
Balfegó Grup ha invertit 35 milions d’euros en les noves instal·lacions a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), un complex amb una superfície de 12.000 metres quadrats que substitueix la planta que es va cremar en l’incendi de 2018. Aquest nou espai, que s'ha inaugurat aquest dimarts, permetrà millorar la seguretat i versatilitat en el processament de les tonyines vermelles, segons ha explicat el copresident de la companyia, Pere Vicent Balfegó: “Podem fer 25 tonyines alhora sense cap risc i esforç dels treballadors i en el procés d'empaquetament podem fer una caixa de tres, cinc o set quilos cada vuit segons. Això permet, com a mínim en un sol torn ara, més que duplicar la producció”, concreta.
La companyia ha dotat la nova planta amb tecnologia d'última generació que permet automatitzar tasques, maximitzar l'eficiència i reduir consums. A més, el nou espai disposarà d'un centre d'experimentació gastronòmica, concebut com a laboratori culinari orientat a xefs, investigadors i professionals de la restauració. Aquest centre permetrà desenvolupar noves tècniques, aplicacions i receptes al voltant de la tonyina roja, així com fomentar la col·laboració amb escoles de cuina, centres d'R+D i figures emergents del panorama gastronòmic nacional i internacional. En la inauguració del nou complex hi ha participat xefs de renoms, com Ferran Adrià, Nandu Jubany o Martín Berasategui.
Vicent ha aprofitat l'acte d'inauguració per repassar els números de l'exercici de 2024, que va tancar amb una facturació de 107,6 milions d'euros, set més respecte al 2023. Des de Balfegó també assenyalen que inverteixen anualment entre 1 i 1,5 milions d'euros en innovació, manteniment i sostenibilitat. De fet, Serrano ha recordat que van invertir vuit milions d’euros en dues naus, on alimenten les tonyines, els quals se sumen a la inversió de 35 milions del nou complex.
Incertesa pels aranzels
Dins del bon moment que viu el grup, la companyia afronta ara un moment de dubtes per la política aranzelària de Donald Trump, atès que els Estats Units són el seu principal mercat, al qual exporten el 38% de les vendes. “Ens adaptarem, són setmanes d’incertesa”, ha reconegut el copresident de la companyia. “No entrava en els nostres plans trobar-nos amb un entrebanc així, però tenim l’esperança d'implementar-nos en altres països”, ha continuat.
Balfegó ven el seu producte actualment a 40 països, entre els quals s'enumera la Xina des de fa un parell d'anys arran del “boicot” dels xinesos al peix del Japó, després que aquest país decidís “abocar les aigües de la central de Fukushima a l’oceà”. De fet, Vicent apunta que el gegant asiàtic pot ser un dels mercats per explotar més perquè es tracta d’un país “molt atractiu per introduir la tonyina”. En aquest sentit, assenyala que ja treballen per obrir-se a nous mercats i impulsar nous formats dels seus productes, els quals, detalla, inclourien des de nous productes congelats, com tàrtars o carpaccio, o productes d’una “cinquena gamma”.