La tecnologia ha transformat el món, i, en concret ha revolucionat l’àmbit de l’esport, ja que a través de noves eines d’anàlisi han permès una major eficiència. En aquest context sorgeixen iniciatives com Basket Stats Assistant, una aplicació que mitjançant la innovació tecnològica es proposa "millorar la tècnica dels jugadors i la presa de decisions dels entrenadors i assistents, realitzar diverses anotacions i anàlisis estadístiques de bàsquet", apunta Sergio Artalejo a VIA Empresa, director de Tecnologia de l'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) i fundador de Basket Stats Assistant, una plataforma dissenyada per enregistrar dades estadístiques, identificar àrees de millora i optimitzar el rendiment tant de jugadors com d'equips en tots els nivells del bàsquet.
"Al principi, era un projecte personal que creixia gradualment, però no tenia la intenció de convertir-lo en alguna cosa professional. No obstant això, la meva perspectiva va canviar després de participar en el B-STEP l'any passat, un programa de Barcelona Activa que selecciona els millors projectes tecnològics en l'àmbit esportiu. Guanyar aquest programa va ser un punt d'inflexió per a mi, em va impulsar a professionalitzar el meu projecte", explica el CEO de la iniciativa, qui ha treballat en diferents startups i al sector bancari a la secció de tecnologia. En l’actualitat, la passió pel bàsquet i pel món tecnològic l’ha portat a formar un equip de 4 persones per dur a terme una eina tecnològica que ha revolucionat el món del bàsquet.
Una plataforma dissenyada per enregistrar dades estadístiques, identificar àrees de millora i optimitzar el rendiment tant de jugadors com d'equips
L'emprenedor de Basket Stats Assistant es va llançar a investigar com portar un sistema completament digital al cos tècnic dels equips de bàsquet. La seva missió era clara: crear una eina a mida perquè els entrenadors i professionals poguessin avaluar el rendiment dels jugadors a través d'estadístiques per temporada. Això els permetria analitzar diversos aspectes del joc, com els quintets més efectius, els tirs per possessió o les pèrdues, i ajustar estratègies de manera senzilla i consensuada, sostingudes per dades precises. Aquesta nova iniciativa presenta un enfocament de bàsquet intel·ligent que revoluciona la manera com els clubs de bàsquet gestionen i analitzen les seves estadístiques. “Això permet als clubs, tant professionals com amateurs, prendre decisions fonamentades en dades completes i avançades abans, durant i després dels partits. A més, la plataforma facilita la compartició de dades amb tot l'equip tècnic i els jugadors", afegeix el fundador de Basket Stats Assistant.
La plataforma compta amb 15.000 usuaris registrats, "des d'equips de barri com l'Hospitalet de Llobregat fins a equips professionals de segona divisió i, fins i tot, seleccions nacionals. L'any passat ens va utilitzar la selecció brasilera paralímpica en el Mundial", apunta Artalejo. D'aquests, cal destacar que el 10% són de pagament. Amb el lema Anota, analitza i comparteix les estadístiques del teu equip de bàsquet a Basket Stats Assistant donen l'oportunitat d'"anotar fàcilment cada acció en un partit de bàsquet simplement arrossegant l'acció i deixant-la anar damunt del jugador que l'ha realitzat. L'app guarda automàticament el minut i el quart de l'acció anotada, la qual cosa ens permet generar totes les estadístiques post-partit i crear increïbles gràfics i informes", segons publiquen a la seva app.
Per a poder començar a utilitzar l'anomenat bàsquet intel·ligent és necessari descarregar l'aplicació, disponible en Android i iOS, i registrar-se de manera gratuïta. Però per a tenir accés als diferents serveis com a estadístiques professionals de manera il·limitada, s'ha de pagar una quota d'uns 4,99 euros mensuals o 44 euros anuals de manera individual. En cas de ser un club s'ha d'abonar una quota de 30 euros al mes.
El concepte de Basket Stats Assistant ja prometia convertir-se en un èxit des dels seus inicis quan, després de sortir al mercat van guanyar el programa de Barcelona Activa B-STEP, dirigit a startups que desenvolupen la seva activitat en el sector esportiu o d'activitat física. Des de llavors, l'empresa emergent catalana està en auge i compta amb una facturació de 31.000 euros el 2023. "La nostra previsió és arribar a un volum de facturació que creixi un 100% cada any sense necessitat d'inversions addicionals. És a dir, si l'any passat vam facturar 30 mil euros, aquest any esperem arribar als 60 o 70 mil euros, duplicant la xifra per finalitzar el 2024", apunta el fundador, qui explica que en l'actualitat Basket Stats Assistant està destinant bona part dels seus esforços a créixer i aplicar la intel·ligència artificial de cara als pròxims mesos per a poder interactuar amb les dades.
Després de quasi una dècada dedicant-se al seu projecte, l'emprenedor valora el fet que “és important escoltar els usuaris des del moment en què tens un producte que els resulta útil. Has de centrar-te en el que necessiten i ser ràpid en la implementació per seguir aportant-los valor mes a mes. Bàsicament, això és el que estic fent: cada mes llanço una nova versió amb noves idees i funcionalitats que els usuaris em suggereixen per millorar contínuament la seva experiència d'anàlisi", conclou Artalejo, qui assegura que "és important el funcionament de la plataforma, ja que hi ha molts equips recopilant dades a causa que les federacions i les lligues no proporcionen dades precises o completes. En general, una federació només et dona informació sobre minuts jugats i punts anotats, però en el bàsquet hi ha moltes més estadístiques importants". I puntualitza: "Tant per al bàsquet formatiu com per al professional, ens estem adonant de la necessitat de tenir una plataforma d'anàlisi i scouting com la que tenim nosaltres".