• Empresa
  • El BBVA torna al nivell de beneficis previs a la pandèmia

El BBVA torna al nivell de beneficis previs a la pandèmia

L'entitat guanya 1.210 milions d'euros el primer trimestre a causa de la reducció de les provisions per la pandèmia

La seu de BBVA, en una imatge d'arxiu | iStock
La seu de BBVA, en una imatge d'arxiu | iStock
ACN
Barcelona
30 d'Abril de 2021

El BBVA ha guanyat 1.210 milions d'euros durant el primer trimestre del 2021, deixant enrere les pèrdues de 1.792 milions registrades entre gener i març del 2020 a causa de les provisions per afrontar la crisi de la covid-19. La xifra també supera el benefici net de 1.164 milions corresponents al primer trimestre del 2019, segons ha informat l'entitat aquest divendres en un comunicat. Segons el banc, el resultat d'aquest trimestre respon a una reducció de les provisions i a l'evolució positiva dels ingressos recurrents.

Entre gener i març, el marge brut de l'entitat va créixer un 0,2% en termes interanuals, fins als 5.155 milions, impulsat en bona part pels ingressos derivats de les comissions netes, que es van incrementar un 10%. Dins el marge brut, també destaca l'evolució de les operacions financeres, que van generar 581 milions, un 16,1% més en comparació al primer trimestre de l'exercici anterior. Per contra, el marge d'interessos es va situar en 3.451 milions, el que suposa una caiguda del 2,3% en termes interanuals.

En paral·lel, la ràtio CET1 fully-loadad -un dels indicadors per mesurar la solvència de les entitats- es va situar en l'11,88% a finals de març, lleugerament per sobre la xifra registrada el desembre passat (11,73%). Aquest valor, però, no té en compte les plusvàlues derivades de la venda de la filial del BBVA als Estats Units -es va acordar una venda per 8.500 milions d'euros- i la recompra del 10% de les accions de l'entitat, una decisió aprovada durant l'última junta general d'accionistes. Tenint en compte aquestes dues operacions, la ràtio CET fully-loaded se situa en el 13,55%.

En aquest sentit, el BBVA assenyala que, "per fer ús d'aquest excés de capital i créixer de forma rendible", té intenció de repartir un dividend d'entre el 35% i el 40% entre els seus accionistes aquest 2021, un cop s'aixequin les restriccions del Banc Central Europeu (BCE). Segons el conseller delegat de l'entitat, Onur Genç, les xifres presentades situen el BBVA com un dels bancs "més sòlids i més ben capitalitzats d'Europa" i amb "una gran oportunitat estratègica per crear valor".

La presentació dels resultats arriba en ple conflicte amb els seus treballadors, que ja han anunciat mobilitzacions en contra de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que va presentar l'empresa la setmana passada. L'ERO afecta al voltant de 3.800 treballadors a tot l'Estat -350 corresponen a trasllats-, dels quals gairebé 1.200 es troben a Catalunya.