• Empresa
  • Barcelona, primer port del Mediterrani en certificar la petjada de carboni de tota la comunitat

Barcelona, primer port del Mediterrani en certificar la petjada de carboni de tota la comunitat

En l'estudi s'ha utilitzat l'ISO 14064 seguint els estàndards internacionals

Els vaixells són els principals contribuents, amb un 64%, de les emissions de gasos d'efecte hivernacle | ACN
Els vaixells són els principals contribuents, amb un 64%, de les emissions de gasos d'efecte hivernacle | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
Barcelona
29 de Novembre de 2024
Act. 29 de Novembre de 2024

El Port de Barcelona s'ha convertit en el primer del Mediterrani i en un dels primers del món en certificar la petjada de carboni del global de les activitats que es desenvolupen en territori portuari. El mètode per calcular-la ha estat d'acord amb l'ISO 14064 i ha estat la corresponent a l'any 2022, amb el resultat de 495.356 tones de CO2 equivalent (tCO2eq), de les quals 349.499 corresponen a les activitats que es contemplaven fins ara en la petjada de carboni del Port i 145.957 tCO2eq provenen de les noves activitats incorporades, com són la indústria, les obres portuàries i els residus dels vaixells.

Els vaixells són els principals contribuents, amb un 64%, de les emissions de gasos d'efecte hivernacle

Des del 2023, el Port de Barcelona calculava les seves emissions a través del programa d'acords voluntaris de la Generalitat, però ara s'ha avançat amb un càlcul de la petjada del conjunt de les activitats que es realitzen i computant-les com a emissions directes. En aquest primer estudi, s'ha conclòs que els vaixells són els principals contribuents, amb un 64% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle; seguit de les concessions i altres, que aporten un 29% de les emissions -incloent les terminals, naus logístiques, activitats industrials, serveis portuaris i les concessions al Port Vell. En tercer lloc, se situen les obres i residus, amb un 4% de les emissions, i la mobilitat terrestre, amb un 3%.

La presentació del primer càlcul global de la petjada de carboni ha tingut lloc aquest dijous al Port de Barcelona en el marc de la jornada Petjada de Carboni de la Comunitat Portuària de Barcelona: resultats, certificació i perspectives, organitzada pel Departament de Sostenibilitat Ambiental i Transició Energètica del Port de Barcelona.

El president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha destacat el compromís de la comunitat portuària amb la descarbonització i ha dit que és "fonamental" per al futur de l'activitat del sector i per "garantir un creixement sostenible". El president del Port de Barcelona ha agraït la participació de tota la comunitat portuària en el càlcul de la petjada de carboni. "La seva col·laboració és fonamental per a la descarbonització de tota l’operativa portuària. Es tracta d'una tasca col·lectiva que ha d’involucrar tothom per aconseguir una transformació real", ha assenyalat.