• Empresa
  • L'esperança de Grífols abans de la tempesta del Brexit

L'esperança de Grífols abans de la tempesta del Brexit

L'economista Jordi Bellini analitza l'impacte de la victòria de Johnson a l'Ibex 35 o el Dow Jones

El primer ministre britànic, Boris Johnson, a Downing després de les eleccions generals. | ACN
El primer ministre britànic, Boris Johnson, a Downing després de les eleccions generals. | ACN
Jordi Bellini
Economista i analista financer
Barcelona
14 de Desembre de 2019

La setmana ha començat tranquil·la i amb fets poc inusuals, però era només la calma abans de la tempesta. Grífols presentava els seus avanços en un fàrmac contra l’Alzheimer i pujava fins a màxims històrics. Alhora, França multava Morgan Stanley amb 20 milions d'euros per manipular deute públic. Amb una tímida reacció, la Reserva Federal anunciava que de moment deixarien sense canvis els interessos vigents. Poca cosa, vaja. Però la cosa es va començar a animar aquest  dimecres.

 

"En banca sobretot es resisteixen tempestes" 

Al veure que la setmana era tranquil·la, algunes empreses internacionals es van dedicar a assetjar la banca espanyola. Els analistes de Deutsche Bank publicaven que els ingressos nets de la banca espanyola estaven en perill. I, les seves estimacions en rendiments van començar a baixar... El més perjudicat: el Banc Santander, ja que el Banc Alemany va rebaixar la seva valoració a curt termini fins a situar-la en 3,75 euros per acció i això que venia d'una valoració de 4,90 euros per acció. 

 

La cosa, però, no s’acabava aquí. Bank of America també va decidir pujar-se al carro i va pronosticar que les accions del Banc Sabadell caurien un 50%, i és que creuen que la seva filial britànica TSB està tenint problemes en un mercat molt competitiu. Ja ho deia el seu president Josep Oliu que "en banca sobretot es resisteixen tempestes". Les accions del Sabadell van baixar en un primer moment, però van recuperar gairebé tota la baixada al final de la sessió de dimecres.

Trump manté el núvol elèctric... 

Però la tempesta final encara estava per arribar... I el dia escollit va ser dijous, quan Donald Trump va descarregar de forma elèctrica diferents respostes sobre la negociació de Xina mentre una tempesta de vots anaven directe cap a Boris Johnson -i al Partit Nacional Escocès-. Segons van informar des de la Casa Blanca, queda culminada la primera fase de les negociacions amb la Xina i s'ha ofert anul·lar una part dels aranzels de les importacions del gran Asiàtic a partir d'aquest diumenge.

I cauen xàfecs de vots al Regne Unit 

A l’altra banda de l'Atlàntic, Boris Johnson arrasava a les eleccions britàniques i eliminava així gran part de la incertesa sobre el Brexit que hi havia hagut fins ara. Tot plegat va fer que la majoria de borses pugessin de pressa. El Dow Jones va arribar a màxims històrics i l’Ibex 35 -liderat pel conglomerat de companyies aèries IAG i que va tancar amb més d’un 11% en verd- va acabar el dijous en màxims des de fa més d’un any.

I per si encara faltava algun ingredient per tal de fer la tempesta encara més interessant, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, va anunciar aquest dijous que de moment mantindrà els tipus d’interès, cosa que va ajudar a l'Ibex 35 i al sector bancari a tenir pujades i tancar així l'episodi d'assetjament del dia anterior. Això va ser la traca final de la tempesta, digne de ser valenciana.

Grífols i els bancs no han sigut l’unica bona notícia d'aquesta setmana per a l’economia catalana. El Financial Times va dedicar un article al sector emprenedor català, comparant-lo amb grans hubs de startups com Londres i destacant "l’educació, l’actitud emprenedora o el bon clima" de Barcelona. Ah, i el ritme de creació d'empreses ha crescut durant l'octubre i el Govern català planteja un salari mínim interprofessional de 1.239,5 euros.

Ull a la borsa!