![Josep Ametller forma part de la vuitena generació d'una família de pagesos del Penedès | Marc Llibre Josep Ametller forma part de la vuitena generació d'una família de pagesos del Penedès | Marc Llibre](https://www.viaempresa.cat/uploads/s1/26/97/43/33/dh8a6645.jpeg)
Ametller Origen està d'enhorabona perquè ha registrat una xifra de negoci de 681 milions d'euros en el darrer exercici tancat, un 23% més que l’any anterior. Aquest creixement s'ha impulsat gràcies al desenvolupament de la seva xarxa comercial, a un millor rendiment dels establiments existents i a l'impuls de l'obrador central i la divisió agrícola.
Actualment, les botigues són el principal motor de creixement. Els establiments Ametller Origen han assolit en l’exercici 2024 el mateix increment (23%) de vendes que el conjunt del grup, amb 599 milions d'euros de facturació i un pes important en la categoria de frescos. “La meitat de productes que passen per caixa corresponen a fruita i verdura; hem aconseguit incrementar un 20% les vendes d’aquesta categoria, que representen avui un 41% del negoci dels nostres establiments”, assegura Josep Ametller, conseller delegat i cofundador del grup.
Ametller Origen compta actualment amb 1,2 milions de clients, amb una comunitat que ha crescut un 77% en els darrers cinc anys. La quota de mercat de la companyia en producte fresc se situa avui prop del 8% (envers el 6,8% de l’exercici 2023) i s’eleva al 14% i 11% en fruita i verdura, respectivament. La quota de mercat total de la companyia també creix i passa a ser del 3,63% el 2024.
Ametller: “La meitat de productes que passen per caixa corresponen a fruita i verdura; hem aconseguit incrementar un 20% les vendes d’aquesta categoria"
El 2024, el creixement del grup s’ha vist impulsat a través d’una desena de nous establiments, però també amb l’increment de vendes de les botigues existents. Per superfície comparada, l’augment de la facturació ha estat superior al 14%, més d’un 12% en termes de volum (kg/unitats) de producte despatxat. “Pràcticament tot el creixement s’ha generat per un major volum de venda, i no per preu; això demostra l’esforç que fem dia a dia per oferir als consumidors l’alimentació saludable a un preu just i responsable”, apunta Ametller.
Els plats preparats, per sobre del 9% en quota de mercat
![Un client comprant productes frescos a Ametller Origen | ACN Un client comprant productes frescos a Ametller Origen | ACN](/uploads/s1/26/84/48/59/6a49c882-4ce4-48c1-b537-4a17849009b8_11_640x380.jpeg)
Respecte als plats preparats, aquests s'han convertit en una categoria que “ha crescut el doble en un sol any, i es consolida com una de les més potents i estratègiques”, tal com destaca Ametller. En aquesta categoria, la quota de mercat d'Ametller Origen supera el 9% gràcies a la creació de noves receptes al seu obrador d’Olèrdola i a un compromís constant amb la innovació i la sostenibilitat dels envasos.
L’obrador, que compta amb poc més de 5.000 metres quadrats de superfície, ha aconseguit incrementar un 20% la seva facturació el 2024, fins als 31 milions d'euros. Des d’aquesta unitat productiva, situada a Sant Pere Molanta, la companyia també elabora productes com cremes, truites o postres làctics. Actualment, més del 30% de la seva producció es ven a altres cadenes de supermercats, tant nacionals com internacionals.
Expansió a nous territoris
El bon ritme d’obertures, amb 10 nous punts de venda a Catalunya i Andorra, ha convertit el 2024 en un “autèntic tour d’inauguracions per tot el territori”, segons Josep Ametller. Destaquen la nova botiga de Vielha, la primera del grup a la Vall d’Aran, i nous formats a Tarragona i Blanes, amb establiments de doble planta de més de 2.500 metres quadrats i grans aparcaments.
Més enllà de la xarxa comercial, han assumit la gestió gastronòmica de l’Hospital de Sant Joan de Déu i de Televisió de Catalunya
Ametller Origen també ha revalidat presència en territoris coneguts amb un segon establiment a Vic, el tercer a Andorra i el cinquè a Sant Cugat del Vallès. A Barcelona, els nous establiments es troben als districtes de l’Eixample i Horta-Guinardó.
Més enllà de la xarxa comercial, han assumit la gestió gastronòmica de l’Hospital de Sant Joan de Déu i de Televisió de Catalunya. A més, ofereix serveis a escoles i subministra productes a restaurants i hotels, amb un creixement del 30% en aquesta divisió.
Més de 4.700 treballadors
Avui dia, Grup Ametller Origen és la primera companyia de l'Alt Penedès pel que fa a nombre de treballadors, amb més de 4.700 professionals el 2024. Actualment, està invertint més de 3,1 milions en millores salarials a través del Projecte Arrels, que busca involucrar tots els col·laboradors en el creixement del grup.
El Projecte Arrels també inclou plans de carrera i desenvolupament professional, juntament amb beneficis com assegurança mèdica gratuïta, serveis de nutrició, descomptes en diferents serveis, teletreball i flexibilitat horària per als professionals d’oficina.