Impugnar o no impugnar les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona? Aquesta no és la qüestió. O sí. Després de la tensió viscuda al Palau Robert durant la presentació del sistema de vot electrònic, el fantasma de la impugnació segueix més viu que mai a través de la candidatura Anem per feina de l'advocat Ramon Masià. "Estem estudiant la possibilitat d'impugnar amb els nostres assessors", asseguren a VIA Empresa. Mentrestant, la Conselleria d'Empresa i Coneixement mou fitxa i reforça el seu discurs en defensa del vot electrònic: "Quins beneficis té per al teixit empresarial català bloquejar la renovació de les Cambres?". El rellotge no s'atura i des de VIA Empresa hem volgut parlar amb cada candidatura per saber minut i resultat cameral, a l'espera de viure unes eleccions sota risc d'impugnació.
Masià: impugnar a qualsevol preu?
"No tinc gens de por al vot electrònic que no és el futur, sinó el present. Però s'ha de fer amb garanties. Hi ha dubtes de què hi hagi garanties per a l'autenticació... Si la Generalitat posa una llei a disposició dels candidats i electors, s'ha de complir i això ara no queda gens clar i pot ser objecte d'impugnació", assegurava Masià en un debat cameral a TV3 que va acabar amb foc creuat i a discreció entre candidats.
En aquest sentit, l'administrador de ServiAux reitera que impugnarà el procés electoral si hi ha falta de transparència. Es mostra "totalment partidari" del vot electrònic, però reclama garanties per evitar qualsevol mena de suplantació d'identitat: "Prendrem les mesures que estiguin al nostre abast per garantir que no hi hagi una tupinada".
Masià: "Prendrem les mesures que estiguin al nostre abast per garantir que no hi hagi una tupinada"
"La tupinada pot venir perquè en comptes de doble clau de seguretat només n'hi hagi una", detallava en una entrevista a El Nacional. Doble o nada, que es diu en les millors cases d'apostes. En clau cameral, es demana el certificat digital però també la clau d'un sol ús com pot ser un SMS per tal de garantir l'autenticació robusta estipulada a la llei. A parer seu, el sistema només amb una clau de seguretat és "una invitació a impugnacions massives per un gran frau".
"Serà una impugnació no només per part de la nostra candidatura. Si s'ha d'impugnar, s'impugna, i si nosaltres sortim mal parats per això doncs mala sort", afegeix. Tot i que hi ha més d'un candidat d'altres llistes que comparteix el seu diagnòstic sobre l'autenticació, no hi ha cap altra candidatura que en converses amb VIA Empresa hagi mostrat cap mena de voluntat d'impugnar el procés electoral de la Cambra.
De fet, entre passadissos camerals es comenta també que "el candidat que perdrà serà qui impugnarà" i fins i tot, s'ha arribat a dir Masià està disposat a impugnar per "fer veure que hi ha joc brut, i netejar l'escàndol del 2010 (que ell va protagonitzar)". La participació en les últimes eleccions del 2010 no va arribar ni al 2%, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial.
El precedent: la impugnació de 2010
El fundador de Petrolis Independents i ara candidat a la Cambra de Barcelona per la llista Eines de País, Joan Canadell, va ser un dels impulsors de la impugnació de les eleccions de 2010 encapçalada pel Cercle Català de Negocis (CCN) i recorda que llavors van votar aproximadament 7.000 persones i més d'un 85% ho van fer a través de tres bufets de Barcelona. Amb el temps, els tribunals li van donar la raó.
"El vot electrònic fomenta la participació, el CCN va impugnar les eleccions anteriors i hi havia tongo. Masià era part del sistema i Crous també hi era. Es va acceptar la impugnació, si Miquel Valls hagués tingut més ètica hauria tornat a convocar eleccions. Ara, la Conselleria d'Empresa ha creat un sistema alternatiu de votació i no impugnarem. Hi ha l'auditoria per si algú té la picardia o voluntat d'agafar vots d'on no li toquen", explica Canadell a VIA Empresa.
Canadell: "El vot electrònic fomenta la participació, el CCN va impugnar les eleccions anteriors i hi havia 'tongo'"
Fonts de la Conselleria d'Empresa i Coneixement tenen molt clar que "la manca de participació és un punt feble en les eleccions camerals". La Generalitat té la competència per establir el règim electoral de les Cambres i vol aconseguir "la màxima participació i representativitat" a través del vot electrònic presencial i remot en aquests comicis. Consideren, doncs, que "no és positiu per al país que només un 2% del cens decideixi sobre les entitats més representatives del món empresarial".
