• Empresa
  • Antoni Cañete (Pimec): "Europa és la nostra solució, no hi ha cap Pla B"

Antoni Cañete (Pimec): "Europa és la nostra solució, no hi ha cap Pla B"

El president de la patronal catalana, reelegit el passat febrer, creu que l'OPA del BBVA sobre el Sabadell tirarà endavant, però en desconeix les condicions

 Antoni Cañete, president de Pimec, durant l'entrevista a 'L'empresa al dia' | Mireia Comas
Antoni Cañete, president de Pimec, durant l'entrevista a 'L'empresa al dia' | Mireia Comas
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
09 d'Abril de 2025

En aquest incert panorama que sobrevola el comerç mundial, les pimes catalanes s'ho jugaran tot a una carta: l'europea. Així de rotund ha estat el president de Pimec, Antoni Cañete, a L'empresa al dia, el pòdcast de VIA Empresa. El dirigent ha advertit que "el món que coneixíem fins ara ha deixat d'existir" a causa dels aranzels de Donald Trump. Les taxes al comerç han dibuixat un tauler geopolític en què el lideratge mundial ja no recau únicament als Estats Units, sinó a la Xina. "Europa ha de saber què vol ser de gran, és la nostra solució perquè no tenim cap Pla B", ha analitzat. En aquest sentit, ha demanat "passar de la teoria a la pràctica" i que "Europa faci d'Europa". Hi ha un precedent que li agrada: la gestió "mancomunada" de la covid-19. "La imatge dels 27 ministres de comerç reunits aquest dilluns va donar una imatge d'unitat", ha celebrat.

 

Més enllà dels aranzels, Cañete ha assenyalat l'intent d'adhesió de Groenlàndia per part dels EUA i el trencament definitiu entre el país nord-americà i l'Organització Mundial del Comerç (OMC) com a fets rellevants que expliquen aquest canvi de paradigma. "El món té una necessitat de matèries primeres, i ho estem veient amb tot el que succeeix a Groenlàndia o les terres rares", ha reflexionat. Per aquesta raó, ha convidat a veure no només les amenaces, sinó també les oportunitats que ofereix el moment actual: "hem de saber llegir aquests canvis en matèria empresarial i com a societat".

Ara bé, com es relaciona tot plegat amb el teixit empresarial català? Actualment, les pimes suposen el 99,8% de les companyies que hi ha al territori, el 61,4% del Valor Afegit Brut (VAB) i el 68% de l’ocupació. "Segur que veurem tancament d'empreses, però també obertures. Hi haurà amenaces i oportunitats", ha expressat un Cañete que vol que Catalunya sigui "molt conscient" del seu potencial. La solució? Crear ecosistemes i la relocalització. "Tenir un proveïdor a 4.000 quilòmetres avui és un problema. Hem tingut complicacions amb les matèries primeres, els mercats, ara els aranzels...", ha continuat.

 

 

Les tarifes de Trump colpegen directament una de les principals debilitats de les petites i mitjanes empreses, que és el capital circulant. "Es pot continuar venent un producte als Estats Units fins i tot amb un aranzel del 20%, potser perquè té marge i és important. El problema és que s'ha de pagar el 20% d'aranzel abans de vendre'l i esperar fins que el comprin per recuperar-lo", ha explicat el president de Pimec. Tenint en compte la grandària de moltes companyies, tot aquest procés resulta una veritable utopia. "Moltes no tenen una capacitat financera per aguantar-hi sense que es produeixi la venda", ha conclòs.

Cañete: "Hem contactat amb empreses que no sabien que estaven dins de la cadena de valor i desconeixien l'afectació indirecta que poden patir"

En total, hi ha més de 3.000 firmes que exporten directament als Estats Units i que generen al voltant de 4.000 milions d'euros cada any. Ara bé, segons Cañete, aquestes no seran les úniques afectades pels aranzels. "Hem contactat amb empreses que no sabien que estaven dins de la cadena de valor i desconeixien l'afectació indirecta que poden patir", ha revelat. D'acord amb el dirigent, els sectors més perjudicats seran el químic, el farmacèutic i el siderometal·lúrgic (especialment maquinària i automoció). Però n'hi ha un que els preocupa especialment: l'agroalimentari. "Podríem parlar del vi, oli, les càrnies... però aquest sector a Catalunya ens dona un equilibri territorial clau. La relocalització i les necessitats de proveïment són molt importants", ha remarcat.

Amb l'objectiu de pal·liar aquests efectes nocius sobre l'empresa catalana, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va convocar els principals agents econòmics i socials el passat dilluns. D'aquella cimera, en què es trobava Pimec, va sortir un primer pla d'acció que la patronal valora "molt positivament" per la seva celeritat. "Un bosc s'apaga amb un got d'aigua o amb un exèrcit de bombers, segons amb la velocitat amb què actues", ha opinat Cañete. Això sí, de moment, les mesures previstes consisteixen bàsicament a reubicar partides i despeses pressupostàries ja aprovades. Amb tot, caldrà més que un got d'aigua per apagar aquest incendi: "haurem de fer un bon perímetre del foc", ha previst el dirigent, seguint amb la seva analogia.

Des del seu punt de vista, és vital "ser ràpids i desburocratitzar", una clau que Cañete ja va compartir personalment amb el president Illa. "No podem manegar Europa a través de directives que triguen quatre o cinc anys i que després els països transposen amb trampes. Proposem anar amb reglaments", ha incidit el president de Pimec, qui ha lamentat que "mentre la Xina i els Estats Units han innovat, Europa ha regulat" durant els darrers anys.

