• Empresa
  • Barcelona vol ser un referent de l'economia verda en 10 anys

Barcelona vol ser un referent de l'economia verda en 10 anys

L'Ajuntament de la la ciutat presenta el primer informe sobre aquest sector de la capital catalana

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello
Europa Press
13 de Gener de 2016
Act. 15 de Gener de 2016
El primer informe sobre economia verda a Barcelona ha conclòs que el sector representa entre un 2,6% i un 3,7% de l'ocupació de la ciutat, amb entre 25.000 i 36.000 persones que hi treballen, cosa que representa el 40% de l'ocupació verda a Catalunya.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha presentat aquest dimecres l'informe durant la jornada Repensant l'economia de Barcelona, en què ha exposat que a la ciutat hi ha entre 808 i 1.897 empreses verdes amb assalariats, una xifra que ha augmentat entre el 2012 i el 2014 un 3%, ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

L'informe també constata la disminució d'emissions de CO2 en comparació a altres ciutats, que se situa al 22% al port de Barcelona, el 16% a l'Aeroport de Barcelona-El Prat i al 14% en transport.

A més, el consum d'aigua del sector comercial i industrial cau un 14,4% entre els anys 2008 i 2014 a causa de la disminució de l'activitat econòmica i l'ús més eficient del recurs.

El sector mediambiental dóna feina a un total d'11.000 treballadors en 123 empreses, un 45% de l'ocupació verda de Barcelona, fet que permet a les deu primeres empreses facturar un total de 4.150 milions d'euros.

Un projecte a deu anys vista
L'Ajuntament de Barcelona vol convertir-se en un referent en l'economia verda abans de deu anys, segons Pisarello. Per fer això, per consolidar el sector, el consistori ha destinat entre el 2012 i el 2015 un total de 61,5 milions dels Pressupostos municipals.

El tinent d'alcalde ha afirmat que Barcelona vol exercir un "lideratge públic per articular polítiques fiscals d'ajuda al sector, eines de suport a petites i mitjanes empreses i un canvi de mentalitat tant a nivell d'administracions com des de la ciutadania".

És la primera vegada que el consistori recopila i analitza les dades econòmiques del sector de l'economia circular, "en una clara aposta per visibilizar aquesta activitat i per fomentar una nova visió de l'economia de la ciutat i un model productiu més just i sostenible, amb una baixa intensitat en carboni i eficient en l'ús dels recursos", ha destacat el regidor.

Pisarello ha subratllat la importància "d'aquesta primera fotografia de l'economia verda a la ciutat", que permetrà treballar en les potencialitats d'aquest sector "molt rellevant de l'economia", que "inclou també sectors que no es veuen com l'economia cooperativa, social i solidària".

Per Pisarello, "és una oportunitat per a Barcelona i una de les transformacions que cal fer com a societat".

"Parlem d'un projecte a deu anys vista, per fer de Barcelona una referència en aquest àmbit, el centre on es parli d'operadors energètics, de la remunicipalización dels serveis de l'aigua, de polítiques innovadores en la gestió de residus o de ecodiseño, com a font d'ocupació de qualitat i de benestar", ha indicat el tinent d'alcalde.

Per la seva banda, el regidor d'Ocupació, Empresa, Turisme i Comerç, Agustí Colom, ha destacat que "el repte amb l'economia verda és generar activitat econòmica amb menys impacte ambiental i major impacte social".

L'estudi perfila el sector de l'economia verda com un vector d'innovació i avanç cap a l'economia del coneixement, amb un pes important de les patents verdes sobre el total (per sobre del pes del sector sobre l'ocupació o el teixit empresarial) o amb la presència a la ciutat de centres de referència en recerca mediambiental.

L'estudi proposa aprofitar l'elevada capacitat d'exportació de l'àrea de Barcelona per potenciar la internacionalització dels sectors vinculats a l'economia verda, especialment els de l'aigua, residus, consultoria i gestió del coneixement, amb l'objectiu final de convertir Barcelona en un referent urbà internacional en l'àmbit del medi ambient i l'economia verda i circular.

També s'apunta com a línia de millora poder ampliar l'estudi a més àmbits com el consum responsable i producte verd, la fiscalitat ambiental, els indicadors d'economia circular, el turisme i la sostenibilitat, i la compra pública verda de l'Ajuntament de Barcelona.