"La situació de la covid-19 és sense precedents, té un impacte en oferta i demanda... No sabem com reaccionarà l'economia". Així és com el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha donat el tret de sortida a una presentació inèdita de resultats del primer trimestre de 2020. El banc ha tingut un benefici net de 94 milions d'euros, un 63,7% menys respecte el mateix període de l'any anterior després de fer unes dotacions extraordinàries de 213 milions d'euros per la crisi del coronavirus d'acord amb ajustos de model i les previsions del Banc d'Espanya. Sense tenir en compte això, el benefici seria de 245 milions d'euros, un 5,1% menys que l'exercici anterior.
Una presentació de resultats històrica. Com ja ho va ser la junta d'accionistes d'enguany, amb una fotografia que val més que mil paraules. Dos banquers (Josep Oliu i Jaume Guardiola) amb un advocat (Miquel Roca) a més d'un metre de distància, per streaming i amb l'auditori buit. En aquest cas, Guardiola ha fet la presentació via Zoom des del despatx amb llibreria de casa seva. "La solitud del banquer en temps convulsos", que diuen i encara més ara que un 81% de la plantilla de l'entitat financera està teletreballant. Però, amb optimisme.
El conseller delegat del Banc Sabadell ha donat suport a les autoritats i administracions en la seva resposta "contundent i coordinada" durant la crisi del coronavirus. "Hi ha hagut un suport sense precedents a l'economia", ha insistit just abans de posar xifres a diferents mesures econòmiques impulsades i concretar l'actuació del banc.
Espanya, el Regne Unit i el BCE
Les mesures fiscals d'Espanya són de 18.000 milions d'euros (1,6% del PIB), moratòria per a persones vulnerables i garanties ICO per a autònoms i empreses de 100.000 milions d'euros (8,9% del PIB). El Sabadell ja ha estès la moratòria a "un ampli rang de clients" alhora que està canalitzant les operacions de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).
Al Regne Unit, les mesures fiscals són de 90.000 milions d'euros (4% del PIB) i garanties de 330.000 milions d'euros (15% del PIB). TSB, la filial britànica del Banc Sabadell, ja ha implementat mesures de finançament i moratòries per als seus clients. Guardiola ha recordat que el Banc Sabadell té uns "estàndards sòlids" de capital, 45.000 milions d'actius líquids i gestió del risc, alhora que accés a 27.000 milions d'euros del Banc Central Europeu (BCE).
Guardiola: "La situació de la covid-19 és sense precedents, té un impacte en oferta i demanda... No sabem com reaccionarà l'economia"
Queda descartada la distribució de dividends a compte el 2020 i l'equip directiu ja ha renunciat a la remuneració variable d'enguany. Per què? "Difícilment haurien assolit objectius, no ho haurien cobrat", expliquen fonts financeres a VIA Empresa. De moment, el Sabadell s'ha bolcat en l'ICO, que ha catalogat de "vell amic" i amb el qual ja porten 61.000 operacions per un import de 7.887 milions d'euros.
"Hem fet moltes coses que segurament no ens hauríem atrevit a fer en un món anterior", ha explicat Guardiola. De l'analògic al digital. Tant per a treballadors com per a clients. En xifres oficials del banc: el 46% del negoci del Sabadell es troba en les hipoteques, el 40% en empreses i pimes, el consum en un 4% i l'administració al voltant del 6%, entre d'altres. "Afrontem aquesta crisi amb una liquiditat que ens fa estar atents, però confortables", ha afegit.
Més reconeixement, menys "bufetades"
"Hem de ser positius", ha insistit Guardiola una vegada i una altra. En el torn de preguntes, se li han fet tota mena de qüestions telemàtiques que han durat pràcticament una hora i mitja. El conseller delegat ha reclamat "flexibilitat" respecte els ERTOs i ha defensat que la recuperació econòmica no serà homogènia sinó que anirà per sectors. Fins i tot, ha bromejat amb l'obertura de perruqueries i el tall de cabell del director financer Tomás Varela.
Guardiola: "La banca es mereix una mica de reconeixement i menys bufetades"
Guardiola creu en "la recuperació de confiança" i en les lliçons de la crisi del coronavirus pel que fa a transaccions, firmes de contractes, tecnologia o transformació digital. Però sobretot, en l'aprenentatge de "respecte i humilitat". Un dels punts àlgis de la presentació de resultats ha arribat amb el següent titular: "La banca es mereix una mica de reconeixement i menys bufetades".
Així doncs, el conseller delegat del Sabadell que porta més de 40 anys dedicant-se a la banca s'ha mostrat "indignat" amb les faltes de respecte cap als professionals que l'envolten i ha volgut agrair la tasca de tots aquells que treballen en serveis essencials. "Sempre em sembla injust el tractament a la banca, felicitem amb tots els mèrits a la gent que ha sigut essencial", assegura.
Borsa i fusions
"La borsa no deixa de ser una referència que un no pot acabar de controlar", ha explicat Guardiola. L'acció del Banc Sabadell que cotitza a la baixa com la gran majoria de la banca des de fa mesos ha tancat aquest dijous a 0,38 euros després d'una lleugera pujada d'un 1,48%. Les travesses sobre fusions és un dels plats forts de les presentacions de resultats del Sabadell, però aquest cop Guardiola ha sigut molt contundent: "Tot està tan centrat a gestionar la crisi que queda pot espai per dedicar-se a una altra cosa". "Més de 60.000 operacions representa la feina de sis mesos del banc en 15 dies", ha afegit.
Guardiola: "Sóc molt més optimista que durant la crisi financera"
En aquest sentit, el directiu s'ha mostrat partidari de seguir amb els objectius de 2022, donar suport a les autoritats que gestionen la crisi actual i aprendre de les virtuts del teletreball. "El BCE ha reaccionat de pressa, a l'estil Draghi, contundent", ha defensat. I per acabar, una doble dosi d'optimisme tant per part de Guardiola com de Tomás Varela.
El director financer ha reivindicat que "el programa de l'ICO i les línies de suport social evitaran que moltes empreses i particulars entri en una situació de no viabilitat". El conseller delegat ha rematat a boca de gol: "Sóc molt més optimista que durant la crisi financera. Aquesta és una crisi autoinflingida perquè hi ha hagut una crisi sanitària de conseqüències enormes i l'única manera de contenir-la és tancar l'economia. Les virtuts de la competitivitat de l'economia espanyola no tenen punt de comparació. Aquesta és la raó del meu optimisme".