La impressió 3D ens ha portat avenços mai imaginats com la creació d’implants personalitzats. És a dir, peces pensades i creades per a un únic pacient, dissenyades a través de la imatge extretes amb els TACs i customitzades perquè encaixi a la perfecció amb l’anatomia de la persona en qüestió. Això és el que fa Avinent, una empresa catalana dedicada a la creació de peces de precisió des del 1958 i que ha introduït la tecnologia més puntera en impressió per convertir-se en una de les poques empreses del món capaces de fer aquests implants.
"Sempre hem sigut una companyia amb molta vocació tecnològica i que ha anat incorporant les darreres novetats: torns automàtics, fresadores d’alta velocitat... i ara la impressió en 3 dimensions”, explica a VIA Empresa el seu CEO, Albert Giralt. Durant aquests dies la companyia parla de casos reals i d’ús de la tècnica a la fira In(3D)dustry entorn del producte mèdic, un segment al qual van fer el salt el 2006. “El nostre àmbit era l’automoció, però vam decidir fer el pas; i des del 2015 vam avançar una mica més i ens vam aconseguir els permisos per fer implants en 3D”, apunta.
Giralt: “Sempre hem sigut una companyia amb molta vocació tecnològica i que ha anat incorporant les darreres novetats"
Les indústries mèdica i de l’automòbil generen gairebé tot el gruix de la seva facturació, uns 30 milions d’euros. L’aeronàutica, la tercera pota, representa una petita part.
Una solució estètica vital
Avinent està especialitzada en la reconstrucció facial i, més específicament, en l’aplicació d’implants dentals. “La mitjana de dimensió de les nostres peces és de la mida de la mandíbula”, concreta Giralt, “però fem des de peces grans fins a altres de petites que serveixen per unir o articular altres ossos”.
El cost del producte varia molt en funció de la mida de l’implant. Ara bé, es tracta d’un procediment que no només inclou la construcció de la peça, sinó també “un diàleg constant entre els metges i els enginyers biomèdics d’Avinent, el tractament de les imatges i les cirurgies prèvies a la intervenció”.
Des que van començar amb aquesta línia de negoci 3D ara fa vora dos anys, ja han desenvolupat més de 200 implants. Tots estan fets de titani, és el material que s’utilitza en el sector, però el tret que diferencia la companyia és que és una de les poques que les fa a mida per a cada persona.
El seu client principal són pacients oncològics o que han patit accidents i que han perdut part de l’estructura òssia de la zona del coll i el cap: “Podem restituir els ossos que s’han trencat i fixar-los usant tecnologia d’impressió 3D per fer les plaques de reconstrucció”. Una solució estètica que permet, segons el CEO, que aquestes persones tornin a tenir un rostre com el d’abans.
Implants catalans arreu del món
Avinent col·labora directament amb hospitals com la Vall d’Hebron o el Clínic a Catalunya, però opera a tota Espanya i en una trentena de països. Com que són un dels pocs actors en aquest mercat, competeixen directament amb grans companyies com Johnson & Johnson; una situació privilegiada que ha fet que prop de la meitat de la seva facturació vingui de la venda exterior.