• Empresa
  • El Sabadell resisteix, el TSB tocat però no enfonsat

El Sabadell resisteix, el TSB tocat però no enfonsat

El benefici de l'entitat cau un 72,2% durant el primer semestre per les provisions reservades per fer front a la pandèmia

El Banc Sabadell guanya un 72% per la covid 19 | Cedida
El Banc Sabadell guanya un 72% per la covid 19 | Cedida
Barcelona
31 de Juliol de 2020
Act. 31 de Juliol de 2020

La màquina financera continua estant preparada per fer front a la crisi derivada del coronavirus, però no podria afrontar igual un segon confinament total i aturada en sec de l'economia. Així ho ha dit el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, durant la roda de premsa -altra vegada telemàtica- de presentació dels resultats de l'entitat del primer semestre del 2020. Malgrat que els bancs han parat el cop de la situació, també han notat les conseqüències de la pandèmia. En aquest sentit, l'entitat presidida per Josep Oliu ha obtingut un benefici de 145 milions d'euros durant els primers sis mesos de l'any, xifra que representa una caiguda del 72,2% i que es justifica en les provisions requerides per fer front a la situació, que tenen un valor de 1.089 milions d'euros.

 

Aquesta crisi, "creada artificialment" en paraules de Guardiola, ha afectat més al TSB que al Sabadell, que ha viscut una caiguda més forta. Els 145 milions d'euros de benefici, es queden en prop de 111 milions sense comptar la seva filial britànica. Això té a veure amb algun extraordinari que va tenir la companyia com la venda del negoci de Visa, operacions de tresoreria i, com subratlla el seu conseller delegat, "la cosa que més ha afectat és una baixada en els tipus dels descoberts que ha practicat en general tot el sistema britànic".

Aquesta baixada dels tipus d'interès en el Regne Unit té un "efecte perjudicial sobre els dipòsits", però, com que és una crisi "creada artificialment", tot això serà temporal, segons assegura Guardiola. De fet, el TSB ja està "reprenent el pols comercial" i hi ha diferències significatives pel que fa a digitalització dels seus clients, i gràcies a això poden reduir alguns costos. Mentre que a Espanya el confinament ha elevat fins al 70% el percentatge dels clients que ja utilitzen els seus serveis digitals, al Regne Unit aquesta xifra puja fins al 93%.

 

De digitalització també va l'increment del nombre de les oficines que l'entitat tenia previst tancar aquest 2020. Si fa uns mesos van anunciar que tenien en ment baixar les persianes per sempre d'unes 140, ara s'han elevat fins a les 230. "Estem fent front a una situació econòmica complexa", recorda Guardiola.

L'accelerada de la digitalització

Aquesta ampliació en el tancament d'oficines ve justificat per l"accelerada" que ha donat l'estat d'alarma a la digitalització. "El confinament ha permès un salt quàntic en aquest sentit", explica. I és que, entre altres coses, els usuaris de Bizum de l'entitat s'han duplicat en un any fins les 650.000 persones, els seus treballadors s'han pogut adaptar sense problemes al teletreball mentre continuaven prestant els seus serveis sense interrupció i el 86% dels clients que han demanat un ICO ho ha fet a través dels mitjans digitals.

El consejero delegado del Banco Sabadell presenta los resultados del primer semestre

El conseller delegat del Banc Sabadell presenta els resultats del primer semestre

A més, respecte al primer trimestre de l'any, el nombre de documents signats digitalment ha crescut del 26% al 41%, els registres a l'app s'han elevat un 13% amb 90.000 usuaris nous i el Sabadell Wallet ha vist un creixement del 110% interanual superant el milió de clients. I encara queda camí per recórrer.

En aquesta mateixa línia va el TSB, que també ha accelerat la seva estratègia de digitalització. Les transaccions a través de canals digitals han crescut fins al 93% el juny del 2020 i al voltant del 70% de les vendes es realitza digitalment. El ràtio de registres a través de l'app s'ha triplicat fins als 3.500 usuaris diaris. Gràcies a això, la filial britànica del Sabadell, ha assolit l'índex de NPS (Net Promoted Score) més alt dels dos últims anys.

Fortalesa sense fusió

L'entitat, a més, es veu forta i decidida a afrontar sols aquesta crisi i descarta de totes totes una possible fusió. "Podem seguir sols? La resposta és que sí", ha afirmat un Guardiola convençut, que, això sí, ha volgut donar un toc d'alerta per evitar un segon confinament total ja que "seria una font de perjudici econòmic, que es tradueix automàticament en pitjors escenaris econòmics que podrien portar a provisions més grans i a pèrdues". I ha llançat un missatge esperançador: "La meva sensació és que pot haver-hi confinaments més específics però que en general s'està aprenent a manejar la situació econòmica amb la sanitària".

Guardiola, sobre un segon confinament: "Seria una font de perjudici econòmic que es tradueix automàticament en pitjors escenaris econòmics"

Sigui com sigui, Banc Sabadell preveu tancar el 2020 amb beneficis, que seran encara més amplis tenint en compte el tancament de 90 oficines més de les que pensaven a principis d'any. Això, com ha ressaltat Guardiola, implicarà buscar alternatives per als treballadors, així com "simplificar" l'estructura de l'entitat, que vol caminar cap a la migració "de forma massiva" a canals remots i d'autoservei.

Amb aquest repte per davant, i amb la incertesa d'un futur marcat per la pandèmia, l'entitat se centra en això, que és el que els ocupa "el 100% del temps" i ni tan sols pensen en les fusions. En aquest sentit, ha deixat clar que "de cara a l'any vinent el consell tractarà les seves funcions", però ha atribuït a "les ganes" del Banc Central Europeu els rumors de possibles funcions que "no s'estan traduint en res".

Llum a la vista

"Malgrat la crisi hi ha molta liquiditat", ha insistit Guardiola, que s'ha mostrat optimista amb el tancament de l'any argumentant que en el segon semestre les provisions seran inferiors a les del primer. De fet, ha recordat que al maig es va començar a veure la llum i que juny ja va ser un mes "amb bastant retorn a la normalitat".

Guardiola: "Quan es recuperi la normalitat, el nivell de competitivitat tornarà, però ens despertarem d'aquesta crisi amb més deute i menys Ebitda i això és el que hem de gestionar entre tots"

L'entitat, que ha concedit 9.300 milions d'euros en crèdits ICO i té pendents de préstec 1.700 milions més, està forta per afrontar aquesta crisi i, com ha recordat el seu conseller delegat, aquesta "és molt diferent de la del 2008" perquè "no té a veure amb l'economia, que provoca una reacció política dels estats que decideixen parar l'economia com a mecanisme, però l'economia estava en aquest moment amb nivells de deute molt més baixos i de competitivitat molt superior".

Justament per tot això, "quan es recuperi la normalitat, el nivell de competitivitat tornarà, però ens despertarem d'aquesta crisi amb més deute i menys Ebitda i això és el que hem de gestionar entre tots" perquè, ha insistit, "la situació ha estat creada artificialment".