En gestió d’estocs és força comú trobar el manlleu de l’anglès buffer, tant sol com acompanyat per un altre mot, per a fer referència a alguns tipus d’estocs, com és el cas del buffer stock o el buffer inventory, també coneguts simplement com a buffer. Però, què entenem per buffer? Si ens situem en l’àmbit de la mecànica, es tracta d’una peça que, situada entre dues altres peces, fa de suport o amortidor. Per aquest motiu, en català rep el nom de amortidor o esmorteïdor. D’aquest significat literal se’n desprèn un altre de figurat amb el sentit d’allò que alleuja o protegeix alguna cosa, com veiem en l’àmbit de la química, amb solució amortidora (en anglès, buffer solution o, simplement, buffer), o de la informàtica, amb memòria intermèdia (en anglès, buffer storage o buffer). Així doncs, es tracta d’una forma que s’utilitza en àmbits ben diversos per a fer referència a diferents elements que presenten aquesta funció, és a dir, la d’amortir, protegir o regular alguna cosa. Pel que fa a estoc, que també rep el nom d’existències, es defineix com un conjunt de primeres matèries, de productes en procés d’elaboració i de productes acabats encara no venuts de què disposa una organització en un moment determinat.
Dit això, en l’àmbit de l’empresa i, concretament, de la producció, la forma anglesa buffer stock s’utilitza per a designar la quantitat de material o de producte que eventualment se situa entre dos elements d’un sistema productiu o entre dues estacions d’una cadena de producció per a assegurar la continuïtat del flux en cas que els dos elements o les dues estacions no funcionin amb el mateix ritme. En català, aquest concepte es pot vehicular amb la denominació estoc coixí, ja que l’ús del mot coixí ens indica que la funció d’aquest tipus d’estoc és la d’amortir o protegir alguna cosa; en aquest cas, en relació amb el flux de la cadena de producció. Arran del terme estoc coixí, també n’ha sorgit un altre que hi està estretament relacionat. Es tracta de espai coixí, que en anglès es coneix com a buffer space o, simplement, com a buffer, en relació amb l’espai de la cadena de producció reservat a l’estoc coixí.
Quant a buffer inventory, que en anglès també rep el nom de safety stock o reserve stock, fa referència a l’estoc que una organització emmagatzema de manera preventiva per a poder fer front a situacions imprevistes. Per aquest motiu, en català la forma més usada és estoc de seguretat, seguida de estoc de reserva, ja que amb l’ús dels sintagmes de seguretat i de reserva s’activa el sentit que l’estoc protegeix i assegura el bon funcionament del procés, per una banda, i que manté l’estoc separat per a un cas de necessitat, per l’altra.
Així doncs, en aquests contextos, l’ús del manlleu de l’anglès buffer no és imprescindible ni tan sols necessari, perquè en català comptem amb denominacions descriptives que ens permeten denominar amb precisió el concepte que es vol vehicular en cada cas: estoc coixí per a buffer stock, espai coixí per a buffer space i estoc de seguretat o estoc de reserva per a buffer inventory (també conegut com a safety stock o reserve stock).
Podeu trobar els termes usats per denominar aquests tipus d’estocs i altres unitats de l’àmbit de l’empresa i de la producció a la Terminologia de l’economia i empresa, a la Neoloteca i al Cercaterm del TERMCAT.