• Empresa
  • 'No Comments' del Banc Sabadell sobre Catalunya

'No Comments' del Banc Sabadell sobre Catalunya

El conseller delegat Jaume Guardiola defensa que l'activitat dels caixers, les TPVs i les targetes de la setmana passada va ser "normal"

Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell. | ACN
Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell. | ACN
Barcelona
25 d'Octubre de 2019
Act. 25 d'Octubre de 2019

"No vull fer cap comentari... No és el lloc ni el moment". Així és com el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha començat el torn de preguntes durant la presentació de resultats de l'entitat celebrada a Madrid i que s'ha saldat amb un benefici net de 783 milions d'euros fins al setembre, el que suposa un 216% més respecte el mateix període de 2018. La resposta feia referència a la situació a Catalunya després de les sentències del Tribunal Suprem i les reaccions a peu de carrer. 

Guardiola: "La prioritat per a tots ha de ser l'erradicació de la violència que ha de ser el primer pas perquè alguna cosa es produeixi..."

"Sense entrar en política, la prioritat per a tots ha de ser l'erradicació de la violència que ha de ser el primer pas perquè alguna cosa es produeixi...", ha afegit. Com era d'esperar, la pregunta sobre Catalunya s'ha repetit una i altra vegada durant la roda de premsa. Ara bé, s'ha passat de buscar una valoració sobre el moment actual a trobar una valoració sobre l'impacte que tot plegat pot tenir a l'economia catalana.

El conseller delegat del Banc Sabadell s'ha mostrat prudent i ha explicat que encara "és molt prematur veure els efectes dels incidents viscuts a Catalunya". Amb el retrovisor posat, però, ha detallat que l'activitat dels caixers, les TPVs i les targetes es van comportar amb "normalitat" durant la setmana passada de la mateixa manera que "els riscos sobre la reputació de Barcelona i Catalunya són alts".

"Es molt prematur veure els efectes de més llarg termini sobre la inversió, tot i que poden ser-hi", ha insistit. El mateix dia que es van publicar les sentències, Guardiola ja assegurava "no tenir una opinió concreta sobre el tema", alhora que el president de CaixaBank, Jordi Gual, admetia que es devia als seus accionistes, clients i treballadors a l'hora de vetllar pel benestar del sistema financer. 

"Governs i acords"

La política treu titulars i les preguntes sobre Catalunya s'han transformat en preguntes sobre les eleccions del pròxim 10 de novembre a l'Estat espanyol. Guardiola ha tornat a fer valdre l'estratègia del No Comments - molt habitual dins el món financer i empresarial- : "No faré cap comentari sobre especulacions polítiques, sobre el govern que es pugui formi o sobre qui guanyarà, ens adaptarem a la situació que es produeixi". 

La tradició ens diu que la banca sempre reclama estabilitat financera i seguretat jurídica. Però, el conseller delegat del Banc Sabadell ha donat aquest divendres un pas més i ha reivindicat que "es necessiten governs i acords". Sí, acords. Acords per tal de promoure reformes estructurals i seguir impulsant el creixement de l'economia. 

En aquest sentit, afirma que no han notat "molta ralentització" i que "és obvi" que l'economia espanyola visqui un procés de slump down dins el context global però aconsella "no autoflagelar-se". 

Per què "un bon trimestre"?

Més enllà de la política i l'economia, Guardiola ha reivindicat que ha estat "un bon trimestre" per al grup, amb "bon dinamisme comercial, millora de la qualitat creditícia i valor per a l'accionista amb la millora del capital". De fet, la ràtio de capital CET1 ja es troba al 11,4% (11,8% pro forma) per sobre de l'objectiu marcat de l'11,6% per a finals d'any. 

Alhora, els ingressos del negoci bancari creixen un 1,6% interanual i el crèdit viu incrementa un 2,5% interanual com a conseqüència de "la bona dinàmica en totes les geografies". Més enllà de la política de reducció d'actius, el Banc Sabadell posa ara el focus en millorar encara més la ràtio de morositat que es troba en el 4,08% i la reducció dels actius problemàtics que han pujat a 7.424 milions d'euros. 

Banc Sabadell presentarà a finals de novembre el seu pla estratègic per a TSB ara capitanejat per Debbie Crosbie i fins llavors, ha preferit no donar més informació sobre el nou rumb de la filial britànica. "Ens hem posat com a escenari central: Brexit amb acord. I sembla molt descartat l'escenari de No Deal", ha assegurat. 

Tipus baixos no és el mateix que tipus negatius

Després que Mario Draghi s'acomiadés aquest dijous de la presidència del Banc Central Europeu (BCE), Guardiola s'ha mostrat totalment d'acord amb el seu discurs que posava de manifest que els tipus d'interès baixos s'allargaran durant el temps. Ara bé, ha afegit un matís important: "Estic convençut que els tipus baixos són bons per a la banca i l'economia. M'encantaria tenir tipus baixos, però avui els tenim negatius... Tots coincidim que un 1% són tipos baixos i ens farien a tots immensament feliços". 

En aquest sentit, Guardiola considera que és "inevitable" que els bancs acabin cobrant pels dipòsits als seus clients davant un escenari de tipus negatius, però ha recordat que això es produirà "gradualment" amb els tipus més financers i corporatius. 

Guardiola: "Els tipus d'interès baixos són bons per a la banca i l'economia" 

 

El conseller delegat de l'entitat també ha recordat que es tancaran al voltant de 200 oficines a Espanya durant el 2019 i que el seu model d'oficines passa per la interacció personal, amb serveis de valor i definitiva, "ser allò que mai han de deixar de ser". És a dir, oficines de banca per donar consells, satisfer les necessitats i acompanyar els seus clients. "Ser on siguis", que diuen al Banc Sabadell. 

"Encara que sigui una professió amb problemes de reputació, tots ens sentim orgullosos i volem que les oficines siguin bancàries", ha conclòs. Business as usual...