• Empresa
  • El fantasma de la impugnació a la Cambra de Barcelona

El fantasma de la impugnació a la Cambra de Barcelona

Tensió al Palau Robert entre la Conselleria d'Empresa i alguns dels candidats pel sistema de votació electrònica sense doble autenticació

Presentació del procediment del vot electrònic durant les Eleccions a les Cambres de Comerç. | Cedida
Presentació del procediment del vot electrònic durant les Eleccions a les Cambres de Comerç. | Cedida
Barcelona
08 d'Abril de 2019
Act. 08 d'Abril de 2019

El Palau Robert ha viscut aquest dilluns una jornada inoblidable per a la història cameral. En tots els sentits possibles. Candidats presidenciables i no presidenciables, llistes independents, caps de campanya, empresaris, polítics, periodistes i alts càrrecs de la Cambra de Comerç de Barcelona s'han trobat a la sala cotxeres per assistir a la presentació del sistema de vot electrònic per a les eleccions a les Cambres de Comerç. Cinc equips diferents, sense treva i amb el fantasma de les impugnacions més present que mai. 

No era una cita qualsevol. I com a tal, els nervis inicials han jugat una mala passada i la projecció del powerpoint s'ha fet desitjar més de l'esperat. Amb la informàtica solucionada, han intervingut els representants de les empreses Scytl i AGTIC Consulting encarregades de la plataforma de vot electrònic i auditoria externa del procés electoral, respectivament, de les 13 Cambres de Catalunya. 

Des de bon començament, la representant de Scytl, Yasmina Papiol, ha explicat el funcionament de la plataforma del vot electrònic que tindrà un enllaç disponible al Portal de l'Elector de cada Cambra a partir del 2 de maig i que requerirà un dels certificats electrònics admesos per poder votar a l'epígraf corresponent de cada potencial elector en funció de l'àmbit sectorial d'activitat econòmica. "El sistema de Scytl s'ha utilitzat en eleccions a escala mundial, privades i públiques", ha explicat. Un cop emès el vot, el sistema vetllarà perquè sigui un elector real i hi hagi un comprovant que eviti la repetició del vot. 

Papiol: "El sistema de Scytl s'ha utilitzat en eleccions a escala mundial, privades i públiques"

Per la seva banda, el representant d'AGTIC Consulting, Raül Rabionet, ha detallat que l'auditoria externa que inicialment va quedar buida vol "garantir la transparència i els drets inherents a la condició d'elector i candidat en els comicis camerals, i a verificar i assegurar la integritat, l'honestedat i l'autenticitat dels resultats electorals". Amb la col·laboració del CESICAT (Centre de seguretat de la informació de Catalunya) i en tres fases: abans, durant i després de les votacions. 

"Podem donar l'acte per acabat? No!"

"Amb l'objectiu de facilitar i promoure la participació en aquests comicis, des de la Generalitat hem dissenyat un règim electoral àgil, senzill i segur", ha assegurat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, davant d'una audiència que ha aprofitat el torn de preguntes per elevar el to com si es tractés d'un partit de futbol en versió cameral. Cinc aficions diferents assentint i aplaudint els seus i negant la major a l'hora de parlar els altres. 

"Podem donar l'acte per acabat?", ha preguntat el director del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Narcís Bosch, que ha detallat també l'eliminació de la necessitat d'avals per part dels candidats i la creació d'una Junta Electoral Central per fer l'escrutini. No només no havia acabat, sinó que tot just acabava de recomençar amb la indignació i la cridòria unànime a favor d'un torn de preguntes. Chacón s'ha quedat en terra de ningú. O de tots. I és que ha aguantat juntament amb Bosch, Papiol i Rabionet les reiterades envestides dels candidats. 

El principal motiu de disputa ha sigut l'eliminació de la doble autenticació en la votació electrònica remota, però també els dubtes sobre la suplantació d'identitat per part dels gestors, l'horari dels comicis (remot des de les 9 hores del matí del 2 de maig fins a les 9 hores del matí del 7 de maig i presencial des de les 10 fins a les 18 hores del 8 de maig), la repetició de vots o la decisió de no enviar targeta censal als electors o de posar de quina llista forma part cada candidat, entre d'altres. 

Autenticació? 'Doble o nada'

En aquest sentit, Rabionet ha recordat que la doble autenticació podria "generar riscos de no disponibilitat" i fer que algun dels votants es quedés sense votar, de la mateixa manera que ha insistit que el sistema de Scytl té prou mecanismes com perquè l'auditoria pugui verificar qualsevol mena de comportament irregular. "Qualsevol valor afegit que hauria pogut aportar un doble factor d'identicació ho podem suplir amb les mesures del sistema de Sctyl", ha afegit.   

"L'ús de les noves tecnologies en cap moment posa en perill el respecte a la legalitat i claredat d'aquest procés", ha defensat la consellera poc abans de reiterar "garanties, facilitat, seguretat, intuïció i transparència" del procés electoral i de la votació electrònica tant remota com presencial. No és difícil superar el precedent dels últims comicis camerals: "La participació a les eleccions del 2010 va ser de l'1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial". Però, no n'hi ha hagut prou... Fins i tot, Bosch ha detallat que el procediment no va més enllà dels 2 minuts. Però, tampoc era una qüestió de temps. 

I davant la pluja de crítiques, Chacón que ha admès haver parlat personal amb la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, María Reyes Maroto, ha tornat a l'atac o a la defensa: "Tot està regulat i pautat, no vaig acceptar o desacceptar res. No hauríem fet res que contradigués la llei. Quan els procediments no es respecten, hi ha sentències que invaliden vots i les trampes en el vot estan penades". Bosch s'ha sumat a la causa: "Una comunicació postal no garanteix que la gent ho llegeixi i ho entengui", "no podem regular la relació entre un client i el seu gestor a través de les eleccions camerals" i "el certificat electrònic està reconegut com el mitjà més robust i té la presumpció de veracitat". 

Impugnacions massives per un gran frau? 

Un dels moments més tensos s'ha viscut en el temps de pròrroga. El presidenciable Ramon Masià ha alertat que "la llei no és un tema de conveniència, sinó de compliment", "l'identificació robusta és un requisit sine quanon de la llei catalana", i el sistema amb només una autenticació va en contra del decret de la Generalitat i del Ministeri alhora que és "una invitació a impugnacions massives per un gran frau".

Chacón: "Estem actuant des de la legalitat i el respecte, no s'atribueixi la condició de jutge, tothom podrà impugnar i exercir els seus drets però la veritat absoluta no la té ningú"

Chacón ha sentenciat: "Estem actuant des de la legalitat i el respecte, no s'atribueixi la condició de jutge, tothom podrà impugnar i exercir els seus drets però la veritat absoluta no la té ningú". El fantasma de la impugnació recorre les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona... De ser així, s'obririen dos possibles escenaris: reclamació de vot o tribunals.

El torn de preguntes s'ha acabat i les converses entre passadissos han continuat dins del Palau Robert. "Més que una presentació, semblava una guerra o un partit de futbol a cinc bandes", assegurava un dels assistents. "Impugnarem!", responia l'altre. Ja fa mesos que a VIA Empresa diem que la realitat cameral supera la ficció de Joc de Trons. To be continued... I això que només (o encara) queden 20 dies hàbils per a les eleccions.