• Empresa
  • Astech, els mestres del tall amb segell gironí

Astech, els mestres del tall amb segell gironí

L’empresa amb seu a Cornellà del Terri es troba en el rànquing de les companyies europees amb un creixement més ràpid

L'empresa gironina Astech és especialista en màquines de tall per a la indústria alimentària | Cedida
L'empresa gironina Astech és especialista en màquines de tall per a la indústria alimentària | Cedida
Barcelona
06 de Maig de 2019

Una de les 1.000 empreses amb un creixement més ràpid segons el rànquing del Financial Times és gironina. I no només això, sinó que és la llar dels mestres del tall. Tres emprenedors de Cornellà del Terri estan al darrere d’Astech, una empresa pionera en la innovació de màquines de tall per a la indústria alimentaria. “Hi ha competència en el sector, però quan altres companyies presenten nova maquinària, nosaltres ja anem per la següent versió”, assenyala el cofundador d’Astech, Jaume Gelada.

 

Tot i que la filosofia d’aquesta empresa gironina és “anar creixent a poc a poc”, ha registrat una facturació de 3,1 milions d’euros el 2018 i un creixement del 50% respecte a l’any anterior. El còctel del seu èxit és l’exportació i l’R+D: “Operem en un mercat global amb productes que el mercat necessitava i no oferia fins ara”, apunta Gelada. De fet, un 10% de la facturació s'inverteix en R+D. Un mix que l’ha portat a situar-se en la posició 337 en la llista de les 1.000 empreses europees que tindran un creixement més ràpid aquest 2019.

L’empresa neix l’any 2012 de la mà de tres enginyers –Jaume Gelada és enginyer industrial, Ricard Masoliver és enginyer mecànic i Albert Mach és enginyer elèctric- que es van conèixer a la universitat. Després d’uns anys treballant en el sector alimentari, van veure, com molts joves amb esperit emprenedor, que el que realment volien era tenir un projecte propi, així que van començar a dissenyar maquinària a mida per a la indústria alimentaria com manipuladors, cintes transportadores o instal·lacions de tofu, entre altres. 

 

L'empresa gironina destina un 10% de la seva facturació a l'R+D

Però com a tota empresa i economia, l’especialització és vital per sobreviure. Així que amb els anys Astech es va anar enfocant cada vegada més cap al tall de producte congelat en serra automàtica, la seva activitat actual. L’empresa va començar produint un parell de màquines a l’any fins que el 2015 es van atrevir a sortir al mercat exterior. “Però no vam vendre res”, reconeix Gelada.

L'exportació com a motor per créixer

De no vendre res a exportar el 40% de la seva facturació d’un any per l’altre. El 2016 el rumb de l’empresa va canviar totalment i actualment les vendes a l’exterior ja suposen gairebé la meitat de la facturació d’aquesta firma gironina. Principalment exporten a Europa, tot i que també hi ha serres automàtiques d'Astech treballant a tots els continents. Entre els seus clients figuren companyies com El Pozo o diversos interproveïdors de Mercadona. Al final, són empreses que processen aliments per a supermercats o per al canal horeca.

Els treballadors d'Astech.jpg

Els treballadors d'Astech | Cedida

Les màquines d’Astech serveixen per tallar tant carn com peix, però amb la condició que sigui congelat, ja que el producte ha de ser rígid. Actualment el seu catàleg compta amb quatre tipus de màquines: per a talls paral·lels de producte congelat, per a talls a graus especialment per al peix, per a talls longitudinals, i l'última innovació, una màquina que escaneja el producte per fer el tall.

Aquesta darrera màquina és l’única del mercat amb un escàner per a tallar amb serra segons uns valors preestablerts de pes i gruixa. D’aquesta manera, la serra amb cinta automàtica és capaç de tallar producte congelat i fresc a pes fix, la qual cosa permet treure el màxim rendiment del producte i optimitzar els talls amb un pes determinat. De fet, Astech la presenta oficialment aquests dies a la fira alemanya IFFA, que se celebra del 4 al 9 de maig a Frankfurt, després de gairebé dos anys treballant en aquesta innovació.

Entre els clients d'Astech figuren empreses com El Pozo o interproveïdors de Mercadona

Tota la maquinària d’Astech es ven a uns 100.000 euros la unitat i té capacitat per tallar entre 4.000 i 5.000 quilos de producte al dia. Tot i ser una empresa exportadora, la proximitat és el seu punt fort i per això es fa tot el procés de producció únicament des de la planta que tenen a Girona: el disseny de les màquines a l’oficina tècnica, la soldadura en el taller i també tota la part elèctrica i de programació. En total, la companyia compta amb una plantilla de 22 treballadors. De fet, són els mateixos empleats d’Astech que s’encarreguen directament de comercialitzar els seus productes i organitzar el transport de la maquinària a l’estranger, ja sigui per la via aèria, marítima o terrestre.

Ara bé, aquest ha estat un dels principals entrebancs amb els quals s’han topat els fundadors d’Astech: créixer pel que fa a treballadors i en volum de producció. “Al principi, quan fèiem productes a mida, ho fèiem tot nosaltres mateixos i érem capaços de controlar tot el procés productiu. Una de les coses que ens ha costat més ha estat l’aspecte organitzatiu dins de l’empresa per ser més productius”, explica Gelada. L’empresari afegeix que “gràcies a l’esforç realitzat l’any passat per millorar l’organització hem aconseguit el creixement obtingut de manera eficient”.

La seguretat com a valor afegit

La seguretat de les persones que treballen amb màquines de tall és un dels aspectes més rellevants i alhora preocupants en la indústria alimentaria. Un fet que Astech ha volgut maximitzar amb les seves màquines de tall automàtic. “Abans el nostre client tallava amb serra manual, una màquina molt perillosa. El que hem fet nosaltres és automatitzar tot el procés per donar més seguretat als treballadors”, explica Gelada.

La planta d'Astech, a Cornellà del Terri

La planta d'Astech, a Cornellà del Terri | Cedida

Amb les màquines d’Astech, l’empleat només ha de carregar el producte a l’aparell i indicar i programar el tipus de tall. Després, tot el procés es fa sol sense que el treballador hagi d’estar en contacte directe amb la serra.

Però no només es guanya amb seguretat, sinó que l’automatització del tall permet als clients de la companyia incrementar la qualitat del producte tallat i tenir un major control de la producció. Una innovació que situa a l’empresa gironina, que espera seguir creixent els pròxims anys tot i que a un ritme d’un 10% l’any, més a prop del seu objectiu: ser líders mundials en el tall amb serra automàtica. L’automatització i la robotització també ha arribat a la línia de producció de les fàbriques alimentàries de la mà d’Astech.