• Empresa
  • CaixaBank s'acomiada "indefinidament" de Catalunya: "Ens sentim particularment valencians"

CaixaBank s'acomiada "indefinidament" de Catalunya: "Ens sentim particularment valencians"

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, defensa que el banc català "és on vol" i deixa entreveure que "hi ha espai" per a l'OPA del BBVA sobre el Sabadell

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, durant l'acte de presentació de resultats | Europa Presss
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, durant l'acte de presentació de resultats | Europa Presss
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
València
30 de Gener de 2025
Act. 30 de Gener de 2025

L'any 2024 va ser un gran any per a CaixaBank. Així ho demostren els 5.787 milions d'euros que va guanyar l'entitat davant dels 4.816 milions del 2023, una xifra que implica un increment del benefici del 20,2%. El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha defensat aquest dijous des de València que el banc "és on vol". Una afirmació que té una doble interpretació. CaixaBank no només ha millorat les seves previsions del Pla Estratègic 2022-24, sinó que ha reivindicat la seva nova identitat: "Ens sentim particularment valencians", ha etzibat el dirigent. Si aquesta declaració no era prou per tancar la porta a un canvi de seu social a Catalunya, tal com va fer el Banc Sabadell la setmana passada, Gortázar ha insistit que romandran al País Valencià "indefinidament".

 

La decisió de CaixaBank és ferma, malgrat que Gortázar ha donat la raó al Sabadell i ha admès que "les condicions han millorat" al territori. Però l'estabilitat política i econòmica de Catalunya no ho és tot. De fet, altres aspectes com la fusió amb Bankia el 2021 semblen més rellevants. "Bankia tenia una seu importantíssima a València com hereua de Bancaja i vam decidir que era adequat mantenir aquí les dues entitats", ha remarcat el conseller delegat.

Per això, ha insistit que, ara per ara, no hi ha cap circumstància que els pugui fer canviar de parer, ja que si bé la inestabilitat va ser el "vector de la sortida", ara no és el del retorn. "Tenim una presència extraordinàriament gran a Catalunya, amb una seu on passo la major part del meu temps i on es reuneix el comitè", ha recordat el dirigent, que també ha celebrat que la situació hagi "millorat".

 

Gortázar creu que "hi ha espai" per a l'OPA del BBVA sobre el Sabadell, però no ha volgut valorar si seria positiva o no

Queda clar, doncs, que el retorn del Sabadell no ha condicionat gens l'estratègia de l'altre gran banc català. No ha estat l'únic cop en què Gortázar s'ha distanciat dels interessos del banc vallesà. També ho ha fet en el cas de l'OPA hostil del BBVA. "El nivell de concentració bancària a Espanya és mitjà, som al dissetè lloc dels 27 països de la Unió Europea", ha apuntat. És a dir, el conseller delegat de CaixaBank creu que "hi ha espai" per a una operació com la que planteja el BBVA, malgrat que no ha entrat a valorar si és o no positiva.

Aquesta consideració ha estat l'única de rellevància quant a l'OPA. Gortázar no ha volgut comparar l'operació sobre el Sabadell amb la integració de Bankia a CaixaBank i ha negat que la Comissió Nacional de Mercats i la Competència (CNMC) els hagi demanat el seu punt de vista durant la segona fase d'anàlisi. "No ens hem personat ni hem participat de cap forma", ha aclarit. Alhora, també ha descartat la possibilitat de guanyar quota de mercat arran d'aquest moviment i ha afirmat que "no seria un remei útil" que CaixaBank assumís més oficines si l'OPA prosperés, donat que ja són "el número u" en aquest àmbit.

CaixaBank i l'economia espanyola, de bracet

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank | ACN
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank | ACN
 

El passat 2024, CaixaBank va culminar un Pla Estratègic amb un èxit considerable. El volum de negoci va augmentar un 3%, un punt percentual per sobre del previst. Un creixement en sintonia amb el del PIB de l'Estat, que també ha millorat al voltant d'aquesta xifra (3,2%). Per a Gortazar, no és casualitat. "El nostre èxit està molt unit amb l'economia espanyola. Si va bé, és una gran notícia per a CaixaBank", ha celebrat. Cal recordar que l'entitat financera representa el 25% de la quota de mercat del sector al conjunt d'Espanya. De cara al 2025, el dirigent ha anunciat que revisaran a l'alça el 2,3% de creixement del PIB que s'havia previst.