"Hi haurà OPA sobre el Banc Sabadell, però no sé amb quines condicions"

L'altre gran tema estrella de l'actualitat financera a Catalunya és l'OPA hostil que el BBVA va engegar ara fa un any sobre el Banc Sabadell. Pimec ha estat una de les entitats que més reticències ha mostrat a l'operació, fins al punt de presentar un recurs judicial. A diferència d'UGT i Foment del Treball, però, la patronal de les petites i mitjanes empreses catalanes sí que ha estat consultada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) durant el segon test del mercat que està realitzant.

"Va ser molt curiós que a la primera fase es preguntés com a parts implicades a la resta d'entitats financeres", ha ironitzat Cañete. Alhora, el dirigent ha admès que "seria bo" que el sindicat UGT formés part del procés per "l'afectació que patirien els treballadors". En el cas de l'exclusió de Foment del Treball, no ha entrat a valorar la decisió de la CNMC i ha apostat perquè el regulador acabi incloent-la en algun punt de la segona fase. Totes dues entitats tenen la mateixa opinió i són contràries a la fusió que planteja el banc basc. De fet, el president de Pimec ha insinuat que "qui estigui a favor d'aquesta OPA ho haurà d'explicar molt bé", en referència a altres patronals o associacions empresarials catalanes.

Cañete ha recordat absorbcions prèvies del BBVA com a precedents de l'OPA sobre el Sabadell | Mireia Comas
Cañete ha recordat absorbcions prèvies del BBVA com a precedents de l'OPA sobre el Sabadell | Mireia Comas

Ara bé, el seu pronòstic és que l'OPA tindrà èxit, encara que desconeix "amb quines condicions". "Des del primer moment vaig dir que venia del futur (...) Com que sabem què signifiquen aquestes OPAs, sabem que dificultarà l'accés al crèdit, que és el nostre oxigen. Si aquest finançament queda reduït, tenim un problema de respiració", ha previst. I ha posat com a exemple la concentració bancària del 2009, amb les absorcions per part del BBVA d'entitats catalanes com Caixa Manlleu, CatalunyaCaixa o Caixa Tarragona. "Si jo tenia una línia de descompte de 500.000 euros al BBVA i a CatalunyaCaixa, quan es va produir la fusió, no tenia una línia d'un milió i, de fet, moltes vegades ni tan sols la de mig milió", ha recordat.

En el cas que ens ocupa, ha explicat que l'Observatori de la Pime, presidit pel catedràtic Oriol Amat, ha inclòs com a arguments contraris un indicador internacional com ara l'Índex de Herfindahl Hirschman (HHI), el qual mesura la competitivitat que es produeix en un territori amb un determinat producte. "En teoria, s'ha d'estar per sota dels 2.000 punts si vols que en un mercat hi hagi competència. Quan hem analitzat empíricament aquesta OPA, ens ha donat que ens n'anem a 2.800 punts", ha sentenciat. Una dada que "parla per si mateixa" i que encara es dispara més a certs territoris com Tarragona, on l'índex arriba als 3.800 punts. Des del punt de vista de Cañete, la conclusió és que la fusió "generaria una falta de competència".

Pimec rebutja la fórmula de l'OPA hostil, però no la de la compra sense fusió: "Mentre es preservi la competència i les millors condicions de crèdit, nosaltres no hi entrarem"

Tanmateix, entén les aspiracions de l'entitat bilbaïna. "Quan ens va visitar Carlos Torres, li vaig dir claríssimament que si jo fos el president del BBVA possiblement faria com ell, perquè el Sabadell és un banc molt atractiu", ha reconegut. "Però soc el president de la patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya i, lògicament, defenso els seus interessos i la seva competència", ha matisat. És evident que Cañete rebutja l'OPA hostil proposada pel banc basc, però no ha estat tan contundent quan se li ha preguntat per l'opció de la compra sense fusió: "Entre el blanc i el negre sempre hi ha matisos. Nosaltres no som ni del Sabadell ni del BBVA, mentre es preservi la competència i les millors condicions de crèdit, nosaltres no hi entrarem".

Quin moment travessa Pimec?

Cañete va arribar a Pimec l'any 2001. 20 anys després, va convertir-se en el seu president. Aquest 2025, amb el càrrec ja revalidat, la patronal espera superar els 24 milions de facturació del 2024 i culminar les obres de la seu a Barcelona. Ara bé, no són els únics reptes. Un dels més coneguts de la patronal és la lluita contra la morositat. Tal com va defensar el mateix president fa un any, només el 19% de les empreses paga a temps els seus proveïdors, és a dir, en 60 dies. A més, el 60% de contractes està “fora de la llei”.

En aquest tema, Cañete ha volgut diferenciar entre "morós i morrós", i ha subratllat la seva lluita per fomentar "l'activisme empresarial", un lema que considera un "oxímoron": "Moltes vegades estem en institucions que no ens representen o no ens defensen, i això és important que ho tinguem clar", ha lamentat. Per aquest motiu, ha reivindicat la seva intenció de "legislar" i fer que les "pimes es converteixin en grans empreses".

Cañete (Pimec) defensa la seva prioritat de "convertir les pimes en grans empreses"

Un dels actuals frens d'aquest creixement és la taxa de morositat, la qual limita els recursos de les empreses. L'any passat, el Parlament Europeu va aprovar un reglament contra la morositat que fins ara no s'ha aplicat. "El dia que s'implementi, canviaran les regles de la Caputxeta", ha afirmat un resignat Cañete, que ha culpat a les reticències polítiques de països com França o Alemanya pels seus règims interns.

Totes aquestes problemàtiques formen part d'un mateix escenari comú: Europa, problema i solució alhora per a moltes empreses catalanes. "Necessitem una Europa eficaç, eficient i que prengui decisions que ens facin ser competitius", ha insistit. Al cap i a la fi, no hi ha cap pla alternatiu.