Càncer i feina: cal un protocol (amb urgència) per gestionar l'impacte de la situació

Uns 38.000 casos de càncer es detecten cada any a Catalunya, mentre els més comuns són els de còlon, pròstata i mama

Els càncers més diagnosticats de Catalunya són els de còlon, pròstata i mama | iStock Els càncers més diagnosticats de Catalunya són els de còlon, pròstata i mama | iStock

Si durant els últims dies la baixa laboral flexible ha estat la protagonista de l'agenda mediàtica, ara és el torn dels treballadors que tenen càncer i com ho gestionen durant el seu dia a dia a la feina. El motiu? La Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) ha presentat el 2n Baròmetre Càncer i Treball a Catalunya i les respostes no deixen "indiferent". En primer lloc, el 77% dels enquestats considera que cal adoptar un protocol amb urgència per gestionar l'impacte del càncer a la feina i demanen que les organitzacions s'impliquin més en la divulgació del càncer en l'entorn laboral. Mentre gran part dels pacients considera que han rebut suport dels companys i dels seus caps directes, l'estigma del càncer a la feina té marge de millora. I la xifra a tenir en compte: cada any es detecten uns 38.000 nous casos de càncer a Catalunya, mentre els més comuns són els de còlon, pròstata i mama.

Si anem a pams, per portar a terme l'estudi, la FECEC -de la mà de l'agència de sociologia GAPS- ha comptat amb 2.000 persones treballadores d'entre 16 i 65 anys. Un 12% tenen o han tingut càncer, mentre que el 56% d'ells han compartit feina amb una persona malalta de càncer. L'estudi, presentat amb detall al Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha sol·licitat una reforma legislativa que garanteixi una millor protecció sociolaboral dels empleats amb aquesta situació. 

La majoria dels empleats diagnosticats amb càncer fan saber la seva situació al seu entorn laboral

Durant el transcurs de la malaltia, el treball s'ha convertit en un element important per a les persones diagnosticades. "Moltes d'elles expliquen que els ajuda a ser optimistes i a tenir la sensació de normalitat", afirma el director de l'agència de sociologia GAPS, Oriol Molas. Quant a la reincorporació laboral després de vèncer el càncer, un 58% dels diagnosticats tornen a la feina per motius econòmics, un 16% més que fa dos anys. Tot i això, un 11% va canviar de tasques per la seva situació de salut, com ara combinar la feina presencial i telemàtica, adaptar físicament l'espai de treball o reduir l'horari.

Més info: Les persones amb càncer tenen un 34% més de probabilitats de perdre la feina

Davant del dilema de si comunicar la delicada situació, la majoria dels empleats diagnosticats amb la malaltia ho fan saber al seu entorn laboral, mentre que el 12% no comunica que pateix la malaltia. Ara bé, hi ha una nota negativa i és que el 12% opina que el tracte rebut és més distant per part de l'entorn laboral. "Estem parlant d'una situació estructural i encara queda molt per fer per garantir que tots els treballadors puguin fer un retorn progressiu a la feina", remarca la presidenta de la FECEC, Maria Assumpció Bilà.

Molas (GAPS): "Molts dels malalts de càncer expliquen que continuar treballant els ajuda a ser optimistes i a tenir la sensació de normalitat"

En aquest sentit, des de la FECEC demanen una reforma legislativa que garanteixi una millor protecció sociolaboral de les persones amb càncer, juntament amb la inclusió de clàusules per aquesta reincorporació progressiva a la feina, així com un protocol de gestió de l'impacte del càncer a les organitzacions.

Visió positiva sobre la baixa laboral flexible

Tot i que no serà fins al 14 d'octubre quan el govern espanyol es reunirà amb sindicats i patronals per abordar la incorporació d'una baixa laboral flexible al mercat de treball espanyol, la gerent de la FECEC, Clara Rosàs, ha declarat que consideren positiu que s'obri un debat d'aquestes característiques i que es reconegui implícitament que "el sistema actual de baixes laborals és ineficient per donar resposta a les necessitats de les persones amb càncer". Ara bé, a parer de Rosàs, cal tenir en compte la supervisió mèdica, la voluntarietat de la persona treballadora, que no atempti contra els seus drets laborals i que permeti millorar la productivitat de les empreses.

Rosàs (FECEC): "A Catalunya, un de cada tres habitants patirà càncer al llarg de la seva vida"

Finalment, la gerent conclou que la relació del càncer i la feina s'ha convertit en una temàtica urgent a abordar, ja que a Catalunya, "un de cada tres habitants patirà càncer al llarg de la seva vida" i, durant el tractament i, posteriorment, "conviure amb la malaltia formarà part del dia a dia laboral de tots els treballadors de les empreses catalanes".

Més informació
Cebiotex, la startup que accelera el tractament contra el càncer
L'invent català que amb una prova d'orina detecta el càncer de pit
Avui et destaquem
El més llegit