• Empresa
  • CaixaBank puja un 16% els beneficis i anuncia un nou Pla Estratègic: "Som a la 'pole position'"

CaixaBank puja un 16% els beneficis i anuncia un nou Pla Estratègic: "Som a la 'pole position'"

L'entitat abonarà aquest novembre 1.070 milions en dividend, a raó de 14,88 cèntims bruts per acció, i engegarà el cinquè programa de recompra d’accions

Seu de CaixaBank a Barcelona | Cedida
Seu de CaixaBank a Barcelona | Cedida
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
31 d'Octubre de 2024
Act. 31 d'Octubre de 2024

En una setmana de xifres rècord pels bancs, CaixaBank ha anunciat un augment interanual del 16,1% del seu benefici net. En concret, el banc català va guanyar 3.659 milions d'euros els nous primers mesos de l'any. Ara bé, d'aquestes dades en positiu s'ha de fer una menció a l'últim trimestre, comprès entre els mesos de juliol i setembre, on CaixaBank va guanyar un 5,8% menys. Un canvi de tendència a què la companyia ha restat importància i ha atribuït a l'estacionalitat de l'estiu. "Són resultats positius per a l'economia i la societat en general", ha celebrat Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat.

 

CaixaBank ha anunciat les xifres des de la seva seu social a València, la qual s'ha compromès a mantenir malgrat les reestructuracions internes recents. La presentació s'havia previst abans de la DANA i el banc l'ha volgut mantenir tot i les destrosses a la ciutat. "Tenim 100 voluntaris mobilitzats en aquests moments i hem obert línies específiques de finançament per a persones i empreses", ha anunciat Gortázar. El dirigent ha enviat els seus ànims als afectats i ha obert la porta a establir unes línies ICO, tal com es va fer en casos similars.

 

El desastre meteorològic no era l'única notícia que planejava a l'ambient. La presentació dels resultats s'ha celebrat l'endemà d'anunciar que l’actual vicepresident, Tomás Muniesa, rellevaria José Ignacio Goirigolzarri al capdavant de l'entitat des de l'1 de gener de l'any vinent. El CEO de CaixaBank ha lloat la tasca de l'encara president executiu. "Han estat els quatre anys més fructífers de la meva carrera professional", ha assegurat. Pel que fa al seu recanvi, no ha volgut detallar si operarà des de Barcelona, València o Madrid. "Jo mateix a vegades no sé si em desperto a Madrid o Barcelona", ha ironitzat.

A finals d'any, CaixaBank conclourà el seu Pla Estratègic 2022-2024, pel qual ha mogut recompres d'accions de 3.800 milions d’euros, i engegarà un de nou

Més enllà d'aquests dos fets de rellevància, l'entitat ha anunciat que abonarà 1.070 milions d'euros als seus accionistes el pròxim mes de novembre, un dividend a compte del 40% del benefici net consolidat del primer semestre i que constarà de 14,88 cèntims bruts per acció. A més, amb el tancament del present exercici, CaixaBank conclourà també el seu Pla Estratègic 2022-2024, pel qual ha mogut recompres d'accions de 3.800 milions d’euros.

Abans, però, l'entitat presentarà un nou Pla Estratègic fins al 2027 el pròxim 19 de novembre. "Enfoquem els pròxims tres anys amb molta confiança i il·lusió. No ens adormirem perquè sortirem a la pole position", ha afirmat Gortázar. A més, a partir d'aquesta data, el conseller delegat ha confirmat que "en algun moment" s'iniciarà un cinquè programa de recompra d'accions per 500 milions més, el qual tindrà una durada de sis mesos des de l'inici d'aquest.

Alta rendibilitat i baixa morositat, dos aspectes estrelles

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank | ACN
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank | ACN

CaixaBank va aconseguir durant els nou primers mesos de l’any un marge d’interessos de 8.367 milions d'euros, un 13,6% més que en el mateix període del 2023, especialment impulsat per l’activitat comercial i els tipus d’interès alts. A més, el marge brut va créixer un 10,3% fins als 11.793 milions d'euros entre el gener i el setembre, superior al de les despeses d'administració i amortització recurrents (+4,5%, 4.563 milions), cosa que va permetre que el creixement del marge d'explotació se situés en 7.230 milions (+14,5%).

Tot i això, Gortázar ha destacat diverses vegades la rendibilitat sobre fons propis (ROE) del banc, que al tancament del setembre es trobava al 14,4%. Malgrat les bones dades, s'ha compromès a implementar millores en aquest apartat i també en l'eficiència, que es troba al 39,2%. Així mateix, el conseller delegat ha remarcat la baixa morositat de l'entitat. Actualment, la xifra és del 2,7%, una de les més baixes de la seva història, pel 3,4% que marcava la mitjana del sector el passat agost. "Afortunadament, la tendència és totalment oposada de la d'altres països del món", ha analitzat Gortázar.

D'altra banda, la liquiditat també ha registrat una important pujada. Els actius líquids de CaixaBank han crescut en 18.284 milions d'euros des del desembre, fins a assolir els 178.487 milions d'euros. El Liquidity Coverage Ratio (LCR) el 30 de setembre era del 213%, molt superior al mínim requerit del 100%. "Estem molt per sobre dels nostres competidors de la nostra mida pel que fa a actius líquids", ha presumit Gortázar. Alhora, CaixaBank manté la ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) en el 12,2%, un cop inclòs l'impacte extraordinari dels programes de recompra d'accions.

Un any més, l'entitat financera més gran de l'Estat

Façana d'un edifici corporatiu de CaixaBank | Cedida
Façana d'un edifici corporatiu de CaixaBank | Cedida

Actualment, CaixaBank té 20,2 milions de clients i més de 4.100 oficines a Espanya i Portugal, i supera els 635.000 milions d'euros en volum d'actius. Els recursos de clients arriben a tancament de setembre als 673.832 milions d'euros, després de registrar un augment del 6,9% respecte al tancament de l’any passat, quan van assolir els 630.330 milions.

El 75% de les hipoteques concedides aquest any van ser a tipus fix, i ja representen el 40% de la cartera total de CaixaBank

"Les famílies i les empreses espanyoles estan molt menys endeutades que els seus homòlegs europeus, hi ha un major grau de resiliència i una major capacitat de creixement del crèdit a futur", ha explicat Gortázar. En els nou primers mesos de l’any es van concedir 9.021 milions en crèdits al consum, un 15% més. En empreses, la nova producció va assolir els 31.548 milions d'euros (+14%) i dins d’aquest espai, en el segment de pimes es van signar un 25% més d’operacions.

Finalment, el 75% de les hipoteques concedides van ser a tipus fix. En el conjunt de la cartera, aquesta modalitat ja ocupa el 40% i el banc preveu que continuï augmentant. "Els nostres clients valoren i aprecien la seva seguretat", ha indicat Gortázar, que igualment s'ha mostrat optimista amb el tipus variable. "Amb la rebaixa de l'Euríbor, els problemes s'han revertit. La prova està en les dades de morositat", ha insistit. També aquí s'ha respirat l'optimisme que ha marcat la presentació del conseller delegat de CaixaBank, probablement en el punt de l'Estat on més farà falta els pròxims mesos.