"Amb molt poc pots fer molt". Aquesta és la premissa de l'expresident d'Òmnium Cultural i membre de Femcat, Jordi Cuixart (Santa Perpètua de Mogoda, 1975), que fa un any i mig es va traslladar a viure temporalment a Neuchatel, Suïssa. L'objectiu: ser president d'Òmnium Civil Rights Europe i obrir un centre d'R+D de la seva empresa, Aranow Packaging Machinery.
La trajectòria de Cuixart, conegut als cercles sobiranistes, s'inicia als 16 anys, quan va agafar una escombra en un taller i es va guanyar el primer sou per fer-se soci d'Amnistia Internacional. El 2003, juntament amb els seus socis Jan Molina i Llorenç Guasch, van apostar per crear una marca líder de maquinària d'envasament monodosis anomenada Aranow Packaging Machinery en un taller molt petit a Sentmenat. L'aposta internacional va ser immediata i la primera venda va ser a Sud-àfrica, la segona a Mèxic i la tercera al Marroc.
Un dels apunts que destaquen els socis d'Aranow és l'ambient 'business friendly' de Suïssa
Posteriorment van incorporar programes per fomentar tenir un mínim del 7% dels empleats amb habilitats diferents i van apostar per màquines conegudes com a flat sachet per la indústria farmacèutica i alimentària que els va permetre fer el salt, i ja el 2017, obrir una oficina de vendes a Bangkok per expandir-se a l'Àsia. En aquests moments, i segons ha pogut saber VIA Empresa, ja compten amb més de 70 agents de vendes arreu del món i 600 clients. A més, el 70% del seu mercat forma part del sector farmacèutic, el 10% nutricional, el 10% d'alimentació i el 5% restant de cosmètica.
La companyia va ampliar-se i denominar-se Aranow Machinery Group, que va néixer en el context de la pandèmia mundial. Allí va integrar les empreses Aranow Embalatge Machinery i Altero Recycling Solutions, que se situen en dos punts clau de la cadena de valor. El 2022 van obrir un centre d'R+D de la seva empresa i Cuixart es va traslladar a Neuchatel, Suïssa. I sembla que no els ha anat gens malament.
L'aventura de Suïssa
Per què van escollir obrir un centre d'innovació al país helvètic? "Suïssa ha decidit que aposta per la innovació aplicada a la indústria", apunta Cuixart. "A part d'una estructura sòlida, de creixement i estabilitat que ofereix al país, hi ha grans corporacions, però també un ecosistema immens d'innovació i especialització en posar un xip a unes ulleres, per exemple", continua l'empresari.
Cuixart: "A Catalunya costa molt poder fer una previsió a anys vista perquè no hi ha grans acords de país"
Un dels apunts que destaquen els socis d'Aranow és l'ambient business friendly que impregna el país, en què "no sap greu pagar impostos perquè són còmplices de la generació de llocs de treball i creixement de la companyia". Entre els elements més destacats afegeixen que és el millor lloc per créixer internacionalment perquè hi ha competitivitat, seguretat, estabilitat política i garantia d'inversió. I un element definitiu: Suïssa és el país més innovador de la Unió Europea. Un dels puntals té a veure amb la potència de la indústria farmacèutica que genera un 9,3% del PIB, amb organitzacions que tenen la seu com ara Roche i Novartis.
Un altre element interessant és la cooperació entre la part pública i privada del país helvètic i donen un toc d'alerta al seu país d'origen: "A Catalunya costa molt poder fer una previsió a anys vista perquè no hi ha grans acords de país". Una unió entre l’administració, l’empresari i les universitats que els socis consideren vital. I, sembla, que aquest gran pas pot marcar, i molt, l’aposta per l’excel·lència.