La complexitat (britànica) del Banc Sabadell ha tornat a picar a la porta. Aquest cop, però, en clau bèl·lica. "El 2018 ha sigut un any diferent, pensàvem que la migració de TSB seria un passeig militar i ha sigut una batalla que ens ha costat bastants diners, però que al final hem guanyat", ha assegurat el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, durant la presentació de resultats del 2018 que ha tingut lloc a la seu de l'entitat al carrer Serrano de Madrid.
Com era d'esperar i valgui la redundància, els resultats no han estat els esperats. Conscient de la tempesta resultadista que estava per venir, Oliu ja va aprofitar la seva tradicional conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell per desitjar que "el 2019 fos més positiu pel banc". Tot un presagi de com ha acabat l'any: 328,1 milions d'euros de benefici, el que suposa un 54,2% menys respecte el 2017.
Oliu: "El 2018 ha sigut un any diferent, pensàvem que la migració de TSB seria un passeig militar i ha sigut una batalla que ens ha costat bastants diners, però que al final hem guanyat"
L'impacte extraordinari total en el benefici net de l'entitat és de 637,1 milions d'euros, dels quals 121 milions d'euros són costos vinculats a la migració de la filial britànica TSB i 339 milions d'euros són costos a posteriori, com per exemple, en comissions compensatòries a clients. Els 177,1 milions d'euros restants són provisions per les vendes de carteres a clients.
En aquest sentit, el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha insistit que la migració de TSB ja és aigua passada i ara només queda gaudir dels avantatges: "Ja no hi haurà més costos extraordinaris del TSB durant aquest any". Cert és que sense l'impacte extraordinari total, el benefici net del banc se situaria en 783 milions d'euros, el que implicaria un creixement del 9,6% interanual.
"Sense TSB, el Sabadell ha tingut un any normal positiu. I dic normal perquè si no és positiu no és normal", ha afegit Oliu.
TSB: El gran taló d'Aquil·les
Així doncs, TSB ha sigut el gran taló d'Aquiles del Banc Sabadell durant aquest 2018. "La migració del TSB va ser complicat pels accessos digitals, però afortunadament ja és història", ha reivindicat el president del banc. Es calcula també que amb la migració de TSB s'han donat d'alta 140.000 clients nous alhora que 80.000 clients s'han donat de baixa.
Encara capejant el mal temporal britànic, Oliu no ha dubtat a treure pit i reivindicar que TSB ja té una plataforma tecnològica "avantguardista, eficient i amb flexibilitat estratègica" en funcionament. Encara més: "Ara és un banc complet". S'espera complir els objectius de cara a 2020 alhora que estima que la filial britànica començarà a consolidar-se en poc més de dos anys. Només queda afegir que TSB tindrà a Debbie Crosbie com a nova CEO a partir de la primavera d'aquest 2019.
Més enllà del passeig militar, l'altre gran risc del Banc Sabadell és l'immobiliari com a conseqüència de les seqüeles de la crisi econòmica. Però, sembla que el balanç també podria haver quedat sanejat, almenys en part, gràcies a l'acord de venda del 80% de Solvia al grup suec Instrum AB per una quantitat que rondaria els 300 milions d'euros i 40 milions d'euros de possibles ingressos addicionals. El tancament de l'operació està previst per al segon trimestre de 2019.
Catalunya i una filosofia vitalista
Després del referèndum de l'1 d'Octubre de 2017, les preguntes sobre el trasllat de seus socials fora de Catalunya s'han convertit en tot un clàssic de les rodes de premsa. Aquest cop, no ha estat diferent i Oliu que va traslladar la seu social del Sabadell a Alacant ha recordat un cop més que "va passar el que va passar". Tornarà el Banc Sabadell a Catalunya? "No hi ha res sobre la taula però tampoc hi ha res definitiu", ha afegit.
Oliu: "Canviar la seu és una cosa molt difícil, però és de filosofia vital: No hi ha res sobre la taula però tampoc hi ha res definitiu"
La pregunta, però, ha tornat a picar a la porta. Com la complexitat britànica. Aquest cop, el president del Banc Sabadell s'ha volgut mostrar fins i tot més creatiu i ha apel·lat a un llenguatge pràcticament metafísic: "Canviar la seu és una cosa molt difícil, però el que estic dient és de filosofia vital: no hi ha res definitiu a la vida ni tan sols nosaltres mateixos. En aquests moments i en la situació que estem vivint, no hi ha cap tema previst com tampoc en contingència. Estigui vostè tranquil".
Qui no ha mostrat tanta tranquil·litat han estat els inversors que han fet caure fins a més d'un 9% el valor de l'acció del banc concidint amb la presentació de resultats. En aquest sentit, Oliu s'ha mostrat relativament preocupat: "L'acció de Banc Sabadell està molt barata, però tots els bancs estan molt barats. Cada dia que l'acció baixa és també una millor inversió". Tot depèn de com es miri. Però, en qualsevol cas, alerta que "la incertesa regulatòria no ajuda a la cotització dels bancs".
Els pals de la banca
"Aquest és un món que va a tota velocitat", defensa Guardiola. Sobretot amb les noves tecnologies. I com que el Banc Sabadell no vol quedar-se fora de joc en el taulell de les finances del futur, ja ha establert les seves primeres aliances amb Bizum o Amazon per fer pagaments a través del reconeixement facial o operar les primeres transaccions per veu, respectivament.
Alhora, l'entitat també ha realitzat algunes inversions estratègiques a UnDosTres que és una startup mexicana que permet fer pagaments online i a Base 10 que és un fons de capital risc que inverteix en startups de Silicon Valley. "Les grantech [com a concepte] em fan més por que les fintech. Hem d'adaptar el model bancari a un nou entorn tecnològic, però l'essència del negoci bancari segueix sent amb i sense fintech", defensa Oliu.
De cara al 2019, el tàndem format per Oliu i Guardiola ha assenyalat el proteccionisme i la regulació, les hipoteques o el Brexit (s'espera una sortida pactada) com a principals incerteses. "El factor de més incertesa és el proteccionisme que rebaixa les expectatives de creixement global i afecta els bancs que d'alguna forma són els que s'enduen tots els pals", ha apuntat Oliu. Contra els pals, més i millors plans de contingència.
En clau espanyola, el president del Banc Sabadell ha qualificat els pressupostos com a "fiscalment responsables" en el seu objectiu d'assolir els requisits marcats per Brussel·les alhora que s'ha mostrat "escèptic" davant els avantatges de la taxa Tobin a causa dels seus costos d'administració i de la distorsió que pot implicar en el lliure funcionament del mercat.
En el temps de pròrroga, Oliu ha recordat que pensa "cada dia" en retirar-se però de moment, no té previst fer-ho: "Estic en plena forma. No he deixat els esports de risc". Ja ho deia Guardiola que "ser banquer és molt complex". Any nou, vida nova.