El country manager de BBVA Espanya, Peio Belausteguigoitia, ha admès aquest dijous que l'OPA de l'entitat basca sobre el Banc Sabadell generaria situacions de monopoli, encara que ha limitat a vuit els municipis afectats a tot l'Estat. De fet, el dirigent ha assegurat que "no existeix una correlació directa entre el nombre de jugadors i com és de competitiu un sector". Ho ha fet al II Foro Financiero Estrategias ante la futura Unión Bancaria Europea, celebrat per Prensa Ibérica.
Entrevistat pel periodista Pablo Allendesalazar, el dirigent del BBVA ha assenyalat l'eficiència, les barreres d'entrada i la facilitat de canviar d'entitat per part d'un client com a les tres claus que marquen el nivell de competitivitat del sector bancari, i no una OPA hostil com la que pretén executar la seva institució sobre el Sabadell.
Preguntat per la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de portar l'OPA sobre el Sabadell a fase 2, ha afirmat que han presentat compromisos, alguns "inèdits", per solucionar els tres punts concrets assenyalats pel regulador, com aquelles localitats on hi hauria monopoli o duopoli després de l'OPA.
I és que a més dels vuit municipis on hi hauria una situació de monopoli, també ha mencionat que hi ha 50 localitats on quedarien només dues entitats. Una xifra residual respecte als 8.100 municipis que hi ha a l'Estat. Alhora, ha afegit que, dels 11.700 codis postals, hi hauria duopoli en 69, i dues entitats en 91 més.
La importància d'un gran banc privat europeu
Com és habitual entre els alts càrrecs del BBVA, Belausteguigoitia ha subratllat la importància de tenir una entitat bancària europea competitiva a escala mundial, i ha insistit que no hi ha cap banc de la Unió Europea entre els 30 més grans del món. En aquest sentit, ha destacat que “l'escala és important” per poder invertir en tecnologia i preveu més moviments de fusions i absorcions transfrontereres en un futur.