A partir de l’informe trimestral del Teixit Empresarial i Mercat del Treball, Osona compta amb 5.160 empreses. Per sectors, el lideratge queda repartit entre els àmbits dels serveis, l’agricultura, la construcció i la indústria. En paral·lel, recentment, la comarca s’ha vist beneficiada per una inversió de 7 milions d’euros en ajuts industrials per l’àrea de la Catalunya Central. L’objectiu de la Generalitat és que les empreses millorin la competitivitat, la sostenibilitat ambiental i la gestió de la digitalització. Dins d’aquest context, la Cambra de Comerç de Barcelona també vol adoptar un paper actiu a l’hora de dinamitzar l’ecosistema empresarial i econòmic d’Osona i el seu entorn més pròxim.
Amb una superfície de 700 metres quadrats, les instal·lacions del HUB Cambra Vic a l’edifici El Sucre pretén apropar la Cambra a totes les organitzacions, negocis i emprenedors. “Oferim espais de treball i reunions amb totes les solucions tecnològiques necessàries per treure valor afegit a les relacions empresarials”, expressa Alexandra Ramió, responsable del projecte HUB Cambra. Després de la darrera rehabilitació de les oficines de la capital osonenca, entre altres, la Cambra de Comerç de Barcelona ha ubicat 12 espais de coworking i 2 cabines de videotrucada.
“Osona és una zona en creixement i un dels reptes és que el talent local no hagi de marxar de la ciutat per impulsar el seu negoci”, afirma Ramió. Aquesta voluntat de descentralitzar la generació d’oportunitats de negoci no va en detriment de la capitalitat de Barcelona. Totes les empreses i professionals d’Osona que s’adhereixin al Club Cambra no només tindran accés a l’ecosistema del HUB de Vic, sinó que també gaudiran de la plataforma del HUB Cambra Diagonal. “Parlem d’espais ideals per posar en contacte oportunitats”, resumeixen des de l’organització. Un altre dels eixos estratègics del Club Cambra és facilitar l’accés a serveis d’internacionalització, innovació, finançament, estudis de viabilitat tecnològica i fòrums d’inversió.
Més enllà de la xifra general de 5.160 empreses, si parlem de noms concrets, Osona és coneguda arreu del món per acollir empreses com Bon Preu, La Farga, Casa Tarradellas o Seidor. Precisament, la cadena acaba d’obrir un establiment a Tona amb una inversió de 6,5 milions d’euros. Des de la seu de les Masies de Voltregà, Joan Font dirigeix un imperi de 137 supermercats Bonpreu, 57 supermercats Esclat, 25 centres de recollida de la compra en línia, 60 benzineres EsclatOil, 14 minimercats i més de 70.000 llars adherides a la comercialitzadora d'energia elèctrica BonpreuEsclat Energia. Per cobrir tota l’activitat, l’empresa té una plantilla de 9.600 treballadors. Tornant a les sinergies amb l’entorn local, la Cambra de Comerç de Barcelona, sigui amb el HUB Vic o altres iniciatives, ha establert vies de col·laboració amb alguns dels principals actors econòmics i empresarials de la ciutat o la resta de la comarca com és l’associació Vic Comerç, la Universitat de Vic, organitzacions empresarials, comunitat de consum i startups.