El paper de la indústria farmacèutica catalana ha brillat a la Cambra de Comerç de Terrassa, que s’està estrenant amb l’edició més innovadora dels Premis Cambra 2023, en una jornada de reflexió, opinió i intercanvi al voltant del món empresarial, definida com “un repte non-stop", pel director gerent de la Cambra, Josep Prats.
José Luis Díaz-Varela, president i fundador del Grupo Indukern, ha protagonitzat l’acte de presentació institucional de la nova Cambra B&W amb l’entrega del Premi a la Trajectòria Empresarial, un guardó que, segons Ramon Talamàs, president de la Cambra, "vol que serveixi d’exemple per als emprenedors".
Kern Pharma és el tercer laboratori al rànquing de fabricació de medicaments genèrics a Espanya
En aquesta ocasió s'han reconegut les fites empresarials assolides pel grup fundat per Díaz-Varela i la seva vinculació a Terrassa amb Kern Pharma, el tercer laboratori al rànquing de fabricació de medicaments genèrics a Espanya i una de les principals plantes farmacèutiques amb millor reputació a l’Estat per quart any consecutiu.
“Sempre cal millorar”
"No he estat mai satisfet al cent per cent amb els èxits obtinguts. Sempre cal millorar", ha apuntat Díaz-Varela, definint la manera d'entendre els negocis que ara dirigeix el seu fill, Raul Díaz-Varela. L’acte, a més de comptar amb la presència del fundador, de Talamàs i de Prats, també ha comptat amb l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i ha estat presidit per la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas.
El Grupo Indukern, fundat per Díaz-Varela, disposa de filials a 13 països, amb 1.200 treballadors, i va estar format, fins al març de 2001, per tres empreses principals, Indukern (distribució química), Calier (laboratori veterinari) i Kern Pharma (laboratori farmacèutic). Actualment, el grup es focalitza en l’anomenat One Health, amb el propòsit de treballar per a una sola salut amb les seves companyies farmacèutiques: Kern Pharma i Calier.
Kern Pharma: creixement i lideratge al sector farmacèutic
Kern Pharma, ubicada a Terrassa, començava fa 24 anys com un projecte familiar amb 104 empleats i, actualment, ja supera els 870 esdevenint una de les empreses més rellevants de l’Estat. Díaz-Varela, qui ha expressat el seu agraïment a la Cambra de Comerç de Terrassa per haver considerat la seva trajectòria professional de més de 60 anys, ha apuntat que aquest reconeixement hauria d’haver estat pel seu fill Raul, qui sense arribar als 30 anys d'edat li va dir “pare, això ho porto jo”.
La firma ha col·laborat en projectes de l’àmbit de la salut com ara la humanització dels espais de l’Hospital de Terrassa, per tal que els pacients tinguin una millor i més ràpida recuperació, la donació de material informàtic, destinat a instituts de la ciutat per reduir la bretxa digital i també col·labora en projectes per a donar suport a pacients amb càncer i les seves famílies.
Catalunya, motor farmacèutic de l'Estat
L’acte ha posat en valor la importància de la indústria farmacèutica catalana: de les 173 plantes de producció farmacèutica a Espanya, 79 estan ubicades a Catalunya (46%), el doble que a Madrid (23%), que es troba en segona posició. El sector de la salut és el tercer més important al país en l'àmbit econòmic i el segon en ocupació, generant el 8,7% del PIB.
La capital catalana concentra la gran majoria d'inversors institucionals especialitzats en el sector de la salut, i compta amb un ecosistema format per universitats, centres d'investigació, hospitals, startups i fons d'inversió especialitzats, que atorguen a la ciutat comtal tots els elements de la cadena de valor per assolir l'èxit al sector farmacèutic i al de la salut.
Mas ha conclòs l’acte valorant l’entrada d’una nova era macroeconòmica “el que és segur és que Catalunya, de la mà d’Europa, ha de ser protagonista i recuperar l’activitat productiva per enfortir les capacitats industrials i tecnològiques que no hauríem d’haver perdut mai”.
En la seva intervenció, Talamàs ha reclamat que el Parlament avanci en la definició del marc d'actuació de les cambres.