La biotecnològica catalana Bluephage ha introduït a l'Àfrica un nou sistema d'anàlisi d'aigües que permet detectar-hi patògens i bacteris. L'empresa ha arribat a un acord amb un distribuïdor sud-africà per comercialitzar l'eina a laboratoris i companyies de subministrament i tractament d'aigües en les principals ciutats del país.
El sistema es basa en l'estudi dels bacteriòfags, un tipus concret de virus que infecta els bacteris. Segons la directora comercial de Bluephage, Núria Guilera, la nova proposta suposa un canvi respecte de les formes anteriors d'estudiar la qualitat de l'aigua. "Recentment s'està veient que la presència de bacteriòfags és un indicador rellevant per conèixer la qualitat de l'aigua, permetent una comprovació més detallada del seu estat" explica Guilera.
El nou aparell en què treballa Bluephage permetrà a més, analitzar les aigües en qüestió de minuts, sense haver d'esperar les 24 hores que normalment calen per obtenir els resultats. Així, segons Guilera, es pot "comprovar que el tractament que s'aplica a l'aigua és l'adequat i reaccionar de manera preventiva".
Bluephage ha comptat, en el procés de negociació i penetració al país sud-africà, amb la col·laboració de l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Coneixement, ACCIÓ, mitjançant l'Oficina Exterior de Comerç de Johannesburg. Tal com ha informat el departament, l'acord s'ha tancat de manera telemàtica per les restriccions a la mobilitat internacional provocades per la pandèmia. Els contactes amb Sud-Àfrica arriba, segons Guilera pel fet que al mercat africà hi ha "un ecosistema d'investigació molt potent en el camp dels bacteriòfags".