Què els passa als malalts per covid-19 mentre metges i infermers no hi poden ser? Quines altres alteracions pateixen que són difícils de detectar, però que són importants a l'hora d'establir un diagnòstic? És pràcticament impossible que el personal mèdic tingui controlats els seus pacients cada minut de les 24 hores del dia, però qualsevol reacció del malalt pot ser crucial per proporcionar-li un tractament o un altre. Els dispositius que hi ha als hospitals alerten en situacions de vida o mort, però passen per alt altres patologies més desapercebudes. Davant d'aquesta problemàtica, la startup nascuda el 2011 al Parc Taulí de Sabadell, Better Care, ha aportat a diferents hospitals d'arreu del món la seva plataforma BC Link, una "suite d'integració de dispositius mèdics" que agrupa les dades a la història clínica electrònica, dóna suport a la monitorització remota de pacients i ajuda a la presa de decisions. Big data per comprendre el coronavirus.
La tecnologia de l'empresa sabadellenca permet controlar les constants vitals en temps real dels pacients de covid-19 i genera alertes per als professionals sanitaris sobre qualsevol variació que es produeixi. D'aquesta manera, el personal mèdic pot supervisar els pacients des de fora de la unitat reduint reduir el risc de contagi.
"Quan estàs al costat del malalt, tens un monitor on hi veus què està passant, però quan et gires no pots integrar la informació que es perd", explica a VIA Empresa el director de Recerca i Innovació del Parc Taulí i fundador i president de Better Care, Lluís Blanch. Davant d'aquesta problemàtica, el 2011 creen un sistema que és capaç d'extreure i registrar tota la informació, un sistema que permet conèixer determinades alteracions dels pacients crítics. Això permet tant millorar el diagnòstic com el tractament del malalt.
Connectar per simplificar
La plataforma ja s'utilitza, a banda del Parc Taulí, a l'Hospital Clínic de Barcelona, a l'Hospital Vall d'Hebron, a l’Hospital General de Granollers i a Sant Joan de Déu a Manresa. Amb un equip de set persones que vénen dels camps de l'enginyeria i les telecomunicacions, i el suport de dos o tres grups de recerca clínica, Better Care se les enginya per omplir un sistema buit de dades dels diferents pacients que monitoritzen. I el que fa aquest sistema és integrar la informació dels diferents dispositius de diferents marques que "no parlen entre ells".
La plataforma BC Link "connecta els aparells de diferents fabricants, integra informació i crea un repositori de 'big data"
Justament per això, Blanch defineix l'spin off com a una "empresa de software, connectivitat entre aparells de diferents fabricants, que integra informació i crea un repositori de big data". Gràcies a això, el personal sanitari pot tenir controlats els seus pacients més crítics en una sola pantalla i sense que se'ls escapi cap detall.
Aquest sistema d'Intel·ligència Artificial, que ho simplifica tot i millorant els resultats, ha traspassat fronteres i, a banda dels centres hospitalaris ja citats, també l'han incorporat hospitals de referència d'Alemanya, Itàlia, França i Portugal a Europa, així com del Canadà i el Brasil. De fet, aquesta tecnologia disposa de la certificació europea com a Medical Device i de l’agència nord-americana -Food and Drug Administration (FDA)- per el seu visor web.
Llum a la foscor
Malgrat que, com recorda Blanch, la covid-19 és una malaltia nova i hi ha "molts actors que van descobrint diferents coses", Better Care ha aportat el seu gra de sorra a la causa adaptant la seva plataforma als diferents hospitals que els ho han demanat per tal de controlar en temps real les constants vitals dels pacients ingressats a les diverses UCIs. Això també permet reduir el risc de contagi del personal sanitari, ja que a través d'una pantalla poden controlar els malalts i entendre millor què els passa.
Blanch: "Tenir en compte cada detall té molta importància per garantir que el malalt estigui millor"
"Serveix per respondre preguntes", assenyala Blanch, que afegeix que la plataforma també permet al personal provar diferents protocols a l'hora de tractar un malalt de coronavirus. Perquè, a banda de totes les simptomatologies que han anat sortint durant aquestes setmanes causades pel virus, també s'està veient que hi ha més causes associades. Precisament per això, BC Link dóna la possibilitat d'interactuar amb els pulmons, amb el cor, amb la respiració del malalt... "Si hi ha situacions que es repeteixen molt, poden empitjorar el pronòstic" i, precisament per això, tenir en compte cada detall té "molta importància per garantir que el malalt estigui millor".
El doctor Blanch és expert en ventilació mecànica i responsable de la validació del Leitat 1, el primer respirador de campanya imprès en 3D per a produir en quantitats industrials i preparat per donar suport als hospitals i UCI en el tractament dels malalts greus per covid-19. Ha estat, doncs, al peu del canó des del primer moment i continuarà sent actor protagonista de la lluita contra el coronavirus juntament amb el seu equip i amb molts d'altres que treballen sense pausa per garantir la salut i la seguretat de les persones d'arreu del planeta.