Pel que fa a CaixaBank, els indicadors de més pes són tots positius. Destaca especialment el de la quota de gestió patrimonial, que en el cas de l'entitat catalana és del 29,5% pel 12,3% que té el segon banc de la llista. A més, la rendibilitat també és elevada: als fons d'inversió s'enfila al 3,8% (pel 3% de la resta de mercat), mentre que als fons de pensions és del 4,1% (la mitjana sectorial no supera el 3,5%). "Tenim una capacitat d'assessorament als nostres clients molt notable i això genera un cercle virtuós que ens permet tenir aquest lideratge a l'estalvi", ha presumit Gortázar. D'altra banda, la morositat es troba en un "excel·lent" 2,6% vers el 3,4% de la mitjana del sector. 

1,7 milions de clients de CaixaBank amb hipoteques de tipus variable es van veure beneficiats de la rebaixa de les taxes d'interès

I les hipoteques? S'han complert les previsions previstes: el 2024 va ser l'any del tipus fix. Del total que es van concedir, al voltant del 78% del total va ser d'aquesta classe, cosa que representa el 43% del conjunt de la cartera hipotecària. "Ens dona la tranquil·litat que la taxa de morositat no creixerà", ha explicat un Gortázar que tampoc s'ha oblidat de les de tipus variable: continua sent la tipologia predominant i, de fet, 1,7 milions de clients de CaixaBank es van veure beneficiats de la rebaixa de les taxes d'interès. Això sí, ha avisat que "l'Euríbor es mantindrà molt pla el 2025, tot i que continuarà lleugerament a la baixa".

Amb tot, el Pla Estratègic 2022-24 s'ha culminat amb dues mesures: la primera, un sisè programa de recompra d'accions per 500 milions d'euros. En realitat, aquesta operació ja es va avançar a finals d'octubre passat, però ara ja és definitiva i s'iniciarà un cop finalitzi el cinquè actual. La segona correspon al pagament d'un dividend en efectiu de 0,2864 euros bruts per acció amb càrrec als resultats del 2024 (2.028 milions), i que, juntament amb el dividend a compte pagat el novembre per un import de 1.068 milions, eleva l'ordinari fins als 3.096 milions. Tot plegat situa el payout en el 53,5%. 

Amb els deures fets, el novembre passat CaixaBank va presentar el seu nou Pla Estratègic 2025-2027, amb l'objectiu de mantenir uns nivells de rendibilitat sostenible a partir de tres pilars estratègics: accelerar el creixement, consolidar la posició com a referent en sostenibilitat i impulsar la transformació i la inversió en el negoci. Així doncs, confien que el consum privat agafi el relleu del públic en aquest nou pla triennal: estimen que pugi del 2,2% al 3,9%, mentre que el públic es precipiti del 3,9% al 0,8%. "Les empreses venen a Espanya a invertir, i això és el que esperem que succeeixi durant els següents tres anys", ha vaticinat Gortázar.

Atents a la inflació i a Donald Trump

Donald Trump signant diverses ordres executives | EP
Donald Trump signant diverses ordres executives | EP

Dues coses han cridat l'atenció durant l'esdeveniment. La primera, que el nou president de CaixaBank, Tomás Muniesa, no ha estat present. Gortázar ho ha justificat tot assenyalant que aquest càrrec ja no té funcions executives i que "la tendència a Espanya i Europa és que els presidents no participin en les presentacions de resultats". 

L'altra circumstància a destacar ha estat el temps que ha trigat a sortir el nom de Donald Trump en l'acte. Ho ha fet aproximadament una hora i mitja després del començament, a la roda de premsa. En aquest cas, en el context de les taxes d'interès. CaixaBank preveu un entorn de tipus d'entre el 2,25% i el 2% a finals d'any. Les dades les ha compartit Matthias Bulach, director de comptabilitat i control de gestió i capital, qui ha comparegut també. A més, esperen que es produeixin quatre baixades durant l'any, començant per la que descompten que el Banc Central Europeu (BCE) aplicarà aquest mateix dijous 30 de gener.

