"Amb la tecnologia i el material adequat, tot es pot fer en 3D". És la declaració d'intencions d'Antonio Sánchez, fundador i CEO d'AsorCAD, la companyia catalana pionera i referent en la tecnologia 3D que aviat celebrarà 20 anys. El reactor de fusió nuclear del projecte ITER, escultures de l'artista Jordi Díez Fernández, motos de la marca KTM, trens de Renfe o el manteniment d'avions Airbus són alguns dels projectes amb segell d'AsorCAD, que ofereix un servei integral en tot allò relacionat amb la tecnologia 3D.
Impressió, escaneig de peces, metrologia per verificacions de qualitat o enginyeria inversa per obtenir el disseny en núvol de punts de qualsevol objecte són alguns dels seus serveis. "La mesura no importa, podem escanejar des d'un anell a un castell", emfatitza Antonio Sánchez, que sentencia: "La limitació te la poses tu". Una tecnologia ideal per la verificació i control de qualitat de peces, creació de dissenys per motlles i fabricació de tirades curtes.
Quan tot va començar
El 3D fa anys que ressona en el món econòmic i industrial, però Antonio Sánchez va ser un dels pioners. Ja als anys 90, implantava aquesta tecnologia a l'empresa on treballava, del sector dels motlles. "Vaig decidir que m’havia d’independitzar, en un acte d’autoestima sobrada. I vaig deixar l’empresa. Va ser una patacada increïble", recorda. Va tornar a una altra empresa, que utilitzava els sistemes òptics de mesurament 3D. Era una gran revolució de com es feia fins llavors, quan les màquines d'escaneig havien de tocar les peces.
"S'obria una oportunitat per vendre els mateixos productes que nosaltres fèiem servir", explica. I així ho va fer, creant una empresa nova per desvincular el servei d'assessorament amb la venda de producte. I tot va canviar quan va agafar la distribució dels escàners de Creaform, una empresa pionera canadenca que ha marcat el camí. Fins llavors, s'havien de portar les peces a on hi havia la màquina d'escaneig. Però Creaform va idear un nou sistema: amb un maletí i un ordinador anaves a qualsevol lloc per fer l'amidament.
Antonio Sánchez: "Vam ser molt pioners"
"Va ser un avantatge competitiu brutal. La velocitat d’escaneig es va disparar. El que altra gent trigava una setmana, nosaltres ho fèiem en un dia", resumeix. Durant gairebé quinze anys, AsorCAD van estar pràcticament sols al mercat espanyol fent aquest negoci: "Vam ser molt pioners".
De l'art a la indústria
Aquest nou sistema va obrir un ventall enorme de possibilitats i mercats: des de l'art i patrimoni fins a la medicina. Per exemple, en medicina ofereixen des de la impressió en 3D d'una pròtesi fins a l'anàlisi d'imatges a través d'una ressonància i que permet fer una simulació d'una operació: "Preveus tot el que faràs al quiròfan i redueixes el temps de l'operació". Ja ho apliquen al Parc Taulí de Sabadell.
En l'art, poden escanejar una escultura de grans dimensions i guardar el seu disseny centímetre a centímetre. "Si un dia es fa malbé, saps com era. O si vols fer una rèplica gegant per una rotonda o una miniatura, ho pots fer", explica Sánchez. En resum, una eina per conservar el llegat. Com han fet amb el pati d'honor del Castillo de Vélez-Blanco d'Almeria, que està exposat al Metropolitan Museum of Art de Nova York. L'han escanejat i han extret tot el seu disseny per si el volen replicar a Andalusia, d'on era originari. També han col·laborat en la restauració del Violinista de Gargallo i han treballat amb escultors reconeguts internacionalment, com Jordi Díez Fernández.
I en el sector industrial és on la tecnologia 3D té més potencial i està més estesa. Els escàners són bàsics per fer el control de qualitat de les peces, com han fet amb Airbus. Les impressores per fer peces: "Motos de KTM o màquines de Kärcher ja porten peces fetes amb 3D". I enginyeria inversa per extreure el disseny d'una matriu per replicar-la ràpidament si es trenca. Des del 2005 han participat en més de 4.500 projectes.
El projecte estrella
Però Antonio Sánchez té clar quin és el seu "projecte estrella" que els ha fet "marcar la diferència": el reactor nuclear d'ITER, una iniciativa compartida de 35 països que ha posat en marxa un dels dipòsits de fusió magnètics més ambiciosos del món, a França. Es tracta del Tokamak, un dipòsit de 23.000 tones de pes i de 28 metres de diàmetre, el més gran construït fins ara, i que arriba a una temperatura de 150 milions de graus. Per l'assemblatge perfecte dels components, s'havia de dissenyar una peça d'unió amb la màxima exigència de precisió i aquest va ser el paper de l'empresa catalana.
A través de l'escaneig tridimensional i el mesurament d'alta precisió van obtenir les mesures exactes que havien de tenir les peces. Amb enginyeria inversa van detallar el disseny i ho van acabar produint amb les impressores en 3D. Un cas d'èxit únic.
Antonio Sánchez: "Et poden copiar la tecnologia, però l'experiència no te la pot treure ningú"
"Nosaltres sempre hem d’estar a la punta de la llança. Si sempre tinc el millor, és molt més difícil que la meva competència m’agafi", explica Sánchez. Després d'uns primers deu o quinze anys pràcticament sols en el mercat, cada vegada s'han afegit altres solucions en 3D, però des d'AsorCAD destaquen el seu bagatge i coneixement i l'alta qualitat de les seves eines. "Nosaltres sabem millor que ningú com funciona i podem transmetre-ho al client", emfatitza.
El fundador detalla les "tres puntes" de l'èxit: un "personal tècnic fantàstic, un producte d'altes prestacions que no doni problemes i el coneixement i l'experiència". "Et poden copiar la tecnologia, però l'experiència no te la pot treure ningú", reflexiona Sánchez, que també remarcar l'esperit aventurer i la valentia que sempre els ha definit. Una aventura que van iniciar a principis dels 2000 i que els ha portat a ser la punta de llança d'una tecnologia ja consolidada en el sector industrial i que cada vegada va a més.