• Empresa
  • La novel·la parlamentària del Banc Sabadell

La novel·la parlamentària del Banc Sabadell

L'entitat financera tanca 100 oficines durant el 2018 i demana "un govern estable o que almenys hi hagi govern"

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu | ACN
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu | ACN
Alacant
28 de Març de 2019

Són les 08:55 hores i Vueling opera un dels seus vols diaris entre Barcelona i Alacant. A primera fila s'hi troben Josep Oliu i Jaume Guardiola, president i conseller delegat del Banc Sabadell. Els espera una trobada amb periodistes, principalment de Barcelona i Madrid, en un castell d'Alacant com a vigília de la junta general ordinària d'accionistes que se celebra aquest dijous. Per segon any consecutiu, a Alacant. Allà on l'entitat financera té la seu social des d'octubre de 2017.

 

Com és costum en el torn de preguntes, molts temes es posen sobre la taula: Solvia, BrexitTSB i el passeig militar (o no), la reducció d'oficines, les ràtios de capital, el preu de l'acció, la reputació de la banca, nous mercats... "En banca sobretot es resisteixen tempestes", que deia Oliu en un esmorzar amb directius a Esade.

Oliu: "És com una novel·la, igual que vosaltres veieu el procés, el cas Bankia... Però no hi ha jutges, només parlamentaris"

El dia era solejat i Oliu ha aprofitat per parlar "d'una novel·la". La seva. La que tant ell com Guardiola reben cada dia en forma de report sobre el cas Brexit. "És com una novel·la, igual que vosaltres veieu el procés, el cas Bankia... Però no hi ha jutges, només parlamentaris", admet. Una novel·la que augura que va per llarg: "No crec que ens traguem de sobre la incertesa". 

Reduir oficines de forma "discreta"

Casualitat o no, el dinar comença i acaba amb la mateixa pregunta: la reducció d'oficines. "La tendència natural és que hi hagi una reducció d'oficines i s'anirà accelerant sobretot als grans centres urbans, però els ritmes els indicarà la dinàmica de la inversió de clients i també de la competència", explica Guardiola. Oliu ho vesteix amb xifres: el Banc Sabadell va tancar de forma "discreta" un centenar d'oficines físiques a l'Estat espanyol durant el 2018 i serà un procés "progressiu" que se seguirà "any rere any".

A tot això, fonts de l'entitat indiquen que la reducció d'oficines no respon a cap pla de tancament i no ha comportat acomiadaments. "Cada any projectem números però no hi ha decisions tancades al 100%", insisteix el conseller delegat. Tot dependrà també de les noves plataformes tecnològiques o la intel·ligència artificial així com de les noves maneres de relacionar-se amb els clients.

Guardiola: "La tendència natural és que hi hagi una reducció d'oficines i s'anirà accelerant sobretot als grans centres urbans"

"Com a conseqüència del Brexit o un mal rotllo, hi pot haver problemes de mercats de capitals i inestabilitat financera", ha alertat.  Com era d'esperar, la "batalla" del TSB ha tornat a picar a la porta. Aquest cop, però, en forma de "mal de cap". "Vam fer una aposta important al Regne Unit, teníem un gran risc de migració tecnològica amb TSB que s'ha fet amb èxit però amb contratemps".

El TSB ha de contribuir amb un ROE adequat als resultats del grup de cara a 2020", ha recordat Oliu. La rendibilitat del banc s'ha vist afectada pels seus efectes extraordinaris. Tot plegat, a l'espera també de l'arribada de Debbie Crosbie, la nova CEO de TSB que encara "s'ho mira de lluny" però aterrarà a principis de maig. 

Bankia, Bankinter i els nòrdics

"Quina és la mida òptima del banc?", li ha preguntat un periodista. Oliu ha fet valdre la seva particular literatura econòmica: "Sempre s'és petit en aquesta vida, o massa gran". I ha seguit: "Mentre hi hagi bancs grans encara tenim quotes per guanyar" o "No hi ha cap operació sobre la taula". De nou, els processos de concentració del sector bancari sobre els quals tant s'especula segueixen en stand by. Tot i que no ha negat l'interés per Bankia. 

Oliu: "El banc val molt més del que està cotitzant avui a borsa. Quan una cosa està barata és una oportunitat per si algú la vol comprar"

"El banc té una dimensió a Espanya que és la meitat dels altres grans bancs. Bé, doncs molt bé", ha reblat. I com mai s'és massa petit o massa gran, el Banc Sabadell ha decidit anar-se a buscar la vida fora internacionalitzant-se al Regne Unit i Mèxic. "El banc val molt més del que està cotitzant avui a borsa. Quan una cosa està barata és una oportunitat per si algú la vol comprar", defensa. 

I Europa? "Tots els bancs tenen una valoració baixa, els inversors no els ve molt de gust invertir ara en banca a causa dels tipus d'interés que cada any experimenten una nova pròrroga. Les cotitzacions són baixes, exceptuant els bancs nòrdics que no van passar una crisi i Bankinter que tampoc la va passar". I amb expectatives de recuperació, a qui dia passa... rendibilitat empeny.

"Perdona'ls, Senyor, perquè no saben de què parlen" 

A Oliu li preocupa especialment el problema de la regulació. Que els analistes diuen que falta capital? "Perdona'ls, Senyor, perquè no saben de què parlen", sentencia el president del Banc Sabadell entre somriures. L'objectiu és arribar al 12% i queda descartada una ampliació de capital. 

Oliu: "Ens agradaria un govern estable, o encara que no fos estable que almenys hi hagi govern i no s'hagi de repetir eleccions"

Un dels plats bancaris preferits entre els mitjans és la política. Però, Oliu té molt clar que "no es parla de política i encara menys en període electoral". Això sí, posats a parlar i demanar: "Ens agradaria un govern estable, o encara que no fos estable que almenys hi hagi govern i no s'hagi de repetir eleccions". Entre les seves principals preocupacions es troben la taxa d'atur que ronda el 14% o el deute del sector públic. 

"La reputació de la banca sempre té una part de hàndicap en llenguatge golfístic. Sempre és important que nosaltres actuem des de la rectitud i així ens podem defensar de la visió populista que la banca té la culpa de tot", ha conclòs Oliu poques hores abans de la junta d'accionistes que aprovarà els resultats del 2018 i donarà el vistiplau a un dividend complementari en efectiu de 0,01 euros per acció a partir del pròxim 5 d'abril, que se sumen als 0,02 ja repartits. La novel·la del Banc Sabadell segueix oberta.