La bioquímica ha guanyat el Premi Fundació Banc Sabadell per partida doble. Els doctors Rubén Martín i Daniel López Serrano han estat guardonats amb el II Premi a les Ciències i l'Enginyeria i amb el XIII Premi a la Investigació Biomèdica de l'entitat presidida per Miquel Molins, respectivament. A raó de 50.000 euros per cap. "L'objectiu és reconèixer els millors científics del país", ha assegurat Molins.
A Martín, per "la seva visió innovadora i creativa" de la catàlisi química i a López Serrano, per la seva contribució també "innovadora" en el camp de la resistència bacteriana dels antibiòtics amb un impacte biomèdic i sanitari d'abast mundial. Un any més, els jurats han estat presidits per l'exconseller d'Economia i Coneixement Andreu Mas-Collell i el catedràtic de la Universitat d'Oviedo Carlos López Otín.
López Serrano: el doctor sense resistència bacteriana
Daniel López Serrano (Murcia 1977) és doctor en bioquímica per la Universitat de Múrcia i dirigeix el seu propi laboratori al Centre Nacional de Biotecnologia (CNB). La seva investigació es mou dins el camp de resistència bacteriana dels antibiòtics. "El 35% de pacients hospitalitzats s'infecten per bacteris resistents a antibiòtics, dels quals un 20% moriran per la infecció", assegura.
López: "El 35% de pacients hospitalitzats s'infecten per bacteris resistents a antibiòtics, dels quals un 20% moriran per la infecció"
Tant és així que a Espanya hi ha al voltant de 35.000 morts per any a causa de la infecció de bacteries resistents a antibiòtics, el que suposa 30 vegades més que per accidents de trànsit. En aquesta línia, López Serrano ha descobert noves dianes d'intervenció farmacològica per disminuir el risc de processos infecciosos en quadres clínics o intervencions quirúrgiques. "La resistència bacteriana evoluciona cada vegada més ràpid perquè vol sobreviure i el problema es troba en l'ús d'antibiòtics a la ramaderia", ha afegit.
En concret, el seu laboratori ha posat el focus sobre el bacteri patògen Staphylococcus aureus multiresistent capaç de colonitzar hospitals d'arreu del món i generar infeccions de difícil tractament. El doctor també ha alertat que "contra tots els bacteris no hi ha moltes vacunes i són difícils de generar".
Martín: el futbolista de les "varetes màgiques"
Ruben Martín va jugar a les divisions inferiors de futbol del Barça fins als 15 anys i ara, és doctor en bioquímica per la Universitat de Barcelona i dirigeix un grup d'investigació a l'Institut Català d'Investigació Química de Tarragona. Té més de 50 papers publicats a les millors revistes de química, la prestigiosa Nature entre elles. "És un investigador que no produeix CO2 sinó que se'l menja", ha explicat Mas-Colell.
Martín: "Hem dissenyat un AVE que et permet agafar passatgers, en aquest cas el CO2, i deixar-lo a qualsevol lloc de la cadena"
La seva recerca se centra en el disseny de "varetes màgiques" per preparar àcids grassos que són fonamentals per la indústria química, tèxtil, cosmètica i agroalimentària amb un valor de mercat que espera superar els 17.000 milions d'euros el 2023. Tot plegat, fixant els gasos contaminants com el CO2 derivats del petroli i sense generar residus.
"Hem dissenyat un AVE que et permet agafar passatgers, en aquest cas el CO2, i deixar-lo a qualsevol lloc de la cadena", ha assegurat Martín. Encara hi ha hagut temps per un últim pronòstic de Mas-Colell: "Aviat l'incentiu econòmic estarà a favor de les renovables i en un futur, enviarem els residus a Júpiter".