat ha establert una manera lleugerament diferent de fer-ho.

Per tal de facilitar el procés, el Banc Sabadell ofereix un simulador, una eina online per tal que els interessats puguin veure si compleixen els requisits per rebre aquestes ajudes i, en cas afirmatiu, quin import els pertocaria, a través de quatre preguntes bàsiques. El simulador enllaça directament amb el web del Govern, des d'on es poden sol·licitar els ajuts fins el 30 de juny a les 15.00 hores. 

Com que una sol·licitud primerenca no és un criteri que es tingui en compte a l'hora de concedir-los, qualsevol empresa o persona autònoma que vulgui accedir-hi, encara hi és a temps. Les empreses que compleixin amb els requisits per optar-hi -que més endavant es detallen- obtindran una import fix de 3.000 euros, en cas que tributin per mòduls. 

Les empreses han de complir una sèrie de requisits, entre els quals destaca haver registrat el 2020 una caiguda d'un mínim d'un 30% dels ingressos en comparació al 2019

Per a la resta, es tindrà en compte el nombre de treballadors: si la companyia en té 10 o menys, rebrà un 40% de la caiguda d'ingressos que ha tingut respecte al 30% mínim que s'exigeix per accedir-hi. En cas que la firma compti amb més de 10 empleats, el percentatge baixa al 20%. 

Aquests són els requisits per optar a un ajut directe:

  • Desenvolupar una activitat econòmica dels 191 CENAE que poden ser beneficiaris. Es calcula que un 50% dels recursos aniran destinats al sector del turisme, l'oci i l'hostaleria; i un 10%, per a alimentació i begudes. Com a fet diferencial, Catalunya ha inclòs el tèxtil i el calçat dins els grups prioritaris. 

  • Tenir el domicili fiscal a Catalunya. 
  • Haver desenvolupat l'activitat per la qual se sol·licita l'ajut abans del 2020 -com a mínim una part del 2019- i que encara l'estiguin exercint. Això exclou les empreses que han començat a funcionar l'any de la pandèmia. 
  • El volum de les operacions ha d'haver caigut com a mínim un 30% el 2020 en comparació a l'any anterior. En aquest punt, el Sabadell detalla que es comptabilitzen també els ingressos sense IVA.
  • Si es tracta d'autònoms amb tributació per estimació directa, cal que tinguin un rendiment net del 2019 positiu en la declaració, tot i que la caiguda de la facturació hagi estat superior al 30%. El motiu, segons el director del segment d'empreses del Banc Sabadell, Sergi Mercadé, és que si el rendiment net anterior a la pandèmia és negatiu, se suposa que l'empresa ja venia d'una situació delicada abans de l'inici de la covid-19 i que, per tant, aquesta no ha estat determinant. 

Finalitats i compromisos

Aquests ajuts directes són finalistes. Entre les raons per demanar-los que s'han establert hi ha: el pagament de deutes a proveïdors i la reducció del deute financer ja sigui d'una entitat bancària o no. Els crèdits entre particulars també es poden incloure en aquesta categoria, sempre i quan es puguin demostrar per mitjà d'un contracte. S'exclouen d'aquesta categoria els deutes futurs, és a dir, que encara no han vençut. 

Finalment, les empreses adquireixen tres compromisos en acceptar aquestes ajudes. El primer és que l'empresa ha de mantenir l'activitat econòmica actual fins el 30 de juny del 2022, per tal d'assegurar la continuïtat del negoci. A més, durant aquest any i el següent, les companyies que rebin l'ajut no podran repartir dividends. El tercer compromís és que durant els dos anys següents a la concessió de l'ajuda, no es podrà pujar el sou de l'alta direcció de l'empresa.