Albert Manchón va decidir comprar una fàbrica que es trobava en concurs de creditors a Hostalets de Balenyà (Osona) ara fa dos anys. Es tracta d’una nau de 16.000 metres quadrats amb una planta de producció de 7.000, on Altoplast fabrica les seves caixes i contenidors retornables per al sector de l’automòbil i ara també per extensió a l’àmbit industrial. Aquest ha estat el darrer moviment d’aquesta empresa, fundada l’any 2008 per dos socis, que entre el 2011 i el 2017 es va instal·lar a Taradell. Altoplast ha conquerit els mercats amb els contenidors d’embalatge retornable. “Tot i ser de plàstic, són productes reutilitzables i reciclables amb els quals ens hem convertit en proveïdors de peces per als cotxes”, explica Manchón, gerent i un dels fundadors.
L’evolució natural de la companyia l’ha portat a crear la divisió Altoplast Automotive, en la qual des del 2018 “entapissem peces i les cosim per entregar-les directament al client que les munta”. Un dels exemples són els reposabraços de l’Audi A1. Per primera vegada, Altoplast entrega peces acabades. Aquesta àrea encara té poc pes en el global de la firma, però disposa d’un recorregut de creixement. Altoplast Automotive compta amb vuit treballadors i factura uns 400.000 euros anuals per una producció de 50.000 unitats.
Contra la criminalització del plàstic
Manchón admet que Altoplast Packaging, la divisió tradicional de l’empresa d'Hostalets de Balenyà, té una quota de mercat consolidada, que ja ha entrat en una fase de maduració. De fet, Altoplast fabrica 35.000 contenidors anuals i ha obtingut tres patents europees en el sector de l’embalatge per la reducció d’espais, el material sostenible i el plàstic reutilitzable.
Altoplast fabrica 35.000 contenidors anuals i ha obtingut tres patents europees en el sector de l’embalatge per la reducció d’espais, el material sostenible i el plàstic reutilitzable
“Els fabricants d’automòbil no volen els embalatges de cartó, sinó que busquem materials sostenibles”. Aquesta afirmació li serveix a Albert Manchón per reivindicar la utilització del plàstic, un dels productes estrella d’Altoplast. “Si el plàstic és reutilitzable, contamina menys que la fusta i el cartó”. Aquesta defensa del plàstic es produeix en un context de creixement de la firma osonenca en el sector industrial. El gerent reafirma l’aposta, assegurant que “no importa tant el material, sinó l’ús que se’n fa”.
Proveïdors dels muntadors
Gràcies a l’aposta per subministrar les peces senceres a les companyies fabricants d’automòbils, Altoplast s’ha convertit en un tier two, empresa proveïdora de les muntadores. Enguany, la firma també ha iniciat projectes amb Seat, Volkswagen i Citroën, treballant amb les Original Equipment Manufacturer (OEM), les peces instal·lades directament pels fabricants.
La previsió d’Altoplast és superar enguany els 10 milions d’euros de facturació, molt per sobre dels 8,4 milions de l’any 2018. Albert Manchón assegura que “en anys vinents volem arribar als 15 milions d’euros, impulsats per la divisió Automotive”. Les vendes de l’empresa es reparteixen entre el mercat català, on es comercialitza el 35% de la producció, un 30% a la resta de l’Estat i un 35% va orientat a l’exportació. Els principals destinataris són França, el país on més s’envia, el nord d’Àfrica, Itàlia, Alemanya i darrerament, Altoplast ha arribat al Regne Unit i Portugal.
La força del capital familiar
“L’empresa la vaig crear amb capital familiar, hipotecant la casa quan els bancs no atorgaven finançament”. Així recorda Manchón els inicis d’Altoplast ara fa gairebé nou anys. La gent formada (la companyia disposa de més d’una vintena de llicenciats) i la importància dels sistemes de gestió informàtica són els dos indicadors que fan avançar la companyia, segons el seu gerent. “Anticipar-se i saber què ha de passar al futur és un altre dels secrets de qualsevol firma”, afegeix. Per aquesta raó, el mateix gerent s’ha format durant tres anys a Alemanya i un any i mig a França en l’àmbit de l’enginyeria industrial.
La gent formada i la importància dels sistemes de gestió informàtica són els dos indicadors que fan avançar la companyia
Altoplast es caracteritza per la poca rotació del seu personal directiu, majoritàriament femení. “Aposto per contractar dones, ja que s’ho prenen amb més coratge”. Dels sis membres directius, quatre són dones. De cara al futur, Manchón sol·licita controlar el creixement de l’empresa amb capital privat, evitant l’entrada dels grups inversors. “El pitjor que ens pot passar és perdre l’essència i l’ànima, intentant guanyar el màxim de diners en el menor temps possible”.
La firma osonenca considera que “fer productes nous de qualitat és millor que quadrar un balanç”. El seu dia a dia està marcat per continuar sent la segona empresa més important de la població, després de Bon Preu, tot i que poca gent ho sap, i mantenir una plantilla d’un centenar de treballadors procedents de Vic, Igualada o Manresa, considerats els més fidels.