• Empresa
  • CaixaBank i Sabadell, sort dispar a la borsa

CaixaBank i Sabadell, sort dispar a la borsa

L'economista Jordi Bellini explica per què l’Ibex 35 s’ha quedat “despenjat” de la resta de grans borses europees

Josep Oliu és el president de Banc Sabadell. | ACN
Josep Oliu és el president de Banc Sabadell. | ACN
Barcelona
01 de Febrer de 2020

Setmana d’alts i baixos als mercats internacionals marcada de nou pel coronavirus, que segueix emportant-se cada vegada més víctimes. La OMS ha fet aquesta setmana el que no es va atrevir a fer la setmana passada: declarar el virus xinès com a “emergència sanitària internacional”. Ho va fer després de començar la setmana d’una forma pessimista, amb les borses internacionals a la baixa seguint la dinàmica del final de la setmana passada. A escala europea, les caigudes eren liderades, de la mateixa manera que la setmana passada, per les grans aerolínies europees: IAG, Air France-KLM i Deutsche Lufthansa. Totes tres van tancar dilluns amb caigudes del voltant de 5%.

"La OMS ha fet aquesta setmana el que no es va atrevir a fer la setmana passada: declarar el virus xinès com a “emergència sanitària internacional”"

Les borses es van despertar dimarts més positives i van estar pujant durant tot el dia i van seguir pujant dimecres. Va ajudar aquestes pujades que es publiqués l’indicador de confiança del consumidor i que fos considerablement més alt del que s’esperava. També la FED va anunciar que no apujarien els tipus d’interès i que els mantindrien tal i com estan. Tot plegat ha ajudat tot i que poc a poc a què els mercats americans s’apropessin a màxims històrics i impulsessin les borses europees a recuperar part de les caigudes de dilluns durant les sessions de dimarts i dimecres.

Insistim: no va ser fins dijous quan la OMS va declarar el coronavirus xinès una “emergència sanitària internacional”. Les borses que quedaven obertes (les de l’altra banda de l’Atlàntic) van baixar durant el que quedava de sessió, i les que no estaven obertes, com les europees, van estar baixant durant la sessió de divendres. Però n’hi ha que encara li tenen més por al coronavirus que als mercats. El preu del petroli ha baixat de forma sobtada des que hi ha hagut notícies de que el virus s’ha propagat ràpidament. En les ultimes dues setmanes, el preu de l’or negre ha baixat més d’un 12%, i la OPEP s’està començant a espantar. Segurament per aquest motiu, el ministre d’Energia d’Aràbia Saudita ha afirmat que “la OPEP i els seus aliats hauran de respondre per assegurar l’estabilitat del mercat de petroli”. Aquesta és una forma políticament correcta de dir que, si fa falta, ajustaran la producció per no deixar que el preu del petroli caigui en picat.

Qui segurament també es va despertar espantat divendres va ser Josep Oliu. Tot i que el banc que presideix ha més que doblat els beneficis l’any 2019, els mercats el van castigar amb una caiguda del 14%. Aquesta és la pitjor jornada del Banc Sabadell des de juny del 2016, quan es va celebrar el referèndum del Brexit. Presumptement, la caiguda es deu al fet que el banc ha tancat el 2019 amb pèrdues en l’últim trimestre, però també s'explica pel fet de que no s'ha arribat als beneficis del 2017 i que han perdut recomanacions de compra per part d’analistes. A Caixabank no li han anat tant malament les coses. Van tenir un 14% menys de beneficis, però ho van atribuir als costos de l’ERE. La cotització va tancar divendres gairebé al mateix nivell que dijous just abans de que es publiquessin resultats.

"Aquesta és la pitjor jornada del Banc Sabadell des de juny del 2016, quan es va celebrar el referèndum del Brexit"

Finalment, aquesta setmana també hem conegut els resultats dels altres grans bancs de l’Estat espanyol. Segons EP, els sis principals bancs Caixabank, Banc Sabadell, Banco Santander, BBVA, Bankia i Bankinter, han tingut un benefici conjunt més baix que el de l’any anterior. Concretament un 18.5% menys de beneficis. Això quadra amb la teoria del que portàvem parlant i que explica per què l’Ibex 35 s’ha quedat “despenjat” de la resta de grans borses europees.

Ull a la Borsa!