Nous camins, de vots i tribunals
"L'anterior règim electoral, que preveia el vot per correu, va ser utilitzar de manera fraudulenta en les últimes eleccions, tal com assumeix la sentència del TSJC. El vot per correu no reuneix les mínimes garanties de confidencialitat i intransferibilitat i en canvi, el vot electrònic, presencial i remot, facilita la participació: només es necessitarà una certificació electrònica. S’augmenta la seguretat i la transparència: tot el procés estarà auditat externament per comprovar i validar la transparència de tot el procés electoral", defensen aquestes mateixes fonts.
Si la impugnació tira endavant, s'obririen nous camins de la mà de la Junta Electoral i els Tribunals. Segons experts consultats per VIA Empresa, ara mateix és difícil estipular quins podrien arribar a ser els terminis a seguir o si es podria arribar a produir una suspensió cautelar del procés electoral o del nou ple format a la Cambra de Comerç de Barcelona. "Camins que ara s'esvaixen...", que es canta en tot un clàssic de Sopa de Cabra.
Conselleria Empresa: "El vot per correu no reuneix les mínimes garanties de confidencialitat i intransferibilitat i en canvi, el vot electrònic, presencial i remot, facilita la participació: només es necessitarà una certificació electrònica. S’augmenta la seguretat i la transparència: tot el procés estarà auditat externament"
Des de l'equip capitanejat per Enric Crous i José Maria Torres es descarta la impugnació, de la mateixa manera que des de l'equip Carles Tusquets hi ha confiança en què "es compleixin totes les garanties" i "no hi hagi cap mena de frau". "Defensem qualsevol sistema de votació que incentivi la participació, sempre que tingui les garanties", reivindiquen.
De moment, no tenen previst impugnar el procés electoral, tot i que es mostren partidaris de la segona encriptació d'acord amb al decret que promou l'autenticació robusta. El posicionament de les dones de 50a50 també va molt en aquesta línia: "El gran problema no ve del sistema de votació i hi ha tota una auditoria. No tenim intenció d'impugnar."
L'exemple d'Estònia, València i les universitats
Les eleccions generals a Estònia del passat 3 de Març amb 563.107 persones votant, de les quals 247.232 ho van fer de forma electrònica des de casa, el que suposa un 43% del total, són només un exemple present. Però, n'hi ha de molts d'altres i segurament més propers que també podrien servir de "precedent d'èxit i sense incidències" del vot electrònic com les eleccions a les Cambres de Comerç del País Valencià, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) o en diferents col·legis professionals com el COAC.
Més concretament, la plataforma del vot electrònic és de l'empresa Scytl que ja ha introduït el vot per Internet en més de 20 països diferents a la recerca de "més eficiència, seguretat, accessibilitat i transparència" mentre que l'auditoria externa anirà a càrrec d'AGTIC. Des de la Conselleria d'Empresa critiquen que "és contradictori que es vulgui mantenir el vot per correu quan, paral·lelament, s'obliga a les persones jurídiques a què tota la seva relació amb l'administració sigui telemàtica" d'acord amb les lleis 39/2015 i 40/2015.
"Si el certificat digital val per pagar impostos. Per què no hauria de valdre per votar?", es pregunta també Canadell.
Crítiques al cens
Més enllà d'impugnar o no impugnar, l'empresari Genís Roca que forma part de la candidatura de Crous i Torres per l'epígraf 13.6 de Fundacions, Entitats, Associacions, Assistència social i Pompes fúnebres critica que el cens que ha rebut "només conté nom de la raó social i adreça postal, no hi ha telèfon ni mail quan sí que ho tenen... I el més greu: no ens donen el número de NIF."
Roca: "El nombre d'empreses i autònoms que no surten al cens és escandalós"
A tall d'exemple, recorda que hi ha moltes empreses conegudes de cara al gran públic, però que tenen un nom oficial diferent de la marca que fan servir com és el cas de Nespresso o Interprofit per la qual es presenta Crous. "El nombre d'empreses i autònoms que no surten al cens és escandalós i alguns estan donats d'alta de fa molts anys a Barcelona o zones adscrites a la Cambra", etziba Roca.
De la formació dels nous òrgans de govern de les 13 Cambres de Catalunya depèn també la nova Llei Catalana de Cambres. Tot plegat, en defensa del vot electrònic que ja és més present que futur.