• Empresa
  • Basf cau un 13% en vendes, però millora les seves dades prepandèmia

Basf cau un 13% en vendes, però millora les seves dades prepandèmia

La companyia compta amb 125 milions d'euros d'ajuts públics si el consell directiu aprova la futura fàbrica a la Canonja

Façana de les oficines centrals de Basf, a Barcelona | Cedida
Façana de les oficines centrals de Basf, a Barcelona | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
09 d'Abril de 2024

Les vendes de Basf a l'Estat espanyol el passat 2023 van caure un 13% respecte de l'any 2022. Segons ha informat la companyia química, la xifra del passat exercici va ser de 1.358 milions d'euros, una quantitat llunyana als 1.562 milions d'euros presentats un any enrere, però un 7% millor que les que va registrar tot just abans de l'esclat de la pandèmia. L'empresa alemanya ha assenyalat a l'augment de preus i la caiguda de la demanda com a principals motius de la davallada del seu volum de vendes, tot i que ha recordat que els comptes del 2022 van ser els millors de la història de la firma.

En concret, Basf divideix en dos el seu empitjorament: l'augment de preus ocupa el 7%, mentre que la caiguda de demanda s'emporta el 6% restant. Tot i això, els resultats no preocupen al grup. "El desenvolupament de les nostres activitats mostra una alta competitivitat i salut robusta, malgrat la conjuntura econòmica i política actual. Si posem en context les xifres, aquests resultats ens situen a nivells prepandèmics; comparats amb exercici del 2019, estaríem parlant d'un 7% per sobre", ha recordat Carles Navarro, director de Basf a l'Estat espanyol.

 

Del 13% de la caiguda de vendes, Basf atribueix un 7% a l'augment de preus i un 6% a la caiguda de la demanda

La companyia alemanya creu que les variables que han provocat la seva davallada en vendes han afectat de forma parcial i no han condicionat a tots els segments, ni tampoc amb la mateixa intensitat. Alguns negocis, com els dels superabsorbents, lubricants, pintures, cosmètica i cura de la llar, van millorar durant el segon semestre de l'any. Pel que fa als preus, tots els negocis van mostrar una clara tendència a la baixa.

Optimisme de cara al 2024

Tot i els resultats, Basf té previst mantenir els seus nivells d'inversió de cara a l'actual exercici. Han planificat injectar 40 milions destinats al negoci de l'Estat espanyol, una xifra lleugerament menor a la del 2023 (45 milions), quan l'empresa química va acabar superant les seves previsions d'inversió en dos milions. "Els nivells d‟inversió es mantenen estables. Això posa sobre la taula, per una banda, la nostra capacitat de resiliència, compromís, capacitat d'innovació i fiabilitat; i l'aposta del grup pel país, per una altra", ha destacat Navarro.

 



Actualment, a Europa hi ha un "escenari d'incertesa" segons Basf, donada la situació de la indústria química al continent. La companyia alemanya fa temps que treballa amb projectes de "química sostenible" i ja ha arribat a acords amb empreses de la indústria tèxtil o automobilística. A Catalunya, la Canonja (Tarragona) acollirà una futura planta de reciclatge de bateries. Per poder impulsar iniciatives com aquestes, Basf té atorgats uns ajuts de 125 milions d'euros per part de les administracions. Ara, però, el consell directiu haurà de decidir si executa el projecte "en els pròxims mesos". També està en marxa a Tarragona el hub d'enginyeria de projectes per a Europa, amb una plantilla en creixement d'uns vint treballadors.