• Empresa
  • Els 'business angels' d'Esade canvien de camisa

Els 'business angels' d'Esade canvien de camisa

Esade Ban assoleix una inversió de 4,1 milions d'euros el 2021

Presentació de resultats de l'any 2021 d'Esade Ban, la xarxa de business angels d'Esade Alumni | Europa Press
Presentació de resultats de l'any 2021 d'Esade Ban, la xarxa de business angels d'Esade Alumni | Europa Press
Barcelona
02 de Febrer de 2022

La inversió en startups s'ha canviat de camisa arran de la pandèmia. La manera en què els emprenedors aconsegueixen guanyar-se la confiança de l'inversor ja no és la mateixa. Abans s'aconseguia amb l'apropament; amb trobades que propiciaven el match entre inversors i emprenedors, però l'acceleració de la digitalització dels últims dos anys ha forçat noves dinàmiques i, paradoxalment, ha impulsat que el teixit emprenedor tanqui un 2021 amb xifres d'inversió rècord. A escala estatal, les startups han assolit 4.250 milions d'euros d'inversió -segons la Fundación Innovación Bankinter-, volum que gairebé quadruplica el del 2020 i del 2019. Aquest creixement és palpable també a les xarxes d'inversió, hubs i acceleradores, com Esade Ban -la xarxa de business angels d'Esade- que ha coronat el 2021 amb una inversió de 4,1 milions d'euros. 

La xifra ha estat la segona més alta de la història d'Esade Ban i ha anat dirigida a 27 projectes seleccionats d'entre 400 propostes, així ho ha explicat l'escola de negocis a una presentació dels resultats d'inversió del 2021. El director d'Esade Ban, Fernando Zallo, trasllada aquest creixement a dos principals motius: "els inversors han tingut una sensibilitat especial amb el moment de canvi i oportunitat que hem viscut i els projectes que hem rebut enguany eren molt qualificats". De mitjana, cada projecte ha rebut una inversió de 170.000 euros i cada inversor ha aportat un capital de 30.000 euros per startup. La ronda més gran d'enguany ha estat de 1.100.000 euros, liderada per un family office i dos business angels

Els resultats d'Esade revelen, a més, una tendència del mercat: és el moment de les deep tech, les startups que utilitzen una tecnologia profunda, com la impressió 3D, la intel·ligència artificial, el deep learning, la realitat augmentada, la fotònica, el biotech i el blockchain. Aquest sector emprenedor ha captat el 61% de la capital invertit i, segons Zallo"la inversió en aquests tipus de projectes creixerà encara més" de cara al 2022, any en què esperen assolir una inversió total de 5 milions d'euros.

Bonell: "Part de la decisió final a l'hora d'invertir recau en les persones que hi ha darrere dels projectes"

La confiança a través d'una pantalla

Esade Ban sol organitzar aproximadament 20 fòrums anualment per posar en contacte la seva xarxa de 230 inversors amb les startups més innovadores del mercat. Normalment, organitza esmorzars, dinars o sopars. Però la pandèmia ho ha capgirat tot i ha obligat que les trobades es facin digitalment i que la confiança hagi de traspassar pantalles. 

"Part de la decisió final a l'hora d'invertir recau en les persones que hi ha darrere dels projectes", explica Luis Bonell, un expert business angel d'Esade Ban que compta actualment amb 23 inversions actives en startups. "Abans la meva matriu d'inversió havia de passar per estar una estona amb l'emprenedor, però ara hem après a generar la confiança d'una manera diferent. De fet, el món digital et permet aconseguir més informació", raona.

Els escollits

Unblur ha estat una de les seves últimes inversions. Bonell va conèixer Alfonso Zamarro, CEO d'Unblur, digitalment, a través d'una presentació virtual que va organitzar Esade. La startup, que ha aconseguit captar una inversió de 180.000 euros, té l'objectiu d'ajudar els cossos de seguretat públics -com bombers, policies o protecció civil- a l'hora de prendre decisions davant d'una emergència. Utilitza intel·ligència artificial amb informació en temps real de càmeres de vídeo de drons, sensors, informació cartogràfica i trànsit.

Zamarro: "En les pròximes setmanes donarem a conèixer un altre gran acord amb una de les brigades més importants del Regne Unit"

Els business angels que han apostat per Unblur han tingut bon ull. La startup ja té els seus primers clients: una brigada del Regne Unit. Zamarro assegura, a més, que "en les pròximes setmanes donarem a conèixer un altre gran acord amb una de les brigades més importants del Regne Unit". "Volem convertir-nos en una empresa global i fer que la nostra tecnologia sigui suficientment fàcil i escalable per poder-la portar als cossos de seguretat d'altres països".

També han aconseguit traspassar la pantalla i captar alts nivells d'inversió Dinbeat, que ofereix serveis de telemedicina veterinària (1,1 milions d'euros), Nymiz, un software que protegeix les dades a internet (253.000 euros) i iXorigué, que ofereix collarets amb geolocalització per a monitorar al bestiar i que ha percebut 95.000 euros.

Un pas més: un vehicle per sindicalitzar la inversió

"L'inversor tradicional està veient en la startup una manera de diversificar la seva inversió i el risc", explica Bonell. Destinen entre un 5 i un 20% del seu capital a cada startup i al final acaben involucrant-se d'alguna manera en els seus projectes. Per això, més enllà dels números, els motiva la raó de ser de la startup, la seva cultura. "Quan els business angels invertim, ho fem per quelcom més: avui dia la innovació està a les startups. Representen una cultura disposada a equivocar-se i aprendre, enfocada a la productivitat. Una cultura dinàmica orientada a descobrir". 

Bonell ha criticat la manca "d'instruments que sindicalitzin les inversions"

Tanmateix, Bonell ha criticat la manca "d'instruments que sindicalitzin les inversions". Creu que el següent pas que ha de fer el sector per continuar creixent és el de col·lectivitzar els inversors i vehicular les inversions. Això no només afavoriria la integració de petits inversors amb pressupostos de 10.000 euros, sinó que també facilitaria la comunicació de les startups amb el seu col·lectiu d'inversors, a través d'un únic interlocutor.