El Banc Sabadell tanca el primer trimestre de 2018 amb un benefici net de 259,3 milions d'euros, la qual cosa representa un 32,7% més que en el mateix període de l'any passat, segons ha informat l'entitat aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'entitat financera va guanyar 216,1 milions d'euros el primer trimestre del 2017, un 14% menys que el període anterior, per la integració del britànic TSB. Ara, el banc català ja ha absorvit totalment el TSB. El banc presidit per Josep Oliu va guanyar 801,5 milions d'euros el 2017 i encara l'any per arribar als 1.000 milions d'euros de benefici.
El banc ha destacat el creixement del negoci bancari: el marge d'interessos s'ha situat en els 911,5 milions d'euros, un 1,9% més, i les comissions han aconseguit 314,4 milions, un 6,5% més que en els primers tres mesos de l'any passat. També ha remarcat que el total de recursos de clients han augmentat un 4,9%, amb "forts increments" en comptes a la vista i fons d'inversió.
Els recursos de clients al balanç han augmentat un 2,4% interanual, impulsats pel creixement dels comptes vista, mentre que els recursos fora de balanç han crescut un 10,8%, principalment pels fons d'inversió -amb una entrada neta del 17,4%- i les assegurances comercialitzades.
Els saldos de comptes a la vista ascendeixen a 101.794 milions d'euros (70.792 milions sense considerar TSB), representant un increment del 9,2% interanual i un trimestral del 3,9%, i els actius totals del grup ascendeixen a 219.009 milions, representant un augment del 4,5%. Quant al crèdit, els volums de crèdit viu han crescut un 3,6% interanual i 0,4% en el trimestre, impulsats pel bon comportament de les pimes i per la nova producció d'hipoteques.
Dotacions
Les dotacions per a insolvències i altres deterioracions se situen en 244,8 milions, la qual cosa suposa un cost de risc de 64 punts bàsics, i la ràtio de morositat s'ha reduït del 5,32% al 5,14%. La cobertura d'actius problemàtics se situa en un 55,2%, amb una cobertura de dubtosos del 56,6% i dels actius adjudicats del 53,7%, i els actius problemàtics disminueixen en 3.189 milions en els últims 12 mesos i 251 milions en el trimestre.
La posició de capital segueix sent sòlida amb una ràtio de Common Equity Tier 1 (CET 1) fully loaded en el 12% al tancament del primer trimestre de 2018.
TSB
L'entitat ha recordat que diumenge passat TSB, la filial de Banc Sabadell al Regne Unit, va dur a terme la migració tecnològica a la nova plataforma Proteo4UK, la qual cosa ha suposat la migració de més de 1.300 milions de dades, i ha assenyalat que des del primer moment ha ofert servei amb normalitat a oficines i caixers garantint la continuïtat operativa, la integritat de les dades i la seguretat tecnològica.
No obstant això, ha admès que dilluns passat van sorgir incidències en l'accés a la banca digital que van motivar la necessitat de desconnectar el servei online i l'aplicació mòbil sobre les 11 hores de dimarts per realitzar els ajustos tecnològics necessaris .
La interrupció del servei ha afectat els clients i ha provocat "una reacció negativa al Regne Unit, que ha exigit explicacions públiques", però el banc ha indicat que des de les 3 hores de dimecres el servei va quedar restablert, encara que va ser necessari gestionar l'elevat trànsit acumulat en aquests canals, i la normalitat quedarà restablerta progressivament en els propers dies.