La recent decisió de Joe Biden de no buscar la reelecció i donar suport a l'ascens d'una nova generació, en particular recolzant Kamala Harris, subratlla la importància de gestionar adequadament les transicions generacionals, tant en la política com en el món empresarial. Aquest cas aplicat a l'empresa familiar ens deixa diverses reflexions i aprenentatges.
Quan és el millor moment per al canvi?
El cas de Biden exemplifica un canvi no planificat, impulsat per pronòstics desfavorables i debats sobre la seva capacitat per continuar. Cada generació està marcada per les circumstàncies històriques i reconèixer la necessitat d'un relleu genera oportunitats perquè les noves generacions assumeixin responsabilitats. Establir confiança i facilitar l'intercanvi de coneixements són fonamentals perquè el traspàs de lideratge sigui fluid i eficaç. Justament el contrari que ha passat en aquest cas, un procés no planificat que s'ha gestat a través d'una situació de crisi amb perillosos riscos per al projecte demòcrata.
La unitat intergeneracional és clau
Biden va esmentar en el seu discurs que "la causa sagrada" dels Estats Units és "més gran que qualsevol de nosaltres". Aquesta idea, que parla d'unitat, és aplicable a les empreses familiars on l'alineació de visions entre generacions enforteix la cohesió i assegura la continuïtat del negoci. En veure l'empresa com una causa comuna, es fomenta una col·laboració més profunda entre joves i veterans, enfortint així el compromís i recolzant una transició gradual i suau.
Reptes del relleu generacional
Igual que a la política, les empreses familiars enfronten múltiples reptes en els relleus generacionals. Els líders emergents poden trobar resistència al canvi, conflictes familiars i pressió de mantenir el llegat mentre s'adapten a noves realitats. Kamala Harris, en la seva intervenció durant la convenció demòcrata, va enviar un missatge clar: "Seré una presidenta que ens uneixi al voltant de les nostres més altes aspiracions", cosa que reflecteix la determinació dels nous líders per construir un futur propi, guanyant-se el respecte sovint sota l'ombra dels seus predecessors.
En veure l'empresa com una causa comuna, es fomenta una col·laboració més profunda entre joves i veterans
Per part seva, els líders sortints, com Biden, han de superar les seves resistències al canvi i convertir-se en mentors actius per als nous líders. Biden, encara que va resistir inicialment el canvi, ha donat suport a Kamala Harris i l'ha descrit com a "dura, capaç i una líder increïble". Això també és clau per a les empreses familiars: el líder sortint ha de preparar el successor i, alhora, donar-li l'espai necessari perquè estableixi el seu propi estil de lideratge.
L'etapa postlideratge: un nou camí
Per als líders sortints, com ara Biden, la transició no marca el final de la seva influència, sinó el començament d'una nova etapa que, ben gestionada, podria ser molt fructífera.
Els líders sortints també poden trobar noves maneres de contribuir al llegat
Si Harris es converteix en presidenta, Biden podria assumir un rol més enfocat al llegat fent valdre la seva contribució, dedicant-se a causes que l'apassionen, actuant com a mentor. En el context de les empreses familiars, els líders sortints també poden trobar noves maneres de contribuir al llegat, deixant el dia a dia en mans dels seus successors però mantenint un rol de conseller atesa la seva vasta experiència i coneixement.
Reflexió final
"Hi ha un moment i un lloc per tenir llargs anys d'experiència a la vida pública", "També hi ha un moment i un lloc per a noves veus, veus fresques i sí, veus més joves"."I aquest moment i lloc és ara". La transició entre Biden i Harris ens ofereix valuoses reflexions sobre el relleu generacional, tant a la política com a les empreses familiars. Els nous líders han d'honrar el llegat, però alhora tenir la valentia de crear el seu propi camí cap al futur.