• Empresa
  • Una de cada cinc empreses percep una millora en la tramitació administrativa el darrer any

Una de cada cinc empreses percep una millora en la tramitació administrativa el darrer any

L'agilització burocràtica s'ha notat especialment en la reducció dels terminis de resposta de les autoritats

La burocràcia és un dels grans problemes a Catalunya | iStock
La burocràcia és un dels grans problemes a Catalunya | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
27 de Febrer de 2025
Act. 27 de Febrer de 2025

El 21% de les empreses catalanes ha percebut una millora en la tramitació administrativa el darrer any, segons l'enquesta d'Idescat publicada amb dades del quart trimestre del 2024. Un 72% de les companyies que han notat una agilització burocràtica han assenyalat millores a l'Agència Tributària, una xifra més alta que l'administració local (58,9%), la Generalitat (60,2%) o l'administració estatal (56,5%). Pel que fa a les mesures per fer els tràmits de manera més eficient, les empreses enquestades destaquen la reducció dels terminis de resposta de l'administració. Les que no han notat millores, demanen de manera prioritària la simplificació de formularis i una menor normativa.

 

Per sectors d’activitat, l’hostaleria i el comerç presenten els percentatges més baixos en la millora de la tramitació administrativa (15,9% i 18,2%, respectivament), mentre que la resta de serveis presenta el percentatge més elevat (22,5%), seguit de la construcció i de la indústria (21,6% i 21,1%), respectivament.

Les empreses que han percebut millores aplaudeixen, en un 32,1% dels casos, la reducció del temps de les diverses finestretes per a respondre. A aquesta mesura, la segueixen la simplificació de formularis i la petició d’informació complementària, i els avisos i serveis proactius dirigits a les empreses, totes dues amb un 28% d’establiments que consideren que la seva millora ha estat notable. Les mesures que tenen els percentatges més baixos d’establiments que declaren que han millorat bastant o molt són la reducció dels costos de les taxes i els registres (13,7%), menys normativa i de més qualitat (14,3%) i més coordinació entre les unitats inspectores (15,3%).

 

Reivindicació de simplificació de formularis i menys normativa

De fet, entre les que no han notat una agilització burocràtica, la gran majoria veuen la simplificació de formularis i la petició d’informació complementària com a una prioritat (71,5%), en igual mesura que la necessitat de menys normativa i de més qualitat (71,4%). L’aportació de dades un sol cop (only once) (65,8%) i més coordinació entre administracions per evitar duplicats (65,0%) són altres peticions que moltes companyies reivindiquen.

Pel que fa al cost econòmic que els representa donar compliment a les regulacions i les càrregues imposades per les administracions públiques, un terç dels establiments (33,7%) declara que el cost ha estat entre 6.000 i 30.000 euros l’any 2024, mentre que per al 30,1% el cost és inferior als 6.000 euros i per al 16,2%, superior als 30.000 euros.