La paperera Alier ha inaugurat dues noves plantes a la seva fàbrica de Rosselló (Segrià) amb l'objectiu d'avançar cap a la descarbonització i l'economia circular. Es tracta d'una planta que permet transformar les capes de polietilè i alumini dels envasos brics, sovint difícils de reciclar, en una gransa per fabricar altres productes reciclats, com ara materials de construcció, palets o elements de disseny. La firma també ha inaugurat una planta de biomassa, la més gran de Catalunya, amb la qual generarà energia tèrmica a partir d'estella forestal. Això permetrà deixar de consumir el 98% del gas natural. Les actuacions compten amb una inversió global de 75 milions d'euros i generaran 70 nous llocs de treball directes i 350 d'indirectes.
L'empresa de Rosselló es dedica a la fabricació de paper, sobretot per al sector de la construcció, a partir de paper reciclat provinent dels contenidors blau, groc, fins i tot, de la fracció resta. Fins ara, l'empresa aprofitava la fibra de paper dels brics, però no els residus de plàstic i alumini que contenen aquests envasos.
Les actuacions compten amb una inversió global de 75 milions d'euros i generaran 70 nous llocs de treball directes i 350 d'indirectes
Amb la nova planta, però, això canvia i aquests residus que abans anaven a l'abocador ara es transformen en una gransa de polyal (material que combina polietilens i alumini) llesta per aplicar a diversos productes, com ara materials per a la construcció, palets, mobles o altres elements de disseny.
La presidenta de l'empresa, Elisabet Alier, ha afirmat que és una de les plantes més grans del món, si no la més gran, capaç de valoritzar el polyal a gran escala. En aquesta primera fase del projecte, l'empresa espera reciclar 60.000 tones de brics que generaran unes 30.000 tones de polyal. A escala global, la firma tracta anualment 200.000 tones de paper.
Nova planta de biomassa
La nova planta de biomassa permetrà a l'empresa proveir el total de les necessitats de vapor de la paperera amb energia renovable. La planta utilitzarà biomassa forestal com a combustible, fet que permetrà a l'empresa reduir la seva dependència del gas natural en un 98%, l'equivalent a 91.000 tones de CO2 anuals.
A banda, amb l'objectiu d'avançar cap a l'autoconsum energètic, Alier projecta construir un hort solar prop de l'empresa amb l'objectiu d'autoabastir-se i reduir encara més la seva dependència de les empreses energètiques.
75 milions d'inversió i 70 nous llocs de feina
Les dues plantes de més de 12.000 metres quadrats compten amb una inversió total de 75 milions d'euros: 47 milions en la planta de tractament de polyal i 28 milions en la de biomassa. Els projectes han estat finançats parcialment amb fons Next Generation.
Pel que fa als llocs de feina, se'n crearan una setantena, dels quals 20 a la planta de biomassa i uns 50 a la de plàstics. Aquests llocs se sumaran a la plantilla que té l'empesa de 260 persones. Tot i això, Elisabet Alier ha explicat que els projectes generaran, també, 350 llocs de treball indirectes entre personal auxiliar que treballarà en la recol·lecció, tractament i transport de la biomassa forestal, així com a feines de manteniment i neteja.
Entre els plans de futur de l'empresa hi ha el d'internacionalitzar-se i obrir fàbriques de paper en altres indrets del món com podrien ser els Estats Units o Orient Mitjà. Actualment, Alier exporta a més de 60 països.