
La família Bech va adquirir una masia catalana en runes el 1780 que es trobava a Fontanilles, al Baix Empordà. Com moltes finques de la zona, comptaven amb pomers i 200 anys després les van començar a distribuir. I el 1981 van obrir un dels primers restaurants orientats a la clientela de Barcelona. Allà, van crear unes postres fetes amb figues confitades que va tenir molt èxit.
Aquella creació es va acabar convertint en un negoci de venda de figues confitades, que actualment factura més de 9 milions d’euros anuals i ha rebut reconeixements internacionals. Fins i tot, el xef Joan Roca les ha reconegut.
L'èxit de figues
Gerard Bech, responsable de Can Bech, explica que els seus pares van obrir el restaurant el 1981 i, ben aviat, van apostar per fer una cuina més elaborada. “Teníem alguna figuera a casa i van aprendre a fer-les confitades. I les van combinar amb un recuit de drap i va agradar moltíssim. La gent els demanava per comprar-les i poder-se-les emportar”, recorda el Gerard.
Van pensar en fer-les i guardar-les en pots de vidre per vendre-les als clients que anaven al restaurant i en volien més. I un punt d’inflexió va ser quan Sol Daurella va proposar-los que fessin pots més grans per vendre a l’hostaleria. Va ser el 1995 i decideixen obrir un obrador per produir-les. Es va passar d’elaborar uns 2.000 quilos l’any a 20.000.
Gerard Bech: “Va ser inconsciència pura i dura. No volia treballar més a l’hostaleria”
En aquells moments, Gerard Bech treballa al restaurant amb els seus pares. Però es volia dedicar 100% al negoci de les figues: “Va ser inconsciència pura i dura. No volia treballar més a l’hostaleria i tenia ganes d’emprendre un negoci pel meu compte”. I va agafar les regnes del projecte el 2002, quan es feien uns 20.000 quilos anuals i una facturació de 80.000 euros. “No era suficient”, recorda.
Es va començar a moure en fires i mercats de caps de setmana, on va arribar a tenir cinc parades mòbils. També amb distribuïdores pel sector de la restauració. I fent un enviament massiu del producte a un miler de restaurants de la Guia Michelin de tot l’Estat. “Pensava que em respondrien un 10 o 12%. I en van ser tres”, explica.
L’Òscar del sabor

Gerard Bech tenia clar que per fer créixer el projecte havia d’ampliar el ventall i va començar a fer salses, melmelades, altres fruites en almívar, escalivada o menjar precuinat d’origen càrnic.
I la gran revolució per Can Bech va ser la línia Just for Cheese, unes melmelades especialment dissenyades per combinar amb els formatges. “Ens va obrir la porta d’una trentena de països de cop”, destaca. I és que era un producte innovador, amb poca competència. Estats Units, Mèxic o Alemanya són només alguns exemples.
I van obtenir recompensa. El 2019, els seus productes Just for Cheese van guanyar dos premis superiors dels Taste Awards, el certamen internacional amb més reconeixement per productes alimentaris. “L’Òscar del sabor”, apunta Bech. A més, també van rebre un premi per la seva Planxa d’Ànec Moulard. I, el 2020, la salsa dolça Just for Cheese de raïm negre amb ametlles de Mallorca rep el premi Great Taste. El 2022 van repetir aquest guardó amb les figues en almívar i la gelea de pètals de rosa. De fet, molts dels seus productes han rebut reconeixements internacionals.
Gerard Bech: “Toquem producte natural, receptes amb sentit comú. Tot està pensat i calculat”
“Per la companyia, aquest reconeixement ens va bé per reafirmar la feina que hem fet i els anys que ens ha costat, justifica la inversió que has fet en temps i diners”, assenyala Bech, que destaca el secret: “Toquem producte natural, receptes amb sentit comú. Tot està pensat i calculat”.
La importància de la imatge
Gerard Bech tenia clar que el creixement passava per la internacionalització, i així ho van començar a fer el 2008: “Quan tens Espanya tot mirat i et costa fer nous clients, t’obres al món”.
El responsable del projecte destaca que a Espanya hi ha molt bon producte, però sovint no es ven tan bé com ho fan a d’altres països com Itàlia o França. Per això, la imatge era important i van decidir incorporar un dissenyador per l’embalatge.
De fet, el 2012 van rebre el Premi Best Pack a l’Alimentaria per l’embalatge triangular de Just For Cheese: “Ens va obrir moltes portes i en un any i mig vam arribar a una trentena de països”.
Gerard Bech: “Jo em vaig fent gran, pel futur ens plantegem la reducció de productes, també has de destinar temps a altres coses”
En tot aquest temps, Can Bech ha passat de produir figues confitades a disposar d’un catàleg molt ampli, que va de de la fruita en almívar o l’escalivada fins a carns confitades. Han obert diferents marques, com Casa Nita o GBech. I amb una facturació que el 2022 rondarà els 9,5 milions d’euros i una cinquantena de persones, exportant un 30% dels productes. Avui, la figa confitada és només un 1% del negoci, mentre que l’estrella és la cua de bou.
En aquests vint anys han evolucionat d’una companyia molt especialitzada a atendre molts productes i processos, obrint també noves plantes. I d’aquí sorgeix l’última reflexió de Gerard Bech: “T’obligues a estar a un nivell que no es pot aguantar, costa molt. Fas molts productes, hi ha moltes variables; hi ha un control obsessiu dels processos. Si reduissim a la meitat, ho gaudiríem més. Jo em vaig fent gran, pel futur ens plantegem la reducció de productes, també has de destinar temps a altres coses”.