• Empresa
  • Cañadas reclama que el Cercle "recuperi la seva influència" al seu programa

Cañadas reclama que el Cercle "recuperi la seva influència" al seu programa

La candidata a la presidència del Cercle d'Economia proposa "aproximacions i procediments d'acord amb circumstàncies molt diferents"

Membres candidats a la Junta de Rosa Cañadas per a la presidència del Cercle d'Economia | Cedida
Membres candidats a la Junta de Rosa Cañadas per a la presidència del Cercle d'Economia | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
30 de Juny de 2022
Act. 30 de Juny de 2022

La candidata a les primeres eleccionscompetitives del Cercle d'Economia, Rosa Cañadas, ha presentat el seu programa electoral. A 12 dies de les eleccions a la presidència de la principal institució de la societat civil del país, Cañadas articula la seva proposta al voltant de tres eixos: la Democràcia, la integració amb la UnióEuropea i el LliureMercat. "Les grans qüestions romanen –resa la proposta programàtica– però les circumstàncies són molt diferents i, per això, hem de recórrer a aproximacions i procediments d'acord amb el noucontext".

Per aplicar la proposta programàtica que planteja Cañadas, la candidatura reclama que el Cercle "recuperi tota la seva capacitat d'influència" més enllà de la rellevància dels convidats a les seves reunions i jornades. Així, la candidata fa una proposta que vol "recuperar la veu del soci" de l'entitat, amb nous espais de debat que aprofitin "tot el capital intel·lectual", amb què compten. Segons el document, al debat públic català li calen "noves veus" que generin referents en àmbitys com la gestió de la fiscalitat, la digitalització o la sostenibilitat.

Cañadas proposa, així, una junta "transversal i empàtica", que compta amb figures no només joves, sinó també amb carreres lligades a la nova economia, com són els casos del cofundador de Glovo Sacha Michaud; el soci fundador d'Open House Games JoanFrancesc Bañó o la vicepresidenta i directora de regulació de Cabify, MartaPlana. "Cal facilitar el debat natural dels joves amb les generacions més sénior de l'entitat", per incorporar valors com la igualtat de gènere o la sostenibilitat ambiental a l'estratègia del Cercle, segons Cañadas.

L'Europa de mercat

Dos dels eixos que marquen tant el programa com la configuració de la junta del Cercle de Cañadas són Europa i l'Economia de mercat. Segons el plantejament de la candidata, "només influint a Europa podem contribuir a la millor governança d'una economia tan global i oberta". L'aposta per la combinació entre integració continental i gestió dels mercats passa per qüestions com les startups, la innovació i recerca o les polítiques públiques eficients i "responsables en l'ús de la despesa pública" per millorar els seus resultats.

Així, l'horitzó econòmic global del programa de Cañadas passa per "la nova formulació del capitalisme responsable", en què la recerca de resultats per part de les empreses es compagini amb l'interès social. Els debats estratègics que vol promulgar la junta de la candidata en cas d'accedir a la presidència caminen cap als criteris de desenvolupament sostenible i cap a una "transició econòmica basada en valors" – un model, segons subratllen al text, en el qual "Barcelona podria convertir-se en un referent internacional".

Reforç democràtic

L'aposta per aquest capitalisme responsable que proposa Cañadas va acompanyada d'un "reforç de les institucions democràtiques" que faciliti que la societat es torni a identificar tant amb la vida política com amb l'activitat empresarial del país. La candidata aporta perspectives econòmiques a qüestions com la crítica als populismes –només si entenem el perquè del malestar podrem contribuir a reduir-lo"– o les crisis migratòries –"hem d'afrontar i conduir la immigració que necessitem per a la sostenibilitat del nostre model social i econòmic"–.

Amb tot, Cañadas planteja una reformulació de l'estructura del Cercle que es pugui adaptar a un període de qüestionament "dels mateixos fonaments del model social, polític i econòmic vigent al món". La candidata a la presidència de l'entitat entoma el repte, i considera, de fet, que correspon a la societat civil, com la que representen, "defensar aquests fonaments i cercar com desenvolupar-los durant els pròxims anys".