• Empresa
  • Caixabank para el cop covid i s'il·lusiona amb Bankia: "Arribarà el moment"

Caixabank para el cop covid i s'il·lusiona amb Bankia: "Arribarà el moment"

L'entitat guanya un 19% menys per la provisió extraordinària d'1.252 milions d'euros per la pandèmia i espera fer realitat la fusió amb Bankia el primer trimestre del 2021

Caixabank gana un 19% menos en 2020 por la covid-19 | Europa Press
Caixabank gana un 19% menos en 2020 por la covid-19 | Europa Press
Barcelona
29 de Gener de 2021
Act. 18 de Març de 2021

Caixabank tanca un 2020 molt diferent al que segurament esperaven a l'inici de l'any: guanyant un 19% menys per la provisió extraordinària d'1.252 milions d'euros que l'entitat ha fet per parar el cop de la crisi de la covid-19 i amb un "repte singular", la missió de fusionar-se amb Bankia aquest 2021. Els resultats de tancament d'any, doncs, compten amb un benefici d'1.381 milions d'euros i amb una morositat que va in crescendo per la situació que suposen les restriccions a les empreses. Ara bé, segons ha explicat el conseller delegat de l'entitat en una nova roda de premsa híbrida, Gonzalo Gortázar, aquesta encara creixerà més el 2021, quan se situarà entre el 4% i el 5% -ara està en el 3,3%-, encara que, sigui com sigui, assegura que és "una xifra assumible" després de les provisions fetes per Caixabank. I, mentre la incertesa continua sent protagonista aquest gener, el seu objectiu el primer trimestre és tirar endavant la fusió amb Bankia, no només "per guanyar eficiència", com diu el seu president, Jordi Gual, sinó també com "una oportunitat per desplegar els nostres models de negoci digital, tenir una base de clients més gran i aprofitar les economies de xarxa".

 

Això sí, es tracta d'un procés lent pel volum de les dues entitats i encara no s'ha definit l'organització de la fusió, però Gortázar vol calmar els ànims assegurant que "arribarà el moment". En aquest sentit, el conseller delegat de l'entitat ha volgut deixar clar que "quan tanquem la fusió, arribarem a un acord amb els treballadors" perquè, sosté, "no volem fer un replantejament únic" i confirma que mantindran oficines en aquelles poblacions en què són l'única entitat, un total de gairebé 300, per garantir així la seva "política d'inclusió financera".

La fusió no afectarà el BPI, que també ha tancat el 2020 de forma "extraordinària i excel·lent" perquè "ha estat responent a la societat, ha tingut una posició de fortalesa i de liquiditat" i, a més, ha estat triat com el millor banc de Portugal. Però tornant a la fusió, Gortázar ha garantit que això no ha generat "distraccions" i que, justament per aquesta raó, "hem pogut acabar bé el 2020". De fet, aquest repte els fa mirar cap al 2021 "amb molta confiança" i "motivació" ja que "tant les condicions externes com el treball conjunt ens fan veure que podem ser part d'un mateix grup i que entrem en el moment adequat en aquest projecte".

 

Gual i Gortázar durant la presentació dels resultats del 2020 de Caixabank | Cedida

Gual i Gortázar durant la presentació dels resultats del 2020 de Caixabank | Cedida

Un moment que els deixa "en molt bona posició de cara al 2022", que serà una "integració modèlica" de la qual es "beneficiaran els clients". Encara que la fusió s'anunciés al setembre i encara no s'hagi consolidat, això, avisa Gortázar, no vol dir que vagi lenta, sinó al contrari. Es tracta de dues entitats molt grans i, a més, val la pena tenir en compte que Bankia ja era fruit de moltes integracions bancàries, cosa que fa encara "més difícil" el procés, que, segons el conseller delegat, "no depèn de nosaltres, sinó de les autoritzacions del supervisor bancari, de competència i del Ministeri". I això és el que marca el ritme.

Més enllà de la fusió

Però mentre existeixi aquest compàs d'espera, assenyala Gortázar, "és important que Caixabank sigui Caixabank i Bankia sigui Bankia" i, de moment, no es plantegen noves fusions encara que puguin estar oberts a deixar espai per a altres. "La potencialitat i la mida són més que suficients", insisteix. I més enllà de tot això, Caixabank -com Caixabank que continua sent- ha de centrar-se en la crisi que porta perseguint-nos des de fa 11 mesos i que tenen clar que quan hi hagi una "descongelació" de l'activitat, aquesta millorarà substancialment.

Gual: "No vull minimitzar la incertesa però existeixen elements perquè el 2021 sigui un millor any que el 2020"

En aquest sentit, Gual s'ha mostrat convençut que, malgrat que "el nostre país s'ha vist més impactat que uns altres", això significa que "cal preveure un rebrot més gran en la recuperació" i, per tant, creuen que "la recuperació guanyarà tracció el 2021". "No vull minimitzar la incertesa però existeixen elements perquè el 2021 sigui un millor any que el 2020", ha recordat el president de l'entitat. Però perquè sigui millor, també caldrà "utilitzar bé els fons europeus i millorar la capacitat de creixement de l'economia espanyola a llarg termini".

I així ho ha demostrat Caixabank amb l'avanç del pagament d'ERTO i pensions, amb els crèdits ICO, amb la condonació de 4.800 lloguers i proporcionant "la millor experiència digital al client" -entre moltíssimes altres actuacions-, cosa que considera que "és un factor imprescindible per generar valor" i, precisament per això, assegura, "estem molt orgullosos dels resultats obtinguts".

La viabilitat de les empreses

"Cal donar les ajudes ben fetes, en això crec que hem de ser imaginatius". Gortázar ha advertit en aquesta línia que ara el problema ja no és la liquiditat de les empreses, com va passar a l'inici de la pandèmia, sinó la viabilitat i solvència de les mateixes perquè, recorda, ara hi ha poca demanda de liquiditat perquè els crèdits ICO, que continuen oberts, s'estan utilitzant "molt poc", i ha incidit en què la gran majoria van tenir lloc a l'abril i maig del 2020.

Gortázar, sobre la fusió amb Bankia: "Tant les condicions externes com el treball conjunt ens fan veure que podem ser part d'un mateix grup i que entrem en el moment adequat en aquest projecte"

Així doncs, allò que al principi de la pandèmia va néixer com a problemes de liquiditat, ara s'ha convertit en molts casos en una qüestió de viabilitat. "Al final hem de viure també amb negocis viables i una estructura financera equilibrada per als autònoms i les petites empreses, i a força de deute tots sabem que no és com es pot solucionar un problema", ha apuntat. D'aquesta manera, és important veure quins negocis són viables i poden continuar sent solvents, motiu pel qual, segons el seu parer, caldrà dirigir bé les ajudes perquè no podran arribar a tothom. "Cal donar les ajudes ben fetes, en això crec que hem de ser imaginatius, i no és tant la liquiditat sinó la viabilitat i la solvència el que més ens ocupa de cara el futur", ha sentenciat.

Sigui com sigui, i com ha dit Gual després de tornar a acomiadar-se assegurant que "ha estat un magnífic honor ser president durant quatre anys i mig amb un gran equip humà", "tenim per davant un 2021 ple de reptes, un any en què, a més dels desafiaments als quals haurà d'enfrontar-se el negoci bancari, començarà una nova etapa per Caixabank". Perquè, com diu Gortázar, "esperem que els vents de pandèmia el 2021 hagin quedat enrere". I ara és moment d'enfocar-se a salvar la crisi i fer de la fusió amb Bankia una fusió totalment "exemplar".