• Empresa
  • Les pimes, a primera divisió: el seu creixement desmenteix els efectes del procés

Les pimes, a primera divisió: el seu creixement desmenteix els efectes del procés

L'anuari de Pimec constata que el 2017 va tancar amb un 1,1% més de petites i mitjanes empreses i el seu valor de producció va pujar un 4,3%

Els membres de Pimec durant la presentació de l'anuari de les pimes catalanes
Els membres de Pimec durant la presentació de l'anuari de les pimes catalanes
Barcelona
23 de Juliol de 2019

La pime catalana ha fet els deures i desmenteix els efectes del procés sobre l'economia catalana. Així es desprèn de l'Anuari de la pime catalana 2019, que posa de relleu que el 9,8% de les petites i mitjanes empreses de Catalunya van exportar el 2017, el mateix percentatge que el 2016, que demostra que el nombre d'empreses catalanes exportadores s'ha mantingut pràcticament constant entre 2014 i 2018. "La pime està fent els deures perquè ja està més internacionalitzada", subratlla el director de l'Observatori de la patronal catalana, Modest Guinjoan, durant la presentació de l'informe, al mateix temps que assegura que el 2017 "ha estat un bon any i les variacions respecte el 2016 presenta signes positius". Uns signes positius que, segons recorda el president de Pimec, Josep González, desmenteixen "les coses lamentables" que es van dir en relació al procés. Aquell any, Catalunya va veure com tenia un 1,1% més de pimes i com el seu valor de producció es va incrementar un 4,3%.

 

Internacionalitzar-se és el camí i tant les administracions públiques com les empreses ho tenen clar. "Si no hagués estat per les exportacions, no sé què hauria passat amb les empreses catalanes", assenyala el secretari d'Empresa i Coneixement, Joaquim Ferrer, que afegeix que precisament la internacionalització de les pimes és el que " ens han permès aguantar, modernitzar-nos, entendre que hem de mirar cap al món i que som una economia oberta". De fet, constata Guinjoan, les pimes exportadores "són més industrials, més antigues, més grans, més rendibles i amb més productivitat". Un 5,1% de les empreses exportadores pertanyen al sector primari, un 25,7% a la indústria, un 1,9% a la construcció, i un 7,8% als serveis.

 

I no només això. Les pimes representen el 59,6% del valor de la producció catalana –un 0,6% més que el 2016- per davant del valor afegit brut (VAB) de les grans empreses -35,9%- i de l'administració pública -4,5%-. Aquestes dades també demostren que les petites i mitjanes empreses van millorar, doncs, el seu VAB en general, sent les que es dediquen a la construcció les que han fet un salt qualitatiu i quantitatiu més important incrementant-lo en un 8,6%. Un sector en què també va créixer la ocupació un 7%, seguides de les pimes dedicades al sector primari amb un 3,8%, dels serveis amb un 2,8% i la indústria amb un 1,8%. "Això demostra que hem de ser capaços de poder explicar les coses com són: si no van bé, dir-ho, i si van bé, fer-ho també", apunta Ferrer.

La lliga de les pimes

Si bé és cert que darrerament sempre es parla de rècords, el secretari d'Empresa avisa que "tampoc cal que sempre batem rècords, es poden guanyar els 100 metres llisos sense fer cap rècord i es pot guanyar la Lliga sense fer 100 punts". I és que, segons Ferrer, "si les pimes van bé, el país va bé" perquè "són les que creen molta ocupació i donen solidesa a la nostra economia".

Ferrer: "La pime catalana ha fet els deures, però també haurien de canviar els llibres de text i modernitzar-los"

Ara bé. El secretari també posa damunt la taula que, tot i que "la pime catalana ha fet els deures, però també haurien de canviar els llibres de text i modernitzar-los", en relació a mantenir un ritme constant d'evolució amb el moment que vivim: innovació, noves tecnologies i transformació digital, eines bàsiques per continuar existint en el mercat. "Ara que ve una època en què els canvis són molt importants i van molt de pressa i hem de poder estar junts per poder dissenyar eines per ajudar les pimes", continua Ferrer.

A banda d'això, González afegeix un punt més a la qüestió i assenyala que "ens preocupa la productivitat per ocupant, que no millora, i això entenem que no és un bon símptoma". "Moltes vegades no pensem en productivitat i aquest és un indicador que ens ha de posar en alerta", insisteix, cosa que, a parer seu, "és un repte" que tenen les pimes per endavant.

L'estratègia mundial

Sota l'argument que el fet que les pimes siguin el teixit més important de Catalunya, però que això no vol dir "deixar de banda les grans empreses", Ferrer posa de relleu un altre punt que preocupa tant a les empreses com a l'administració: la transformació de la mobilitat. Mentre Nissan continua amb les negociacions per l'ERO, Ferrer explica que des de la Generalitat "estem que algú decideixi quin és el futur global de la marca, a nosaltres ens preocupa el sector de la mobilitat i per això hem presentat un pla per veure aquest sector que està canviant radicalment".

Es tracta d'un sector que ocupa gairebé 5.000 empreses a tot Catalunya i que està patint el procés de transformació de la indústria, motiu pel qual consideren que "hem de donar resposta i ajudar a poder-los reciclar i tornar-los a posar en el mercat". El problema amb Nissan, però, és que té la planta principal al Regne Unit i aquest és un punt afegit que se suma a la transformació de la mobilitat a l'espera del que passi amb el Brexit. "Són decisions estratègiques a escala mundial".

González: "Qualsevol inseguretat d'una empresa de la rellevància com Nissan ens ha de preocupar"

En aquest sentit, González ha llançat una proposta al Govern assegurant que "correspon a l'administració analitzar amb profunditat si hi ha algunes decisions que puguin reconsiderar la decisió" perquè, segons el seu judici, "qualsevol inseguretat d'una empresa de la rellevància de Nissan, ens ha de preocupar".

Sigui com sigui, la pime catalana continua creixent i manté la seva internacionalització. Per dimensions, el 46,5% de les pimes mitjanes exporten, el 21,1% de les petites i el 5,3% de les micro i aquestes exportacions dóna a les pimes una "major rendibilitat financera" i una major productivitat: el 128% davant del 90% de les que no exporten. Potser no sempre es batran rècords, però, com diu el secretari d'Empresa, "l'important és guanyar la lliga.