Gortázar: "Hem de continuar vigilant perquè la inflació no es capgiri amb els impactes aranzelaris, hem de preguntar-nos fins a quin punt pot divergir Europa dels Estats Units"

I és aquí on entra Trump. CaixaBank sospita que la seva arribada a la Casa Blanca pot fer trontollar les previsions inicials. "La Reserva Federal ja ha deixat clar que les coses no són tan òbvies", ha comentat Gortázar. Ho ha dit en relació amb indicadors com la inflació subjacent, que a Europa s'ha quedat clavada al 2,7% durant els darrers mesos. "Hem de continuar vigilant perquè la inflació no es capgiri amb els impactes aranzelaris. Cal preguntar-se fins a quin punt pot divergir Europa dels Estats Units", ha agregat.

A priori, els tipus d'interès baixos retallaran els beneficis d'entitats com CaixaBank. "Serà negatiu per a nosaltres, però positiu per als nostres clients", ha remarcat Gortázar. El 2024, els recursos dels clients del banc van créixer en 55.000 milions d'euros (8,7%) i esperen que continuïn augmentant. Per la seva banda, el retrocés mitjà del sector bancari s'estima en xifres similars: al voltant d'un 9%, encara que el conseller delegat no descarta la xifra acabi millorant.

L'impost a la banca i els grans acords polítics

Seu de CaixaBank a Barcelona | Cedida
Seu de CaixaBank a Barcelona | Cedida

L'última presentació de resultats que va fer CaixaBank va ser a finals d'octubre del 2024. Aleshores, Gortázar va carregar durament contra l'impost a la banca i el va qualificar de la "taxa CaixaBank". Aquest dijous ho ha tornat a fer i ha anunciat que el recorreran. "Un gravamen al crèdit compagina molt malament amb el desenvolupament de la inversió empresarial", ha lamentat. I ho ha exemplificat: "Avui, prestar diners a una planta d'energia solar a França és més atractiu que fer-ho a Espanya. Això és el que ha generat l'impost".

Com a solució, ha proposat un "debat serè" i ha demanat que la classe política arribi a "grans pactes d'Estat", especialment en matèries com l'habitatge. "Depèn de les grans administracions", ha deixat caure el conseller delegat. Tampoc cal no oblidar-se d'Europa. Preguntat per possibles fusions transfrontereres, ha descartat fer-ne i ha desmentit rebre "cap pressió" de la UE. De fet, ha recordat que CaixaBank va efectuar "l'operació transfronterera més gran" conjuntament amb el BPI portuguès. Segons ha defensat, ho van dur a terme perquè "creava valor" i no per augmentar els seus comptes.

Pel que fa a Muface, Gortázar ha assenyalat que existeix una "via lliure" per mantenir el model de Muface. Això sí, ha matisat que no és "particularment rendible" per a les companyies asseguradores, encara que "compleix una funció". Per al conseller delegat, aquesta és una "qüestió delicada", donat que CaixaBank és accionista d'Adeslas a través de VidaCaixa, però és igualment "optimista" amb les modificacions anunciades pel govern espanyol.

Un cop tot repassat, només quedava posar una qüestió damunt la taula: el bitcoin. Amb l'entrada en vigor de la Llei Mica aquest mes de gener i la victòria de Trump als Estats Units, hi ha qui pensa que les criptomonedes guanyaran presència a la banca. Per exemple, això és el que es va defensar al passat World Token Congress de Barcelona. Gortázar, però, s'ho ha pres amb més calma i ha preferit mantenir les distàncies. "No creiem que siguem productius en aquest apartat, les criptomonedes tenen una volatilitat molt alta i és molt difícil assessorar-ne", ha admès, encara que ha reconegut que ajudaran als clients que ho necessitin.

Gortázar considera que CaixaBank és "una entitat diferent" que la de l'any 2017

Un any més, CaixaBank tanca els resultats amb la sensació dels deures fets. I amb la mirada cada cop més lluny de Catalunya. "Avui som una entitat diferent que aleshores", ha proclamat Gortázar, en referència a l'any 2017. D'ençà del procés, diverses circumstàncies han modificat el dibuix del sector financer de l'Estat. Ara bé, aquest dijous s'ha fet evident que, set anys i mig després, el divorci entre Catalunya i CaixaBank sembla més definitiu que mai.