• Empresa
  • La decisió tècnica (i catalana) del Banc Sabadell

La decisió tècnica (i catalana) del Banc Sabadell

El conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, presenta resultats pendent de la sentència del Suprem sobre les hipoteques

Jaume Guardiola és el conseller delegat de Banc Sabadell | ACN
Jaume Guardiola és el conseller delegat de Banc Sabadell | ACN
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
26 d'Octubre de 2018
Act. 26 d'Octubre de 2018

De la complexitat (britànica) de Jaume Guardiola arriba ara també la decisió tècnica (i catalana) del Banc Sabadell. La pregunta doble no s'ha fet esperar: Va estar en risc la solvència de l'entitat al voltant de l'1 d'Octubre? Va haver-hi pressió política per la retirada de dipòsits? "Va ser una decisió tècnica adoptada per una societat privada per defensar els interessos dels seus clients i accionistes. That's all", ha defensat aquest divendres el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, durant la presentació de resultats que ha tingut lloc a Madrid.

 

El directiu català ha repetit un ritual polític cada cop més habitual a les presentacions de resultats de bancs, sobretot de CaixaBank i Banc Sabadell, després del referèndum. Així doncs, ha recordat que l'entitat financera tenia un protocol establert per canviar de domicili social si es plantejava qualsevol mena de risc respecte la seguretat jurídica. 

 

"Durant la setmana de l'1 d'Octubre, l'escenari de la independència va passar a les anàlisis de valoració per primer cop i es va produir un efecte sobre la cotització, una sortida molt ràpida de dipòsits generalitzada i en proporcions molt semblants tant dins com fora de Catalunya", ha assegurat. 

Guardiola: "Els diners fugen, són fàcils de moure i per molt que fos irracional, la por va existir i el banc va decidir prendre aquesta decisió"

Davant de tot plegat, la història ja és popularment coneguda i el Banc Sabadell es va traslladar a Alacant. La teoria monetària de Guardiola és la següent: "Els diners fugen, són fàcils de moure i per molt que fos irracional, la por va existir i el banc va decidir prendre aquesta decisió". La principal conseqüència no es va fer esperar: la liquiditat va tornar a les arques del Sabadell. 

Preguntat de nou per Catalunya, Guardiola ha insistit que "és una sèrie llarga d'embolics, alts i baixos i confrontació", però que el seu desig com a català és que tard o d'hora s'arribi a "un espai d'acord". 

La normalització del TSB i un CEO amb "gana"

L'entitat financera presidida per Josep Oliu ha registrat un benefici de 247,8 milions d'euros entre gener i setembre de 2018, el que suposa una caiguda del 56,5% en comparació als 653,8 milions d'euros assolits en el mateix període de l'any anterior. Les causes? Ajustos per les vendes de carteres institucionals i noves provisions extraordinàries per la migració de TSB, la seva filial britànica. 

En aquest sentit, Guardiola ha detallat que l'impacte total del TSB en provisions és de 320,9 milions d'euros en tot el 2018, un cop afegits els 88 milions d'euros d'aquest tercer trimestre i amb la previsió de 30 milions d'euros addicionals en l'últim trimestre de l'any. Tot calculat: "La situació de TSB està totalment normalitzada des del punt de vista de sistemes i estem acabant d'incorporar productes i serveis a la plataforma".

Tant és així que el conseller delegat del Banc Sabadell ha anticipat que el nou conseller delegat de TSB s'anunciarà aviat: "Hi ha molta gana per aquesta posició i s'ocuparà amb la migració ja feta, així que podrà gaudir de les noves capacitats estalviant-se els problemes. Serveix de senyal inequívoc del canvi de ritme". 

Com diu la cançó de Jarabe de Palo: "Depende, según cómo se mire todo depende". I és que el benefici net recorrent de Banc Sabadell sense costos extraordinaris de TSB i les vendes de carteres ascendeix fins als 647,2 milions d'euros, el que suposa un 14,7% més.

Guardiola: "La situació de TSB està totalment normalitzada des del punt de vista de sistemes"

Entre les dades positives, el directiu ha destacat els ingressos ordinaris del grup que inclouen marge d'interessos i comissions que han augmentat un 2,2% interanual i un 4,4% trimestral com també la ràtio de morositat que ha baixat fins al 4,32% i una cobertura d'actius problemàtics que puja al 56,2%. "Mostren el vigor del banc que s'està aprofitant d'una bona conjunta econòmica i una bona posició comercial", ha explicat. 

Mentrestant, el crèdit viu a Espanya creix un 5,4% interanual i el consell d'administració del Banc Sabadell va aprovar aquest dijous repartir un dividend a compte de 0,02 euros per acció. Segons Guardiola, "aquest és el clàssic trimestre de caiguda del crèdit per estacionalitat, però al Banc Sabadell ha pujat".

Les hipoteques i la mala premsa de la banca

Com era d'esperar, el gir del Tribunal Suprem en menys de 24 hores pel que fa a la sentència de l'impost de les hipoteques a partir del criteri de jurisprudència també ha estat plenament vigent a l'ordre del dia del Sabadell. El conseller delegat de l'entitat ha defensat que és "lògic" que els bancs repercuteixen l'impacte en els futurs hipotecats, tot i que també augura que les hipoteques no seran més cares i el mercat hipotecari no es veurà afectat.

Alhora, Guardiola ha volgut deixar molt clar que de confirmar-se la sentència, el més "natural" seria que no hi hagués "cap efecte retroactiu" per una qüestió de "seguretat jurídica que és absolutament transcendent per a la vida orgànica d'un país". Tot i això, caldrà esperar al pròxim 5 de novembre per saber la posició del Suprem així com la nova (o vella) estratègia bancària. Mentrestant, regna la normalitat: "Tinc la sensació que el ritme d'hipoteques segueix sent semblant al normal".

Guardiola: "La gent està cabrejada amb la banca quan l'embolic el van crear les caixes d'estalvi"

"La banca ha patit una època de danys reputacionals, no és molt estimada com a sector però això canvia quan es converteix en persones i relació amb el client", ha reblat Guardiola just abans de bromejar també amb la reputació de la premsa. A tall d'exemple, ha reivindicat que la gent confia més en donar les seves dades a la banca que a Facebook, Google o Amazon. I ha tret pit: "Som els millors garants de la confidencialitat de les dades en un moment d'alt risc".

Per últim, encara ha tingut temps de donar un altre titular econòmic: "La gent està cabrejada amb la banca quan l'embolic el van crear les caixes d'estalvi". Però, com tot a la vida, al mal temps bancari val més posar-hi bona cara: "Hem de fer les coses bé, sense incidències ni males praxis. El mercat s'ha racionalitzat molt, les entitats tenen consells d'administració, consellers independents, organismes de control, supervisió..." Per dir-ho així, una altra decisió tècnica (i econòmica). Com diria el mateix Guardiola: Business as normal...