Els bancs, les tanques, els gronxadors o els tobogans dels parcs infantils o les papereres que trobem a moltes ciutats són alguns dels objectes que munta i comercialitza l’empresa lleidatana Alquienvas. Des de Bellcaire d’Urgell, a la comarca de La Noguera, ha creat una línia de mobiliari urbà. La seva particularitat és que està fabricat a partir de residus de plàstic i així ofereix una solució mediambiental a les grans quantitats de brossa que es produeixen diàriament.
Alquienvas és la distribuïdora a l’Estat espanyol d’una empresa alemanya que manipula el plàstic utilitzat i el transforma en una espècie de tauló. Aquest es munta a Bellcaire d’Urgell per comercialitzar-se com a producte acabat. “Des de l’inici, vam veure que és un material amb moltes possibilitats perquè la seva composició ecològica, procedent d’un residu plàstic i durador, dóna molts avantatges”, explica Vicent Solé, gerent d’Alquienvas.
Cap a l’economia circular
Solé comenta que la idea d’Alquienvas és acabar fent el cicle al mateix territori. “L’objectiu implica reciclar el plàstic mixt que generen les empreses, que ara van a parar a incineradores i abocadors, per elaborar materials sostenibles i útils per a la societat a partir d’un residu aprofitat”. En aquesta proposta d’economia circular està treballant l’empresa lleidatana. De moment, la firma assaja aquest nou sistema realitzant muntatges a destí de les peces de plàstic reciclat, com terres, taules, ponts, passarel·les o rampes, “per optimitzar el transport i per donar servei al client que ho necessiti”.
La companyia està a punt de presentar una línia de contenidors amb un xip incorporat per gestionar la recollida d’escombraries del sistema porta a porta
Alquienvas ha treballat amb ajuntaments (Madrid, Barcelona, Sevilla, Palma, Igualada, Cambrils, Sant Vicenç dels Horts i Paracuellos), Consells Comarcals, com el del Berguedà, el de la Conca de Barberà o el de l’Alta Ribagorça, al Comú d’Ordino o a les pistes d’esquí de Grau Roig d’Andorra o fins i tot al departament de màrqueting de Coca-Cola. En totes aquestes entitats i empreses, ha comercialitzat tanques per jardins, bancs, papereres, tancaments i altres materials de mobiliari urbà.
De l’embalatge industrial al medi ambient
La trajectòria d’Alquienvas es va iniciar l’any 1994. “Llavors estàvem especialitzats en l’àmbit de l’embalatge industrial”, recorda Solé. Cinc anys més tard, l’empresa va saber veure que la gestió dels residus començava a ser una preocupació de la societat i que l’Administració buscava solucions. El gir cap al medi ambient va portar la companyia a crear dues divisions: la de contenidors i productes especialitzats per a la recollida selectiva dels residus i la del plàstic reciclat. El gerent afegeix que la darrera és un complement molt interessant. “El nostre client és el mateix. Primer li venem els productes per la recollida i després col·laborem en el reciclatge dels residus que genera”.
Solé assenyala els avantatges que proporciona el plàstic reciclat respecte a altres materials. “A diferència de la fusta o l’acer no l’afecta el pas del temps. A més, resulta més econòmic que l’acer inoxidable i més lleuger que el formigó”. La seva composició innovadora fa que s’adapti a qualsevol classe d’aplicació. Per això, el plàstic reciclat està present en parcs, bancs, tanques i altres espais de les ciutats que es troben a l’aire lliure.
Nova línia de contenidors
Amb una facturació aproximada de 2 milions d’euros i una plantilla de sis treballadors, Alquienvas ha venut les seves peces de mobiliari urbà a països com la República Dominicana, Panamà, Uruguai i Xile. Entre la divisió de contenidors i la de plàstic reciclat, la companyia exporta un 10% de la seva producció.
A l’àrea de contenidors, Solé anuncia que l’empresa està dissenyant una nova línia de cubells pensats pel model de recollida de la brossa porta a porta, que la Generalitat de Catalunya està assajant a diversos municipis. “Els contenidors incorporen un xip que permet el control de les dades mitjançant un software. Ho pot gestionar l’usuari directament o l’Administració”.
Alquienvas és la distribuïdora a l’Estat d’una empresa alemanya que manipula el plàstic utilitzat
En l’àmbit del plàstic reciclat, Alquienvas està finalitzant un projecte de la valorització dels residus municipals per a la fabricació de mobiliari urbà. Seria el mateix model que el desenvolupat fins ara, però la matèria primera, el plàstic, seria de quilòmetre zero, procedent d’empreses i particulars de l’entorn. Així es garantiria la traçabilitat i es potenciaria l’economia circular dins del territori. Alquienvas vol mantenir la seva estratègia d’afrontar un problema (residu) i transformar-lo en una solució (mobiliari urbà) útil i sostenible per a tota la societat.