• Empresa
  • Caixa d'Enginyers guanya 12,24 milions d'euros

Caixa d'Enginyers guanya 12,24 milions d'euros

El procés independentista incrementa el nombre de socis de la cooperativa bancària un 12,5%

El president de la Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala
El president de la Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala
Redacció i Agències
Barcelona
15 de Març de 2018
Act. 15 de Març de 2018

Caixa d'Enginyers ha obtingut un benefici net consolidat de 12,24 milions d'euros el 2017, la qual cosa suposa un augment de l'1,82% respecte als 12 milions del 2016, i ha registrat un creixement en el nombre de clients del 12,5%, amb un impacte significatiu a Catalunya, on l'augment de socis ha estat del 14%, gairebé el doble que a la resta d'Espanya, del 8%.

 

En roda de premsa aquest dijous, el president de l'entitat, Josep-Oriol Sala, ha afirmat que el creixement de socis anual dels darrers anys se situava al voltant del 8%, i que el 2017 ha estat superior, amb un augment més significatiu a partir de l'1 d'octubre, quan l'entitat va rebre clients procedents d'altres entitats que van decidir traslladar la seva seu social fora de Catalunya.

"Arran de la situació de l'1-O vam tenir més creixement, però nosaltres no hem canviat, som els mateixos. Potser es va produir perquè els altres van prendre unes altres decisions", ha manifestat Sala, que ha detallat que el nombre de socis ha augmentat fins als 160.412, la qual cosa ha afirmat que també s'explica per la sensibilitat creixent de la societat per entitats cooperatives, com és el cas de Caixa d'Enginyers.

 

Ha destacat que el 2017 ha estat un any difícil i que l'entitat ha optat per la "prudència, mesura i temprança", la qual cosa ha subratllat que ha portat l'entitat a preservar el seu enfocament de gestió del risc en tot moment, la qual cosa ha estat especialment rellevant en l'últim trimestre.

Sala ha ressaltat l'arrelament de Caixa d'Enginyers al territori: "Vam néixer a Catalunya fa 50 anys i hem mantingut la seu al mateix lloc a la Via Laietana. Ni ens n'ananem ni ens quedem, simplement hi som", i ha afegit que l'entitat té presència a tot el territori espanyol, perquè el 50% de les oficines se situen a Catalunya i l'altra meitat a la resta d'Espanya.

"Nosaltres no prenem decisions precipitades, no entrem en política, la nostra prioritat és sempre el servei als socis", ha insistit, i ha remarcat que Caixa d'Enginyers no ha pres cap decisió després de l'1-O per captar clients, sinó que va mantenir la seva activitat habitual, i ha afegit que tampoc no ha registrat baixes de socis de manera significativa.

En ser preguntat per si l'entitat va rebre pressions polítiques per moure la seva seu, Sala ha assegurat que no, ni tampoc per mantenir-la a Catalunya, i ha defensat el caràcter independent de Caixa d'Enginyers: "No ens devem a ningú més que als nostres socis".

El director general de Caixa d'Enginyers, Joan Cavallé, ha assenyalat que el repte al qual es va enfrontar l'entitat va ser donar resposta als nous socis que es van incorporar a partir de l'octubre, en un moment "en què l'operativa bancària va augmentar en tot el sector com no s'havia vist mai en la història".

Resultats

El grup ha aconseguit un volum de negoci de 5.750 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 5,39% respecte el 2016, i els recursos gestionats de socis s'han situat en 3.796 milions, un 2,3% més, destacant el creixement dels productes d'estalvi i jubilació i els plans de pensions (+10%) davant les condicions de baixa o nul·la rendibilitat dels dipòsits en un context de baixos interessos.

El crèdit ha augmentat en un 6,2% en comparació de 2016, i Cavallé ha destacat que el crèdit a empreses va augmentar un 8,97% i representa el 52% del total del creixement del crèdit i el 6,5% sobre el total del volum de negoci.

La cartera hipotecària ha crescut en un 3,24%, i els préstecs personals, un 8,12%; la taxa de morositat de l'entitat s'ha situat en el 3,33% -davant del 3,6% del 2016- i el volum destinat a provisions i sanejament ha millorat en 1,7 milions.

Pel que fa a la solvència, Caixa d'Enginyers ha aconseguit una ràtio de capital del 16,8%, per sobre dels requisits regulatoris actuals, situats en el 8%.