Bona recuperació i resiliència de les empreses catalanes

En temps en què calen notícies positives, el teixit empresarial català està mostrant una gran resiliència i capacitat d'adaptació davant els desafiaments econòmics

El teixit empresarial català està mostrant una gran resiliència | iStock El teixit empresarial català està mostrant una gran resiliència | iStock

Avui es presenta l’Informe Anual de l’Empresa Catalana que publica cada any el Consell Superior de Cambres de Catalunya amb la col·laboració del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya. En aquest article, resumim els punts més destacats de l’informe corresponent als anys 2022 i 2023. Aquest estudi, basat en les dades de la Central de Balanços del Banc d'Espanya, ofereix un diagnòstic de la situació actual del teixit empresarial.

Recuperació de l'activitat i valor afegit: Les empreses han experimentat una notable recuperació després de l'impacte de la pandèmia de la covid-19. El PIB de Catalunya va augmentar un 2,6% el 2023, superant per primer cop el nivell del 2019. Aquest creixement s'ha reflectit en un important augment de l’activitat (4,8%) i del valor afegit (7,2%). El motor principal de l’augment de l’activitat han estat les exportacions, tot i que el mercat interior també ha crescut amb força.

Més info: La baixada dels tipus d’interès impulsarà l’economia

Millora de l'ocupació: L'ocupació ha mostrat una evolució favorable. El nombre de treballadors fixos ha continuat creixent, superant els nivells prepandèmia. Aquest augment s'ha vist reforçat per la reforma laboral del 2022, que ha fomentat la contractació fixa en detriment de la temporal. La qualitat de l'ocupació ha millorat, amb un percentatge creixent de treballadors fixos sobre el total de l'ocupació que ja ha arribat al 81,5% del total de l’ocupació.

El motor principal de l’augment de l’activitat econòmica a Catalunya han estat les exportacions, tot i que el mercat interior també ha crescut amb força

Inversió en competitivitat: La inversió en R+D i tecnologia continua amb una tendència a la baixa, fet que subratlla, com ja està diagnosticat de fa anys, que cal fer un canvi important per tal de millorar la competitivitat del teixit empresarial català.

Les exportacions, un dels pilars de l'economia catalana | iStock
Les exportacions, un dels pilars de l'economia catalana | iStock

Estructura financera: L'estructura financera de les empreses catalanes s'ha enfortit, amb un augment del patrimoni net, que representa el 52% del total del balanç, la qual cosa és molt positiu. El cost de l'endeutament va augmentar significativament el 2023, però les empreses han aconseguit mantenir una gestió financera prudent.

Rendibilitat: La rendibilitat de les empreses ha millorat, assolint nivells superiors als dels anys anteriors a la pandèmia. En concret, la rendibilitat dels fons propis, el 2023, es va situar per sobre del 8% i, per això, ens indica que les empreses estan generant valor econòmic per als accionistes que està per sobre del cost del diner.

Cal fer un canvi important per tal de per millorar la competitivitat del teixit empresarial català

Anàlisi per sectors i dimensions: L’evolució de sectors com l'hostaleria, la informació i les comunicacions, i la indústria, mostren una recuperació destacada. Les empreses mitjanes i grans han experimentat les millores més significatives en termes de producció, ocupació i resultats.

Comparació amb la resta d’Espanya: Les empreses catalanes han mostrat una millor evolució en termes d'ocupació i productivitat en comparació amb la resta d'Espanya. Tot i les similituds en la recuperació econòmica, la internacionalització continua sent un tret distintiu de les empreses catalanes, amb una major proporció d'exportacions sobre les vendes totals.

Segueix pendent apostar més per la inversió en R+D i tecnologia per assegurar una competitivitat sostinguda a llarg termini

En resum, en temps en què ens calen notícies positives, el teixit empresarial català està complint. Està mostrant una gran resiliència i capacitat d'adaptació davant els desafiaments econòmics dels darrers anys. La recuperació de l'activitat econòmica, l'augment de les vendes i exportacions, i la millora de l'ocupació i la rendibilitat són indicatius d’una bona capacitat de generació de riquesa. No obstant això, segueix pendent apostar més per la inversió en R+D i tecnologia per assegurar una competitivitat sostinguda a llarg termini.

Més informació
Preu de la llum: per què puja i baixa i com pots protegir-te
Líders en atur juvenil i manca de talent
Cinc grans riscos a vigilar el 2024
Avui et destaquem
El més llegit