La notícia bancària del dia, que el BBVA ha venut la seva filial dels Estats Units, ha fet disparar a la borsa la cotització dels bancs espanyols. Els que més pugen són el mateix BBVA -més d'un 16% al migdia- i el Banc Sabadell -per sobre del 15%-. I és que molts inversors han llegit aquesta operació com un pas més cap a la fusió dels dos bancs, de la qual fa mesos que es parla. El BBVA ha venut el seu negoci nord-americà al PNC Bank per 9.700 milions d'euros.
De fet, des del mateix banc no han descartat destinar part dels diners de la venda a una fusió. La resta, serà per a una recompra d'accions. Tot i així, tant el president de l'entitat, Carlos Torres, com el conseller delegat, Onur Genç, han avisat que fins d'aquí uns sis o nou mesos no es completarà l'operació i, fins llavors, no es realitzarà cap moviment concret.
"Si sorgeix una oportunitat de fusió s'analitzarà i prendrem una decisió; la nostra política per millorar el valor és bastant agressiva", ha dit Genç. Torres ha explicat durant la compareixença dels directius de BBVA que el banc compta amb un sistema d'anàlisi de compres, vendes i fusions molt disciplinat, tenint en compte aspectes estratègics, atractiu de mercat, preu, encaix, risc d'execució, taxa interna de rendibilitat o mètriques més immediates, com la millora de la rendibilitat a l'accionista.
El president del BBVA ha assegurat que "l'acord enforteix la nostra ja sòlida posició financera; ens aporta molta flexibilitat per invertir de forma rendible en els nostres mercats". La transacció tindrà un impacte positiu en el ràtio de capital CET1 fully loaded de prop de 300 punts bàsics, equivalent a 8.500 milions d'euros de generació de CET1.