• Empresa
  • Caixa d'Enginyers registra un benefici d'11,7 MEUR en temps de "transició"

Caixa d'Enginyers registra un benefici d'11,7 MEUR en temps de "transició"

El director general, Joan Cavallé, "no veu risc de contagi" derivat de l'afer del Silicon Valley Bank

Exterior d'una oficina de Caixa d'Enginyers | Cedida
Exterior d'una oficina de Caixa d'Enginyers | Cedida
Barcelona
14 de Març de 2023
Act. 25 de Gener de 2024

Caixa d’Enginyers ha tancat l’exercici del 2022 amb un benefici d’11,7 milions d’euros, una xifra que representa una davallada del 22,7% respecte del mateix balanç de l’any anterior. L’entitat justifica els resultats pel context internacional d’incertesa. 

“En un moment de transició de tipus negatius cap a una situació de tipus normalitzats, el nostre principal objectiu ha estat reforçar la potència financera i la solvència del grup”, apunta Joan Cavallé, director general. Pel que fa al nombre de socis, Caixa d’Enginyers incrementa els números (+1,6%) fins a assolir els 215.489 cooperativistes.

El volum total de negoci arriba als 10.526 milions d’euros i la ràtio de morositat passa d’un 2,7% (2021) a un 2,4%. “La valoració positiva del balanç no ve tant pel resultat, sinó per les millores organitzatives i operacionals”, descriu Félix Masjuan, president de l’entitat. 

Una gestió marcada per “la prudència”

L’absorció de l’impacte de les caigudes del mercat és una de les principals problemàtiques que ha hagut d’afrontar Caixa d’Enginyers en el seu dia a dia, durant el 2022. Pel que fa a la digitalització, en aquest àmbit s’han destinat 6,2 milions d’euros. 

A més de blindar la liquiditat, el grup també ha concentrat els seus esforços en tasques com l’estratègia de negoci en banca particular i corporativa, renovació de grans espais corporatius, la nova finestra d’activitat amb l’administració pública o el retorn als dipòsits a termini.

1
Imatge conjunta de Félix Masjuan i Joan Cavallé, president i director general de Caixa d'Enginyers

En clau d’oficines físiques, Caixa d’Enginyers no preveu grans noves obertures pel 2023. Actualment, la xarxa de l’entitat consta de 33 espais, dels quals 22 es troben a Catalunya i 11 a la resta de l’Estat. “Tenim clar on volem estar”, afirma l’alt directiu. 

Poc risc de contagi pel cas Silicon Valley Bank

Respecte de la recent fallida del Silicon Valley Bank, Joan Cavallé “no vaticina un risc de contagi”. El director general del grup  vincula el cas dels Estats Units a un determinat context  “de bombolla de les empreses tecnològiques”. 

El 2022, l’activitat creditícia de Caixa d’Enginyers es va situar al voltant dels 560 milions d’euros. El 73,4% corresponen a recursos entregats a les empreses, 21% a les empreses i la resta a l’administració pública. 

Caixa d'Enginyers ha concedit crèdits per valor de 560 milions d'euros 

El 80% dels dipòsits procedeixen dels socis, el 13% de les empreses i el 7% restant de les administracions públiques. El 94% dels dipòsits, segons l’entitat, estarien coberts pels diferents fons de garantia. Fins al desembre, la previsió és captar 20.000 nous socis. 

Els plans de futur 

“Amb el model de proximitat com a principal signe d’identitat, nosaltres sempre volem créixer”, reconeix Masjuan. Els plans de futur de Caixa d’Enginyers, per aquest 2023 i èpoques pròximes, impliquen un increment del pes del negoci assegurador, l’impuls del talent i la sostenibilitat. 

Una carta de desitjos que, tal com incideix el director general de l’entitat, “està condicionada” per una inflació allunyada dels objectius del Banc Central Europeu, la disminució de la liquiditat global, condicions financeres més restrictives i uns supervisors que reclamen una major capacitat de resistència. 

En un altre ordre, la Fundació Caixa d’Enginyers va destinar més de 617.000 euros i, a la vegada, va impulsar 73 nous projectes socials i de protecció del medi ambient. Més enllà d’aquests àmbits, aquesta organització també promou projectes de formació acadèmica.