• Empresa
  • La justícia desestima fixar un preu per al 50% de Bonpreu

La justícia desestima fixar un preu per al 50% de Bonpreu

Josep Font no aconsegueix que el seu germà li pagui 530 milions d'euros per la meitat de la companyia

L'Audiència de Barcelona va desestimar fixar un preu per al 50% de Bonpreu
L'Audiència de Barcelona va desestimar fixar un preu per al 50% de Bonpreu
Redacción VIA Empresa
Barcelona
01 de Juliol de 2019
Act. 01 de Juliol de 2019

L'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs interposat per un dels socis del grup Bonpreu, Josep Font, en el conflicte amb el seu germà per la venda del 50% de la companyia, contra la sentència del jutjat mercantil 8 que rebutjava fixar un preu per aquesta venda. Amb aquesta decisió, l'Audiència insisteix en no fixar aquest preu i hauran de ser els dos socis els que arribin a un acord. La sentència del jutjat mercantil 8 de Barcelona va rebutjar la demanda de Josep Font, que volia que es reconegués el seu dret de separació i que una sentència obligués el seu germà a comprar-li la seva part per 530 milions d'euros.

 

El conflicte parteix del moment en que Josep Font va sol·licitar al seu germà Joan que li comprés la seva part del negoci a finals del 2017. En concret, sol·licitava 530 milions d'euros per la seva part de Bonpreu, amb els corresponents interessos i que assumís els costos del procés. Joan Font es va negar a acceptar aquesta suma i tots dos van fer diversos anàlisi econòmics no coincidents per determinar aquest preu.

 

Josep Font es va emparar en l'article 35 dels estatuts de l'empresa per exercir el dret a separació. Sobre això, la sentència apunta que la qüestió plantejada "no és senzilla", que el contingut del pacte estatutari "no és clar" i "ofereix arguments a les dues parts per defensar raonablement les seves posicions enfrontades". A més, veu "discutible" que es pugi considerar un dret de separació del soci tal i com s'entén en la Llei de Societats de Capital i afegeix que és "incompatible" l'existència d'aquest dret amb la possibilitat que el soci que el va exercir pogués desistir de la separació un cop coneguda la valoració. 

Sobre les discrepàncies a l'hora de fixar el preu del 50% de la companyia, la resolució judicial afirma que el pacte estatutari és "incomplet" perquè no estableix que s'hagin de fer successives rondes de valoracions fins assolir el propòsit que es busca ni tampoc regula un procediment de valoració alternatiu, per la qual cosa, dona per "esgotat" el procediment. 

La sentència té un vot particular del magistrat José María Ribelles, que insta a ordenar el nomenament d'un expert independent pel Registre Mercantil de Barcelona "per tal que en el termini de dos mesos determini el valor raonable de les participacions" en el moment en que es va exercir el dret de separació. Un cop feta aquesta valoració, creu que hauria de ser el grup qui pagués la quantitat determinada, així com els interessos legals corresponents.